Motivul pentru care musculițele au invadat Capitala. Oamenii se plâng că parcurile sunt pline: "Vai de mine. N-am văzut în viaţa mea aşa ceva"
Invazie de musculiţe în Capitală. Parcurile şi zonele dintre verzi sunt pline de insecte. Oamenii se plâng că seara este cel mai rău şi evită chiar să mai iasă la plimbare. În timp ce firmele private spun că au zilnic, zeci de cereri pentru dezinsecţie, compania primăriei susţine că nu e nevoie de tratamente. Musculiţele au apărut din cauza temperaturilor extreme şi a umidităţii, iar specialiştii cred că nu sunt un pericol şi vor dispărea de la sine.
De Andreea Milea la 23.06.2024, 19:53"Vai de mine. N-am văzut în viaţa mea aşa ceva"; "Era foarte cald şi umezeală şi se lipeau de haine, în păr şi în blana câinelui"; "La galben, roşu se lipesc imediat. De umiditate, Dumnezeu ştie. Cismigiu, Herăstrău peste tot sunt. Mai ales în zona lacurilor şi cum este aşa de cald afară şi umed pe lângă lacuri", acestea sunt doar câteva dintre reacțiile bucureștenilor. Roiuri de musculiţe bâzâie peste tot.
Specialiştii spun că musculiţele pot fi deranjante dar nu sunt periculoase. Insectele au apărut din cauza temperaturile extrem de ridicate şi de la umiditatea din ultima perioadă. "Mă duce cu gândul la chironomide dar sunt asemănătoare țânțarilor dar nu înţeapă. Pot forma roiuri mari, deranjante. Sunt insecte generatoare de disconfort dar totodată fac parte din lanţul trofic", explică Aurelian Pintiliescu, biolog compania Eco Igienizare.
Un singur tratament poate costa până la 350 de lei
Deşi Primăria Capitalei a început dezinsecţia în luna aprilie, pentru aceste insecte nu au avut efect. Firmele private au cereri în fiecare zi. Un singur tratament poate costa până la 350 de lei.
- Cu cât se vinde o tarantulă pe piaţa neagră: suma este uriaşă. Autorităţile din Peru au pus capăt unei...
- Ţinutul de vis din România, născut dintr-un lac vulcanic. Oameni din toată lumea vin să vadă minunea naturii:...
- Cum a ajuns România să facă pâine tradiţională sau artizanală cu făină importată? Preţurile pentru o...
"Sunt undeva la 15-20 de intervenţii zilnic. Oamenii fac tratamente pentru aceste musculiţe ca un factor de disconfort decât de teama că ar putea fi înţepaţi. A existat o cerere mai ridicată luna aceasta. Creşterea, să zic, că ar fi undeva cu 15%, 20% chiar faţă de luna iunie a anului trecut. Ideal ar fi să se facă tratamentele spre după-amiază cu insecticide de contact", a declarat Alexandru Laveş, director firmă dezinsecţie.
Aceste insecte ar fi importante pentru mediu, susține Primăria
Primăria are altă variantă. Aceste insecte ar fi importante pentru mediu aşa că nu se impun tratamente specifice.
"Nu ai cum să scapi de la sine de ceva care apare pe căldură decât atunci când se mai răcoreşte. Adică sunt insecte benefice, fac parte din fauna utilă, sunt implicate în lanţul trofic, în procese de polenizare, în procese care susţin biodiversitatea. Acum să intervenim agresiv cu tratamente de dezinsecţie pentru orice insectă, nu este ok", explică Aurelian Pintiliescu, biolog compania Eco Igienizare.
"Legea pe noi ne obligă să acţionăm împotriva aşa-numiţilor transmiţători, fie că sunt insecte, fie că sunt şobolani sau alte specii. E o chestiune pe care o avem în analiză. Legea nu ne obligă să o facem dar dacă este suficient de frecventă o să încercăm să acţionăm", adaugă Nicuşor Dan, primarul Capitalei.
Specialiştii se aşteaptă şi la o explozie a numărului de ţânţari şi atrag atenţia că asta ar putea duce la apariţia virusului Westnile, care poate fi mortal.