Mariana este asistentă de 35 de ani și dă admiterea la medicină pentru a-și îndeplini visul de-o viață. "Mereu am trăit cu impresia că nu ştiu suficient"
O săptămână ne desparte de prima zi de şcoală şi o lună de startul anului universitar. Iar la Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava se dă admiterea pentru cea mai nouă specializare: medicină generală. Pe porţile ei va ieşi, peste şase ani, prima promoţie de medici. Şi în Iaşi, tinerii care nu au reuşit să ocupe un loc în prima sesiune mai au o şansă: sute de locuri, la mai multe facultăţi, sunt scoase în aceste zile la concurs.
De Redactia Observator la 02.09.2024, 17:44- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Doar în primele două ore, 20 de tineri au aplicat deja pentru un loc la specializarea de medicină generală din cadrul Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava. Ana Maria a venit şi ea cu emoţii mari.
O nouă specializare la Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava
"Am terminat liceul şi o să fie primul an. Nu pot să spun că a fost un vis de mică medicina, dar nu m-as vedea făcând altceva. Doar asta mi-ar plăcea si o să încerc de câte ori este nevoie", spune Ana Maria.
Ana Maria a încercat în această vară şi la Facultatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila", din Bucureşti, dar rezultatul nu a fost pe măsura aşteptărilor. La Suceava este prima sesiune de admitere. De aici vor pleca, peste şase ani, 60 de medici. 20 dintre ei vor studia la buget, iar 40 la taxă.
"În regiune, avem un deficit mare de medici. Mai mult de jumătate din medicii din Romania sunt concentraţi în București şi alte cinci judeţe, în general unde sunt universităţi de medicină şi farmacie. Celălalte 36 de judeţe având mai puţin de jumătate din medici", spune Mihai Dimian - rector Universitatea Stefan cel Mare Suceava.
Mariana este asistentă de 35 de ani și vrea să devină medic
Mariana este asistentă medicală de 35 de ani, dar visul ei a fost să ajungă medic de familie.
"Eu mereu am trăit cu impresia că nu ştiu suficient. Ca asistent execuţi ce îţi recomandă medicul, dar vreau să înţeleg şi ceea ce medicul îţi recomandă", spune Mariana.
"Nevoia pentru regiunea de nord-est, pentru regiunea Moldovei, deoarece existau doar două facultăţi: la Iaşi şi la Galaţi, în timp ce în Transilvania erau cel puţin vreo şapte facultăţi de medicină de profil", explică Adrian Botezatu - sociolog.
La universitatea de medicină și Farmacie din Iași se organizează în această perioadă sesiunea de admitere de toamnă. Aici, toate locurile libere sunt la taxă.
O nouă specializare unică în ţară apare în această toamnă, aici, la UMF Iaşi. Este vorba de audiologie şi protezare auditivă. În toal sunt 30 de locuri scoase la concursul de admitere, iar taxa este de 4500 de lei pe an. Locuri mai sunt şi la tehnică dentară, nutriţie şi dietetică, dar şi asistenţă în profilaxie stomatologică.
Sunt şi alte specializări unde tinerii mai găsesc locuri în sesiunea de admitere de toamnă. La Universitatea de Ştiinţele Vieţii din Iaşi mai sunt aproximativ 190 de locuri, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza: 2700, iar la Universitatea Tehnică 178 de locuri la buget şi 394 la taxă.