"Ne vine să plângem". Fermierii şi-au vărsat laptele pe câmp supăraţi că românii îl preferă pe cel din import, mai ieftin
Crescătorilor de vite le-a ajuns cuţitul la os. Fermierii din Ardeal au preferat să arunce, în semn de protest, o cisternă plină cu lapte în loc să-l vândă pe nimic. Este gestul extrem prin care fermierii speră să atragă astfel atenţia asupra blocajului de pe piaţă, disperaţi că procesatorii refuză să le mai cumpere laptele de la 1 aprilie.
De Simona Vasiac la 29.03.2023, 18:14Este revolta a 100 de crescători de vaci din Ardeal care au decis să arunce aproape 7 tone de lapte pe apa sâmbetei. Dan creşte vaci de 15 ani şi are o fermă cu 40 de animale în Sălaj. Ultima dată a vândut către procesatori litrul de lapte cu 1,6 lei, iar de câteva zile nu mai are niciun contract.
Şi-au aruncat laptele în semn de protest
Dan Groza, fermier: Noi nu mai avem unde să dăm laptele îl aruncăm jos. Nu ştiu ce o să facem pentru că eu nu pot să renunţ că am un credit de dat de 1 miliard jumate. Noi nu luăm preţul laptelui cu cât îl producem de ani de zile, acum e dezastru.
Alt fermier, aceeaşi îngrijorare.
- Momentul în care fermierii varsă 7 tone de lapte dintr-o cisternă. De ce preferă să-l arunce, în loc să-l vândă
- Datele trimise către UE de ministerul condus de Daea nu ar fi fost "gândite profund". Reacţia lui Iohannis în...
- UE dă mai mulţi bani fermierilor români. Ursula von der Leyen: Mulţumesc României că a deschis problema
George Sima, fermier: E un preț la care mult timp nu o să putem să mai supravieţuim. Încetul ne îndreptam spre a vinde efectivele de animale şi să ne găsim alte joburi dacă nu găsim o firmă procesatoare cu care să încheiem contract.
Pentru că laptele din import este mult mai ieftin, susţin procesatorii. În Maramureș, cooperativa a fost deja anunţată că, de la 1 aprilie, laptele nu va mai fi colectat.
Claudiu Husti, președinte Cooperativa Someș Codru: Laptele la liber e la 1,30-1,70, preţul laptelui a scăzut, în principal intră lapte din import la un leu şi ceva. Ne vine să plângem.
Fermierii aşteaptă acum soluţii de la Ministerul Agriculturii, care spun ei, nu a rezolvat problema de doi ani de zile. În caz contrar, ameninţă cu pichetarea Guvernului.