"M-au anunţat în limba engleză că sunt căutat de poliţie". Nouă escrocherie la telefon, cu ajutorul AI
Şi hackerii se folosesc de inteligenţa artificială. Mai nou sună de pe numere de telefon româneşti şi, într-o engleză perfectă, se dau drept poliţişti. Înceracă să obţină fie conturile bancare, fie datele persoanele. Apoi îşi fac conturi la casele de pariuri şi joacă toţi banii victimelor sau încasează diferite bonusuri. Autorităţile atrag atenţia că citaţiile oficiale vin doar prin poştă.
De Cristina Filip la 16.10.2023, 20:17Hackerii s-au aliniat cu noile tehnologii şi şi-au perfecţionat atacurile. Acum, îşi caută victimele la telefon. Nu vorbesc ei, ci roboţii care au mesaje înregistrate, traduse cu ajutorul inteligenţei artificiale. Adriana si-a dat sema imediat că este o înşelătorie.
Escrocii se folosesc de inteligenţa artificială
Adriana Deoancă, jurnalist: Am fost sunată pe telefonul personal, de pe un număr de mobil, un număr de aici din România. În momentul în care am răspuns, o voce care vorbea perfect în limba engleză, o voce înregistrată dar care nu părea a fi o voce robotică, mi-a transmis că mă sună din partea Poliţiei Române, că pe baza datelor mele personale s-a emis o alertă de securitate.
Şi nu e singurul caz. Un bărbat povesteşte că a fost vizat de infractorii cibernetici: "Astăzi m-au sunat şapte numere de telefon şi bineînţeles că m-au anunţat în limba engleză că sunt căutat de poliţie. Să apăs pe butonul 1 pentru a vorbi cu ofiţerul arondat cazului meu."
- Podul Grant, închis pentru lucrări. Câte ore stau şoferii în traficul paralizat: "E un drum până la mare!"
- Cum au reușit doi hoți din Franța să fure 26.000 de euro din mai multe bancomate, doar cu ajutorul unei furculițe
- Catastrofă umanitară în Gaza. Oamenii stau la cozi pentru apă şi pâine, dar tot nu apucă. "Este asta suficient...
Hackerii încearcă să obţină bani sau datele personale ale victimelor
Sorin Stănică, Poliţia Română: Este vorba despre o presupusă citaţie de la poliţie. În acest context, intenţia este să profite de emoţia pe care o provoacă o astfel de informaţie şi să îi determine pe utilizatori să îşi dea fie datele bancare fie să plătească sume de bani.
Dacă nu reuşesc să obţină bani, atacatorii cer date personale. Apoi cu CNP-ul victimei îşi crează conturi pe platformele de jocuri de noroc online. Acolo fiecare utilizator nou primeşte un bonus de bun venit care poate fi de câteva sute de lei.
Schema folosită nu este nouă
Silviu Stahie, expert în securitate cibernetică: Numele schemei, oficial, este voice phishing sau vishing. Cel mai probabil, folosesc limba engleză ca să dea un pic de greutate ameninţării. Ţinând cont că cel mai probabil e o operaţiune automatizată, este foarte probabil să fie înregistrat în prealabil mesajul respectiv.
Schema nu e nouă, spun experţii în securitate cibernetică. Doar ia o altă formă odată ce este descoperită de poliţie.
Silviu Stahie, expert în securitate cibernetică: Îşi au rădăcinile într-o fraudă, într-o infracţiune care se numeşte sextortion şi care avea la bază nişte emailuri în care erai informat că ţi-au pătruns în dispozitiv, a fost compromis şi ai fost surprins în ipostaze intime. Iar dacă nu dai nişte bani atunci înregistrările respective vor ajunge pe internet.
Infractorii sunt, de obicei, indivizi aflaţi în închisoare
Infractorii sunt, în general, indivizi aflaţi deja în spatele gratiilor şi de acolo pun la cale aceste înşelătorii
Cristina Filip, reporter Observator: Mai bine de trei sferturi dintre români se tem că ar putea pica în plasa escrocilor. Aproape 20% dintre respondenţi spun că deja au fost păcăliţi de trei sau mai multe ori în timp ce o treime declară că au învăţat să recunoască fraudele şi ştiu să se ferească.
Cum îşi dai seama că eşti păcălit
Sorin Stănică, Poliţia Română: De cele mai multe ori, unul dintre indicii este că solicitarea nu se adresează personal, este una impersonala adresata generic şi instituţiile statului nu trimit citaţii generice ci adresează personal, o trimit prin poştă, sunt proceduri de citare specifice dar în astfel de situaţii nu vorbim nici pe departe de aşa ceva.
Altfel spus, Poliţia Română nu va suna niciodată să ceară bani, informaţii ori să anunţe telefonic un dosar penal. Până acum nu a fost înregistrată nicio sesizare. Totuşi, Specialiştii ne sfătuiesc să informăm imediat autorităţile dacă am căzut într o astfel de capcană.