Video Exerciţiu de pregătire pentru viitorii medici. Au simulat salvarea unei persoane din peştera Meziad, alături de Salvamont
Misiune contracronometru pentru salvatorii din judeţul Bihor. Aceştia au fost solicitaţi să intervină pentru evacuarea unei tinere, care s-a accidentat grav pe un traseu din peştera Meziad. Din fericire, a fost vorba doar despre un scenariu pe care studenţii de la medicină l-au pus în practică în cadrul taberei Medical Adventure School in Holiday.
O simplă drumeţie în Munţii Apuseni se putea transforma într-o adevărată tragedie pentru o tânără, care s-a accidentat pe un traseu din pestera Meziad. Este scenariul pe care l-au gândit salvatorii speologi pentru studenţii de la medicină. Iar după ce au ascultat cu atenţie partea teoretică pe care salvatorii le-au prezentat-o, a urmat partea practică, dar şi cea mai grea, extragerea victimei.
La finalul taberei se va organiza un concurs în care viitorii medici vor pune în practică ce au învăţat în cele 5 zile
"O să facem o evacuare de la un kilometru distanţă faţă de intrare. O parte din traseu, vreo 700 de metri, victima va fi evacuată de către cursanţii participanți la stagiu şi restul ne vom ocupa noi, cei de la Salvamont Salvaspeo Bihor", a declarat Tudor Rus, director tehnic Salvaspeo. Cea care a intrat în rolul victimei de această dată a fost Aria. Şi ea studentă la medicină, tânăra a simţit pe propria piele ce înseamnă să dai piept cu un accident de-o asemenea gravitate, dar şi ce presupune o astfel de misiune. "Mi-a plăcut foarte mult. Mă bucur că am fost aleasă să fiu victimă. A fost o experienţă foarte frumoasă. M-au întrebat pe tot parcursul salvării, între ghilimele, dacă mă simt bine, dacă îmi este frig. A fost o comunicare permanentă. Au reuşit să colaboreze între ei", a declarat Aria, victima fictivă.
De partea cealaltă, cei care au fost în pielea salvatorilor au avut şansa să înveţe de la cei cu mulţi ani de experienţă cum trebuie să intervină pentru ca victima să fie transportată în siguranţă la echipajele medicale. Totul a fost posibil cu ajutorul Tabere Medical Adventure School in Holiday, care se organizează încă de la începutul anilor 2000. "Tabără care îşi propune să le dea ocazia studenţilor de la medicină, să vadă ce înseamnă salvare în zona montană, în mediul speleal", a declarat Hadrian Borcea, organizator tabără MASH. La finalul taberei se va organiza un concurs în care viitorii medici vor pune în practică ce au învăţat în cele cinci zile.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰