Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Admitere Medicină 2024. Reacţia în lacrimi a unei tinere la ieşirea din sala de examen

A fost ziua cea mare pentru sute de absolvenţi de liceu care îşi doresc să devină medici! Cele mai mari Universităţi de Medicină şi Farmacie din ţară au susţinut astăzi examenul de admitere. În premieră, la Bucureşti, candidaţii care vor fi admişi pe locurile de la buget vor scăpa de grija taxei pentru următorii şase ani, indiferent de rezultatele obţinute în sesiune. Ceilalţi studenţi vor fi nevoiţi să plătească 15 mii de lei pe an. 

de Redactia Observator

la 21.07.2024 , 19:37

Pentru mii de tineri astăzi a fost cel mai important examen din viaţa lor. "Au fost emoţii mari dar într-un final a ieşit bine!" a spus un candidat. La UMF Carol Davila în Capitală s-a doborât un nou record, au fost cu peste 300 mai mulţi candidaţi decât anul trecut. La medicină generală au fost peste 3 candidaţi pe loc, iar la medicină dentară peste 4 candidaţi. 

În Capitală, cei care intră pe locurile bugetate nu le vor pierde pentru toată perioada de studii, dacă sunt integralişti. Până acum, dacă aveau note mai mici decât cei de pe locurile cu taxă, pierdeau gratuitatea. Conducerea Universităţii spune că este o metodă de uniformiza sistemul de notare. 

"Ei trebuie să înveţe pentru ei înşişi, nu pentru o notă ca să intre la o formă de buget. De asemenea, dacă nu învaţă şi rămân repetenţi, locurile se redistribuie la cei care erau la taxă", explică Viorel Jinga, rector UMF Carol Davila. "Nu mi se pare corect, pentru că acea concurenţă pe care ei au vrut să o elimine dintre candidaţi era benefică într-un fel", spune un candidat.

Vezi și

Emoţii mari au fost şi în afara spaţiilor de examen

Pe acelaşi subiect

Emoţii mari au fost şi în afara spaţiilor de examen, unde familia şi prietenii candidaţilor i-au aşteptat cu sufletul la gură. "E fratele meu înăuntru! Dă admiterea la medicină dentară! Eu nu sunt aici prima oară. Sunt student, trec anul şase. E domeniul în care ne regăsim amândoi", spune un tânăr.

Reporter: Cât ai învăţat pentru examenul acesta?

Tânără: Doi ani! 

Reporter: Cât ai luat?

Tânără: 92! 

Reporter: E dificil să pregăteşti un copil pentru medicină?

Mama tinerei: Asta poate să spună numai ea! Numai ea ştie stresul! 

Şi la Cluj-Napoca a fost mare competiţia

Şi la Cluj-Napoca a fost mare competiţia. 1.600 de candidaţi s-au înscris în acest an la admiterea de la UMF Cluj, cu 200 mai mulţi decât anul trecut. Cea mai mare cerere e pentru medicina generală, aproape 3 candidaţi pe un loc, dar şi pentru medicină dentară, unde aproape 200 de candidaţi se luptă pentru cele 80 de locuri.

Iar la Târgu Mureş au fost 753 de candidați pe cele 160 de locuri bugetate. "Am vrut să vin şi din recomandările din partea tatăului şi a doctorilor care au avut grijă de piciorul meu. Am fost operată când eram mică", spune o candidată.

Printre cele mai căutate specializări se numără cardiologia, endocrinologia, dermatologia dar şi radiologia şi chirurgia plastică. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Vi se pare mai eficient să vindeţi haine din garderoba personală online, pe grupuri sau diverse aplicaţii?
Observator » Educaţie » Admitere Medicină 2024. Reacţia în lacrimi a unei tinere la ieşirea din sala de examen