Video Cum a ajuns România să facă pâine tradiţională sau artizanală cu făină importată? Preţurile pentru o pâine de calitate pot ajunge şi la 45 de lei kilogramul
Făina din alte ţări ne macină. Am ajuns să plămădim pâine tradiţională sau artizanală cu făină importată. Asta în ciuda faptului că ţara noastră are recolte bogate de grâu şi ne-am putea asigura materia primă. Cum se explică paradoxul? În unităţile noastre de procesare a grâului nu reuşim să producem făină care să aibă aceeaşi calitate cu cea din Italia sau Franţa, de exemplu. Urmarea? Plătim mai mult pentru o pâine sănătoasă.
Pâinea casei e pregătită, în această brutărie din Capitală, cu făină din import.
Brutar: Este adusă din Franţa, culoarea este mai înspre maroniu un pic. Are tot ceea ce are bobul de grâu. Un amestesc de făină integrală şi făină semiintegrală, măcinată la moara cu piatră. Gustul este gustul a grâu, a pământ, a o pâine rustică adevărată.
- Asta de unde vine?
- Din Italia.
- Cercetătorii români au inventat pâinea cu gust de friptură. Cât ar putea să coste noul produs
- Gândaci filmaţi plimbându-se pe raftul cu pâine, într-un magazin Mega Image din Bucureşti. "Întregul raion va...
- Pâine sau rondele de orez expandat? Detaliul pe care nu mulţi îl iau în calcul când renunţă la clasica franzelă
Cum a ajuns România să facă pâine tradiţională sau artizanală cu făină importată
Brutarul spune că a încercat să lucreze cu făină românească. Doar că, la noi, calitatea nu e constantă.
Daniel Ion, proprietar brutărie: Noi avem grâu bun, dar cred că avem de învăţat cum să-l prelucrăm. Ei au foarte mulţi ani, case de făină cu 100 de ani experienţă. Şi de acolo vine această diferenţă de calitate.
Mădălina Chiţac, reporter Observator: Făină din Franţa şi făină din Italia. Sunt folosite aceste făinuri tot mai des în brutăriile artizanale. De altfel, în 2023, România a importat peste 147 de mii tone de făină, numai făină de grâu. Preferă brutăriile aceste făinuri de import tomai pentru a face o astfel de pâine, de calitate.
Preţurile pentru o pâine de calitate poate ajunge şi la 45 de lei kilogramul
Maria Acristei, proprietar brutărie: Are un conţinut foarte bun de proteină. Ajută produsul final, pâinea, să se ridice, să fermenteze cum trebuie, să iasă aerisită. Iar făina românească nu are capacităţile acestea. Pornesc de la undeva 6 lei pe kg, pot să ajungă şi la 9, în funcţie de specialitate.
Consecinţele preţurilor mari de import?
Maria Acristei, proprietar brutărie: Plătim mai mult pentru o pâine de calitate. Porneşte pâinea cu maia de la 24 de lei pe kg. Şi poate ajunge şi la 45, în funcţie de specialitate.
Pâine de câteva ori mai scumpă faţă de cea din supermarket. Dar mult mai sănătoasă.
Dacă şi România ar ajunge să producă făină la standarde înalte, am putea mânca o pâine de calitate mai ieftină. Şi sută la sută autohtonă.
Clienţi: Prefer pâinea din grâu din ţară.
- Şi noi ne-am bucura să fim consumatori de produse româneşti.
- Pâine neagră mănânc, integrală.
- Nu mi se pare că cele străine sunt mai bune decât cele româneşti.
Dragoş Frumosu, specialist industria alimentară: Discutăm despre un fenomen ciudat. Avem materie primă suficientă ca să procesăm, noi exportăm foarte multă materie primă. Exportăm foarte mult grâu. Şi în loc să exportăm produsul finit...câştigul ar fi mult mai mare. Există posibilitatea ca foarte multă făină pe care o importăm să se producă din grâul exportat de România.
În 2023, am produs peste un milion de tone de faină de grâu. Şi am exportat doar 12 mii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰