A cincea zi de proteste la intrarea în Bucureşti. Transportatorii şi fermierii speră ca mâine să-şi strige nemulţumirile în faţa Guvernului. Noi negocieri la Ministerul Finanţelor
Este a cincea zi de proteste pentru transportatori şi fermieri. După ce sâmbătă au avut loc discuții la Ministerul Agriculturii şi la Ministerul Transportatorilor până seara târziu, protestatarii vor merge la Ministerul Finanțelor pentru a continua negocierile. Între timp, fermierii anunță că vor bloca şi astăzi drumuri principale din țară cu utilaje agricole și camioane. Iar la intrarea în Capitală, în Afumaţi, zeci de utilaje aşteaptă ziua de mâine în speranţa că vor intra în capitală, să-şi strige revendicările în faţa guvernului.
De Redactia Observator la 14.01.2024, 13:27UPDATE 13:00 Negocierile protestatarilor cu autorităţile se vor relua peste o oră, la ministerul de Finanţe. Între timp, fermierii pun presiune. Zeci de utilaje aşteaptă la intrarea în Bucureşti, la Afumaţi, în speranţa că mâine vor intra în capitală, să îşi strige revendicările în faţa guvernului.
UPDATE 11:30 Întâlnirea transportatorilor și fermierilor de la Ministerul Finanțelor a fost amânată din motive necunoscute, anunță reprezentanții Guvernului. Protestatarii au fost așteptați la sediul ministerului de o delegație condusă de ministrul Marcel Boloș. Întâlnirea a fost reprogramată.
Întâlnirea trebuia să înceapă duminică, la ora 11.00. Delegația protestatarilor a solicitat amânarea discuției.
„Astăzi, la ora 11.00, la sediul MF a fost programată o întâlnire între conducerea instituției și o delegație formată din reprezentanții fermierilor și transportatorilor. Din motive care nu ne sunt cunoscute, delegația acestora nu s-a prezentat la întrevedere și a solicitat amânarea discuțiilor pentru ora 14.00.Reprezentanții MF rămân deschiși la orice propunere de reprogramare a întâlnirii sau la stabilirea unei noi modalități de comunicare pentru a aborda revendicările și problemele ridicate”, a transmis Ministerul de Finanțe.
- Fermierii au obținut o victorie pe jumătate în a patra zi de proteste. Ce acord a semnat Ministerul Agriculturii
- Transportatorii şi fermierii, primiţi de Ciolacu în a treia zi de protest. Şoferii blocaţi în trafic i-au...
- Ministrul Agriculturii, mesaj pentru fermieri: "Anunţ în premieră că RCA la utilajele agricole este la fel ca...
Incident în timpul protestelor din Constanţa
Spiritele s-au încins, aseară, în timpul protestelor, în Constanţa. Un poliţist SIAS a scos arma pentru a opri un șofer care intenţiona să treacă prin zona restricționată. Inspectoratul Judeţean de Poliţie a menţionat că arma folosită de agent era una cu muniție neletală. Totuşi, oamenii s-au speriat.
În tot acest timp, la Bucureşti o delegaţie a protestatarilor s-a întâlnit cu ministrul Agriculturii, cu o listă cu 14 revendicări. Cele două părţi au semnat un document menit să pună capăt marşului.
Dănuţ Andruş, reprezentantul agricutorilor la negocieri: Din punctul nostru de vedere, problemele cu Ministerul Agriculturii pe moment sunt discutate, aşteptăm răspunsurile urgente.
Florin Barbu, ministrul Agriculturii: Vreau să asigur pe toţi fermierii României că pot merge acasa, fără nicio problemă pentru că atâta timp cât ne-am asumat prin acest proces verbal Ministerul Agriculturii va duce la îndeplinire toate aceste probleme
Aceiaşi protestatari s-au întâlnit şi cu Ministrul Transporturilor. Împreună, au stabilit 6 măsuri, care vor fi implementate în termen de 30 de zile. Transportatorii cer culoare speciale la vămi pentru autocamioanele din ţările membre UE sau scutirea amenzii pentru lipsa rovinietei în cazul în care timpul de aşteptare în vamă este mai lung decât valabilitatea acesteia.
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: Ei au venit cumva şi au ţinut să spună acest lucru, să sublinieze că ei nu fac parte, sunt din afara acestor structuri şi că astea sunt revendicările lor. Parte dintre ele, pe care putem să le rezolvăm, le vom rezolva. Altele, e mai dificil să le asumăm şi nu le-am asumat. Pe ce am pus semnătura, eu cred că le putem rezolva. Toată lumea, la Ministerul Transporturilor, a căutat să găsească soluţii, astfel încât să detensionăm şi lucrurile să meargă înainte. Mă gândesc că toate aceste întâlniri, la final, dacă vor avea acelaşi deznodământ ca la agricultură sau la transporturi, lucrurile vor intra pe făgaş normal.
Cele 6 revendicări care vor fi implementate în 30 de zile
1. Stabilirea unor culoare dedicate la frontiere și în Portul Constanța care să permită doar tranzitarea autocamioanelor din statele membre ale Uniunii Europene (cele din afara UE vor trece pe un flux separat);
2. Reglementarea aplicării amenzii pentru lipsa rovinietei, în cazul în care timpii petrecuți în așteptare pentru trecerea frontierei depășesc valabilitatea rovinietei pentru ziua respectivă;
3. Stabilirea unor limite, în conformitate cu legislația europeană și din alte state membre ale UE, privind toleranțele pentru depășirea greutății camioanelor la maximum 5%;
4. Stabilirea unor limite, în perioada campaniilor agricole, pentru autocamioanele care transportă cereale colectate din câmp către zonele de depozitare (distanțele se mențin în limita de 70 km, conform legii, iar tonajele pot fi depășite cu maximum 10%- raportat la tonajele legal premise);
5. Obligativitatea expeditorilor de a prezenta la licențiere o asigurare de risc financiar sau orice altă formă de garanție bancară, în limita căreia se poate încheia tranzacția;
6. Identificarea unei soluții privind sancționarea doar a furnizor și a destinatarului în cazul depășirii încărcării camioanelor, a anunțat Ministerul Transporturilor.
Protestul transportatorilor continuă
După patru ore de discuţii cu Ministrul Transporturilor, protestatarii au venit la Autoritatea de Supraveghere Financiară, unde au cerut plafonarea RCA-ului la 5000 de lei. ASF a propus o serie de măsuri graduale, dar oamenii nu au fost de acord cu acestea şi au spus că vor continua protestele.
Dănuţ Andruş, reprezentantul agricutorilor la negocieri: Din păcate, nu s-a putut ajunge la nici un numitor comun. Neputinţa e la ea acasă. Rămânem în stradă, continuăm protestul.
Alexandru Petrescu, preşedintele ASF: Multe dintre solicitările lor erau acţiuni pe care, urmam eu, cât şi colegii mei din conducere, să le luăm. Vorbim de controale, vorbim de audit pe diferite categorii de asiguratori. Lucrăm la un document de măsuri. În cele din urmă, toţi ne dorim să avem un preţ mai mic pe poliţele de asigurări.