Antena Meniu Search
x

Video Fermierii au obținut o victorie pe jumătate în a patra zi de proteste. Ce acord a semnat Ministerul Agriculturii

Protestul transportatorilor şi fermierilor. S-au înţeles pe jumătate. A patra zi de proteste ale transportatorilor şi agricultorilor aduce şi prima victorie pentru aceştia. Ministrul Agriculturii a semnat un document prin care promite să le facă viaţa mai uşoară prin implementarea mai rapidă a unor măsuri fiscale şi ajutoare financiare. Dar protestul nu se opreşte: transportatorii vor şi ei garanţii asemănătoare de la Guvern. Sute de tractoare şi TIR uri din toată ţara se îndreaptă spre Capitală. 

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 13.01.2024, 19:13

Vezi și

Unul dintre liderul fermierilor, Dănuţ Andruş, a afirmat sâmbătă, după întâlnirea avută cu ministrul Agriculturii Florin Barbu, că mai multe solicitări au fost acceptate, printre care şi amânarea ratelor, explicând că este vorba despre o Ordonanţă de Urgenţă care se află la avizare şi despre care a primit promisiuni că va fi aprobată în următoarea şedinţă de Guvern.

El a adăugat că protestele probabil vor continua deoarece mai sunt revendicări care ţin de alte ministere. Florin Barbu a precizat că, din punctul de vedere al Ministerului Agriculturii, protestul este închis. A fost încheiat un proces verbal cu ministrul PSD privind parte din revendicările fermierilor.

  • Cristi Popovici, reporter Observator: Este a patra zi de proteste ale Transportatorilor și Agricultorilor, care s-au poziționat cu utilajele și TIR-urile în Afumați, lângă șoseaua de centură pe care intenționează să o blocheze din nou dacă revendicările nu le sunt soluționate. Cer, printre altele, prețuri mai mici la polițele RCA, un mediu fiscal mai prietenos cu micii afaceriști, dar și acordarea subvențiilor APIA pentru cei îndreptăți.

Ionuţ Munteanu este din Brăila şi a venit să-şi sprijine colegii în a patra zi de protest. Astăzi, le-a gătit şi o porţie de fasole cu cârnaţi.

Pe acelaşi subiect
  • Ionuţ Munteanu, protestatar: Pentru treaba asta, mâncaţi cu noi! Am mănuşi în mâini, regulamentar!

Bărbatul spune că are doi copii acasă şi pentru ei vrea o viaţă mai bună.

  • Ionuţ Munteanu, protestatar:Mi-aș dori din tot sufletul să înțeleagă toată lumea că avem familii acasă, avem copii, greutăți, rate, bănci și că nu suntem aici de plăcere. Suntem aici pentru că nu mai putem, nu mai facem față! 

Mii de fermieri şi şoferi de TIR s-au alăturat protestului în toată ţara

Mulţi au pornit spre Bucureşti şi ameninţă că vor bloca, luni, din nou şoseaua de centură. Şi de la Suceava, mai multe coloane de tractoare s-au pornit azi spre Capitală. Jandarmii au oprit mai mulţi fermieri care intenţionau să blocheze centrul Sucevei.

La Mehedinţi, oamenii au ieşit cu buldozere şi utilaje agricole pe DN 6. Câteva zeci de fermieri au protestat si în zona vămii Nadlac. Au scos tractoarele si combinele si au mers cu viteza melcului, Drumul spre graniţă a devenit un calvar. 

Tăvălugul protestelor a ajuns şi la Tulcea. Sute de agricultori care voiau să facă joncţiunea cu cei din Constanţa au fost opriţi de jandarmi la limita dintre cele două judeţe.

Protestatarii, împiedicați de forțele de ordine să ajungă în centrul Capitalei

Forţele de ordine au fost dispuse şi la intrările în Constanţa pentru a-i împiedica să ajungă în centrul oraşului. În tot acest timp, la Bucureşti o delegaţie a protestatarilor se întâlnea cu ministrul Agriculturii şi îi prezenta o listă cu 14 revendicări. Cele două părţi au semnat un document menit să pună capăt marşului.

  • Dănuţ Andruş, reprezentantul agricutorilor la negocieri: Din punctul nostru de vedere, problemele cu Ministerul Agriculturii pe moment sunt discutate, așteptăm răspunsurile urgente.
  • Florin Barbu, ministrul Agriculturii: Vreau să asigur pe toţi fermierii României că pot merge acasă, fără nicio problemă pentru că atâta timp cât ne-am asumat prin acest proces verbal ministrul Agriculturii va duce la îndeplinire toate aceste probleme.

Protestul însă nu se încheie. Şi transportatorii cer garanţii de la ministrul Sorin Grindeanu, cu care au programată o întâlnire în această seară.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Evenimente » Fermierii au obținut o victorie pe jumătate în a patra zi de proteste. Ce acord a semnat Ministerul Agriculturii