Un bărbat a pierdut 50.000 de lei, după ce a investit bani într-o afacere fictivă. Cum a fost păcălit: "Aplicaţia băncii dispăruse"
Un bărbat a rămas fără 50.000 de lei, bani pe care îi avea într-un cont deschis la o bancă, după ce a oferit datele personale unui necunoscut din mediul online care i-a promis că dacă va investi 1.200 de lei într-o presupusă afacere va câştiga de câteva ori mai mult după o lună de zile.
- Ce vor românii de la România? Fii parte a campaniei Observator. Spune-ne ce vrei TU de la România printr-un video de 30 de secunde
- Cel puțin 62 de morţi după inundații catastrofale în Spania. Printre victime şi 4 copii. Imagini dramatice cu oameni salvaţi în ultima clipă
Cazul a fost prezentat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă organizată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Hunedoara pentru a le atrage atenţia oamenilor asupra fraudelor care se petrec în mediul online şi pericolele acestora.
Ce spune păgubitul
Păgubitul a relatat, într-o înregistrare video, că a găsit un anunţ pe telefon în care i se promitea un câştig uşor, după care ar fi primit mai multe mesaje prin care i se solicitau mai multe date şi plata sumei de 1.250 de lei sub forma unei "taxe de intrare în afacere".
"Am plătit 1.250 de lei, după care au venit cu alte mesaje în care spuneau să le ofer şi alte date pentru a-mi trimite banii (din profit, n.red.). La final, am constatat că aplicaţia băncii a dispărut de pe telefon, la fel şi contul în care erau 50.000 de lei", a menţionat bărbatul.
- Notar devenit escroc, în Bihor. Cum a tras pe sfoară familia unui bătrân cu o avere de 1.8 milioane de lei
- Cristian s-a dat drept modelul porno Andrea Koleva şi a convins 9 români să îi dea 42.000 de euro. Le-a trimis...
- S-a dat drept partenerul ideal şi a furat 80.000£ de la patru femei vulnerabile. Britanicul le fotografia...
Poliţia a început cercetările în acest caz şi avertizează că infracţiunile online înregistrează o creştere cu 12,6% comparativ cu perioada similară a anului trecut.
În acest context, şeful Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Hunedoara, Dacian Vonu, a menţionat că infractorii mizează pe naivitatea şi credulitatea persoanelor vătămate, care, pe fondul unei stări economice precare, cedează presiunilor efectuate de aceştia. Păgubiţii sunt, de regulă, persoane în vârstă sau cu venituri mici.
La ce trebuie să fie atente victimele
La rândul său, directorul Asociaţiei PressCluster, Andrei Nistor, specializat în problematica mediului online, a arătat importanţa verificării fiecărei solicitări primite de o anumită persoană prin mijloacele electronice de comunicare.
"În primul rând oamenii trebuie să judece cu mintea lor tot ceea ce primesc. SMS-urile, e-mail-urile care promit câştiguri impresionante sau diverse excursii doar dacă dai un click sunt prea frumoase ca să fie adevărate. Se primesc telefoane, se cer date bancare şi acces pe telefon sau la datele personale. Dacă se acceptă, urmează un dezastru", a arătat specialistul IT.
Ca măsuri de prevenire el a recomandat instalarea unor programe antivirus şi verificarea mesajelor primite, inclusiv adresa de unde sunt trimise, pentru a evita instalarea unor programe care pot aduce prejudicii celor vizaţi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰