Marea Neagră "se răzbună". În loc de scoici, valurile aruncă pe plajă papuci, periuțe de dinți și alte gunoaie lăsate în urmă de turiști
Furtunile din ultimele zile au adus pe plajele din Constanța munţi de gunoaie. Tot ce au aruncat turiştii în mare pe parcursul sezonului - deşeuri, resturi şi ambalaje din plastic - revine acum la mal. Biologii și voluntarii de mediu trag un semnal de alarmă: toate aceste gunoaie afectează grav și ireversibil mamiferele marine, păsările şi flora, dar și oamenii.
De Andreea Filip la 13.01.2023, 08:01Papuci, pungi, chiar și periuțe de dinți, toate lucrurile aruncate în mare de turişti au fost aduse de valuri pe plajă.
Adrian Bîlbă, biolog: Marea a adus, practic ne-a regurgitat plasticele aruncate pe timpul verii. Cu ocazia brizanţilor generaţi de furtună, adică a valurilor care au răscolit fundul mării, au aruncat o mulţime de plastice pe mal.
Așa se vede cel mai clar cât de plouată este Marea Neagră, din pricina nepăsării turiștilor și constănțenilor care lasă deșeuri pe plajă.
Angelica Paiu, manager ONG: Marea Neagră este de două ori mai poluată decât Marea Mediterană, iar la fiecare 100 de metri găsim 600 de deşeuri.
Biologii spun că nu doar mamiferele marine sunt afectate. Şi oamenii se pot îmbolnăvi.
Adrian Bîlbă, biolog: Mare parte din plastice sunt mărunţite tot de valuri şi ajung în codul peştilor, ale vertebratelor marine pe care le vom consuma în perioada următoare. Fiindcă plasticul mărunţit creează mictoplastic, nanoplastic, care ne intră până în celule.
Marian Paiu, director Mare Nostrum: Vedem în jurul nostru o grămadă de păsări care pot, la rândul lor, să ingereze astfel de elemente.
La fiecare acțiune a voluntarilor sunt strânse tone de deșeuri de pe plajă.