Antena Meniu Search
x

Video Datele trimise către UE de ministerul condus de Daea nu ar fi fost "gândite profund". Reacţia lui Iohannis în scandalul despăgubirilor pentru fermieri

Fermierii români afectați de importurile masive de cereale din Ucraina ar putea primi compensații mai mari. Comisia Europeană va recalcula despăgubirile, la cererea preşedintelui Iohannis. Iniţial, Bruxelles-ul a alocat doar 10 milioane de euro pentru România, mai puţin decât Bulgaria sau Polonia. Agricultorii avertizează că sunt aproape de faliment şi ameninţă cu proteste.

de Redactia Observator

la 24.03.2023, 20:41

Vezi și

În vreme ce piaţa noastră e inundată de cereale ieftine din Ucraina, fermierii români trebuie să le arunce. Cătălin Robciuc este unul dintre ei. A pierdut 40 de tone de porumb, pentru că nimeni nu a vrut să-i cumpere marfa. 

Cătălin Robciuc, fermier: Ce vedeţi aici arat, a fost totul plin de porumb. Mi-am depozitat cât mi-a trebuit, restul am zis că-l vând. Cui? N-ai cui. Nu e vina ucrainenilor că mi-au mucegăit mie grăunţele, dar dacă nu erau ei, aveam cui să le vând. 

Cerealele din Ucraina, mai ieftine cu 25% decât cele din România

Cerealele din ţara vecină sunt cu 25% mai ieftine decât cele de la noi. 

Pe acelaşi subiect

Cezar Gheorghe, expert în piaţa cerealelor: Ne-am deschis larg porţile pentru mărfurile ucrainene. Trebuia să fie doar tranzit, nicidecum import în România. Cele 3,3 milioane de tone care au intrat şi au fost importate au luat locul a 3,3 milioane de tone produse româneşti.

Nemulţumirile fermierilor sunt amplificate şi de negocierile de la Bruxelles. România a primit doar 10 milioane de euro, cea mai mică sumă, pentru despăgubiri. Compensaţiile sunt considerate "derizorii" de agricultori, care estimează un prejudiciu de 200 de milioane de euro. 

Klaus Iohannis, preşedintele României: Este posibil ca datele furnizate de minister să nu fi fost gândite profund. Trebuia Comisia Europeană să ţină cont de faptul că noi am făcut sacrificii imense pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina spre pieţele lumii. Nu au făcut-o. 

O asociație de fermieri anunță deja un protest pe 7 aprilie

La presiunea fermierilor români, Klaus Iohannis a convins-o pe şefa Comisiei Europene să reanalizeze fondurile.

Ursula von der Leyen, şefa Comisiei Europene: Ca un prim pas, am mobilizat peste 56 de milioane de euro din rezerva agricolă de urgență. Dar acest lucru nu este suficient. Prin urmare, sunt recunoscătoare României, care a depus o moțiune și care a sugerat să analizăm posibilitatea de a crește această sumă pentru fermierii din statele din prima linie.

O asociație de fermieri anunță deja un protest pe 7 aprilie, dacă Guvernul nu ia decizii care să limiteze efectele importului de cereale din Ucraina. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Datele trimise către UE de ministerul condus de Daea nu ar fi fost "gândite profund". Reacţia lui Iohannis în scandalul despăgubirilor pentru fermieri