Mai mult decât o meserie. La Sibiu se scrie un nou capitol al poveștii care fascinează o lume întreagă: "Un alt mod de a-ţi trăi viaţa"
Călătoresc prin întreaga lume şi duc mai departe o tradiţie veche de mii de ani. Calfele călătoare, tineri meşteşugari din Germania, Franţa, Anglia şi Elveţia, au revenit în aceste zile la Sibiu. Pentru câteva săptămâni, cine păşeşte în curtea bisericii evanghelice va face un salt în timp, în vremuri medievale.
De Redactia Observator la 12.08.2023, 09:30Piaţa Huet din Sibiu pare în aceste zile ruptă din timpuri medievale. Zeci de tineri meşteşugari din Germania, Franţa şi Anglia cioplesc de zor în piatră, bat fierul încins, sculptează lemnul sau modelează în lut. Sunt calfele călătoare care şi-au redeschis aici ateliere de lucru.
Meseria, brățară de aur
"Este un alt mod de a-ţi trăi viaţa. Nu sunt prea multe lucruri care să-ţi distragă atenţia, ceea ce te ajută să înveţi, să trăişti clipa alături de oamneii din jurul tău şi, odată ce ai facut asta câteva săptămâ sau luni, ajungi să te obişnuieşti", spune Toby, sculptor în piatră. "E greu să te întorci la viaţa ta obişnuită, de dinainte de călătorie", crede altcineva.
Povestea calfelor călătoare este fascinantă, căci duc mai departe o tradiţie străveche. După ce termină şcoala de meserii, tinerii își lasă acasă familiile şi călătoresc mai mulţi ani, timp în care învaţă cu adevărat tainele meseriei.
- Rodul muncii copiilor din tabăra de monitorizare a faunei din Retezat. Au privit uimiți ce au surprins camerele...
- Satul din Botoșani conectat la cel mai rapid internet din Europa, dar fără apă curentă. De ce a anulat primăria...
- Obiectul vechi de 200 de ani, dat ca zestre de la o generaţie la alta, care nu încetează să uimească. "E de la...
Îmbină tradiția cu inovația
Kevin este fierar şi a venit la Sibiu tocmai din Franţa. "Când călătoreşti, pentru că nu ai condiţiile de acasă, înveţi să fii creativ", crede Kevin Beukeboom, fierar. "Suntem din noua generaţie. Ne folosim de tradiţii, însă pentru a realiza ceva modern", adaugă el.
În curtea bisericii evanghelice din Sibiu este forfotă mare, căci calfele, îmbrăcate în straie tradiţionale, lucrează de dimineaţă până noaptea târziu. Iar munca lor este admirată de sute de turişti români şi străini.
Turiștii sunt fascinați
"Știu despre călătoria lor, după ce au studiat şi au învăţat meşteşugurile. Este frumos. Nu ştiam că merg peste tot. Îi văd câteodată pe străzile din Germania, dar nu ştiam că vin până în România", mărturisește un turist străin.
"Este o tradiţie şi mi se pare incredibil. Şi în Spania avem ceva asemănător şi-mi place foarte mult", adaugă un alt turist străin.
Calfele călătoare vin la Sibiu din anul 2002.