Antena Meniu Search
x

Video Catastrofă umanitară în Gaza. Oamenii stau la cozi pentru apă şi pâine, dar tot nu apucă. "Este asta suficient pentru 7 familii cu copii?"

Război Israel - Hamas. Războiul din Israel e la un pas să declanşeze o criză umanitară catastrofală. În Gaza, mii de oameni, printre ei şi 240 de români, încearcă să-şi salveze viaţa şi aşteaptă de ore în şir la graniţă să fugă în Egipt. Oamenii nu mai au ce să mănânce şi se bat pentru o cană cu apă. Israelul anunţă că 199 de oameni, israelieni dar și străini, sunt ostatici ai teroriştilor Hamas. Printre persoanele dispărute se află şi un bărbat român. Până acum se ştie doar că era în vârstă şi locuia într-un kibutz.

de Redactia Observator

la 16.10.2023, 20:22

Vezi și

Aşa arată disperarea şi lupta pentru supravieţuire - la graniţa dintre Fâşia Gaza şi Egiptul. Sunt palestinienii care fug din calea războiului înainte ca armata israeliană să atace terestru. În marele exod, oamenii vin cu autobuze, cu camioane, cu căruţe trase de măgari sau cămile sau pur şi simplu pe jos cu bebeluşi în cărucioare.

Peste 200 de români, blocaţi în Gaza

Shurouq Alkhazendar, palestinian: Se presupune că ar trebui să fie o ţară dezvoltată, vorbesc despre drepturile oamenilor tot timpul. Nu cred că asta face vreo diferenţă. Suntem doar cetăţeni, nu luptăm, nu facem nimic, doar locuim aici. Dacă vrei să implementezi lucrurile de bază de care vorbeşti, trebuie să îţi protejezi locuitorii în primul rând. Nu să îi laşi aşa, din toate ţările dezvoltate, suferind şi umiliţi în faţa graniţei.

Hamdan Abu Sbetan, palestinian: Situaţia aceasta îmi ameninţă viaţa mea şi a tututor celor care locuiesc aici. Nu mai suntem în siguranţă aici!

Pe acelaşi subiect

Pe aici, trebuie să iasă și 240 de români care cer ajutor de repatriere din cei 350 ce locuiesc în Fâşia Gaza. Cei mai mulți sunt mame cu copii mici. Guvernul are deja autocare în Egipt, pregătite să i preia pe români si sa i duca pe aeroportul din Cairo.

Ştefan Mohamed Abedelnaby, român din Gaza: Stau cu grijă. Am cerut ajutor. Oamenii plâng de atâta durere şi frică. Sunt mulţi români. Încearcă să vină la mine din alte zone din Fâşia Gaza.

Elena Halalu: Bombardamentele sunt foarte multe, foarte mari. nu se mai termină. E dezastru, e dezastru! S-au aruncat bilete din avioane să plecăm.

Singura scăpare este Egiptul

Gaza, Beit Hanoun și Jabaliya sunt zonele cele mai bombardate. Civilii îşi riscă viaţa, sub amenințările Hamas, în încercarea de a ajunge în Egipt, singura ieşire din infern. Asta înseamnă că trebuie să traverseze toată Fâşia, 40 de kilometri de coşmar, până la Rafah.

Sunt tensiuni şi în Israel, acolo unde sute, poate mii de familii de străini caută să iasă din ţară. Statele Unite au pus astăzi la dispoziţie o navă, în Portul haifa, pentru a-şi repatria cetăţenii. De aici, prima destinaţie este Cipru.

Oamenii îşi riscă viaţa pentru o bucată de pâine

Fâșia Gaza e la un pas de o catastrofă umanitară. Oamenii se calcă în picioare pentru o bucată de pâine şi o gură de apă.

Umm Abdullah Abu Riziq, locuitor din Gaza: Sunt aici ca să cumpăr pâine pentru copii, nu pentru mine. Când văd ce ni se întâmplă, nu pot să mănânc.

Pe străzi stau intinse zeci de cadavre. 35.000 de oameni s-au ascuns în cel mai mare spital din Gaza, în speranţa că aici nu vor cădea bombe. Paturile sunt pline cu copii şi adulţi răniţi, intubaţi, care nu pot fi transportaţi nicăieri.

Spitalele din Gaza, fără locuri şi fără curent

Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că evacuarea lor poate fi "o sentinţă de moarte".

Doctor Ghassan Abu Settah, Medic de la spitalul Shifa: Situația de aici este absolut catastrofală. Sunt peste 150 de pacienți care trebuie să intre în operație și nu pot. Colegii mei au fost nevoiți să opereze fața cuiva sub anestezie locală pentru că nu există acces la o sală de operație. Dacă nu intervine comunitatea umanitară, dacă nu există un coridor umanitar care să aprovizioneze spitalele și să evacueze răniții, dacă nu există o încetare a bombardamentelor, atunci acest loc se îndreaptă către un dezastru absolut.

Fără curent de aproape o săptămână, spitalele din Gaza merg pe generatoare, dar se estimează că rezervele de combustibil se vor termina în următoarele 24 de ore. Şi asta ar însemna tot condamnare la moarte, spun specialiştii străini.

Dr. Mohammed Qandeel, medic: Trebuie să încetăm războiul. Avem nevoie de o încetare a focului. Trebuie să-i transferăm pe acești pacienți afară, la alt spital. Și acesta este un dezastru provocat de oameni. Și ar trebui să primim ajutor. Ar trebui să se deschidă granițele pentru acești pacienți cu răni grave și complicate. Avem nevoie de un centru medical complex care să se ocupe de ei.

În Israel, situaţia este la fel de tragică

Şi în Israel, oamenii sunt obligaţi să si abandoneze casele si sa fuga din calea războiului.

Bianca Iacob, reporter Observator: În timp ce mai multe ţări încearcă să închidă acest conflict pe cale diplomatică, armata israeliană aşteaptă ordinul de invazie totală în Fâşia Gaza. Au fost evacuaţi nu doar oamenii din sudul Israelului care sunt aproape de graniţa cu Fâşia Gaza, ci se trece la evacuare şi pe partea de nord, cu Libanul. Pe o rază de 2 kilometri, 28 de localităţi vor fi evacuate şi predate armatei. 

Deşi se ştia iniţial că teroriştii Hamas au luat 155 de ostatici, astăzi armata israeliană a anunţat că ar fi vorba de 199 de oameni. Pozele lor au fost făcute publice. Printre ei este şi Omer, un tânăr de 22 de ani, nepotul unei românce.

Zili Weinkert, bunica lui Omer: Singura lui vină e că a vrut să se distreze. A sunat şi a spus: Sunt terorişti! El s-a ascuns undeva şi de atunci nu mai avem nicio veste.

"Lor nu le pasă de copii, nu le pasă de civili"

O altă familie, aceeaşi dramă. Aceşti părinţi nu mai ştiu nimic de fiica lor Noa de nouă zile.

Tatăl lui Noa: Noa era stâlpul acestei familii. Vă implorăm, tot ce ne dorim e să vină acasă! Am primit două videoclipuri. Nu ştim unde este, dacă mai trăieşte, dacă a mâncat.

Amit, o tânără de 22 de ani, paramedic, şi-a protejat pacienţii cu preţul vieţii. A apucat să-şi sune sora şi să-i spună: Sunt în clinică, nu cred că voi ieși din asta, te iubesc.

Supravieţuitoare: Soţul meu a fost ucis în această săptămână în timp ce mă apăra pe mine şi pe fetiţa noatră de o lună. Era un regizor talentat, era un visător. Am intrat în buncăr şi am închis uşa în spatele meu. Nu aveam aer să respir în timp ce el încerca să îşi dea seama împreună cu prietenii lui ce se întâmplă. S-a deschis ferestra, a intrat o mâna, iar soţul meu a împins mâna. Nu am apucat să ne luăm la revedere.

Bărbat israelian cu soție româncă: Locuim în Tel Aviv. Lor nu le pasă de copii, nu le pasă de civili. Îi trimit afară și se ascund sub pământ. Nu le pasă de nimic! Nu e ușor.Sunt familii întregi acolo, avem totul acolo, i-am sunat și le-am spus dacă vor să vină în România, îi aștept la țară, avem loc acolo.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri externe » Catastrofă umanitară în Gaza. Oamenii stau la cozi pentru apă şi pâine, dar tot nu apucă. "Este asta suficient pentru 7 familii cu copii?"