Ninsorile din sudul României au salvat câmpurile uscate de secetă. Primele răsaduri au ieşit de sub zăpadă
Ninsorile din aceste zile sunt o gură importantă de apă pentru agricultura ofilită de seceta din ultimele luni. Deşi nu e suficient pentru ca pământul să-şi refacă rezervele de apă, producătorii de legume sunt încrezători că stratul proaspăt de omăt le va proteja câmpurile. Seceta şi gerul din ultimele săptămâni au afectat deja culturile de toamnă.
De Diana Speretoiu la 19.02.2025, 08:37Doamna Elena a pregătit grădina unde va planta legumele pentru familie. Brazdele sunt pregătite de câteva luni şi au fost acoperite acum de un strat proaspăt de omăt care a apucat să umezească pământul doar la suprafaţă.
"Astă-vară, a fost secetă, pământul are nevoie de foarte multă apă şi ninsoarea asta e binevenită şi face foarte bine la sol. E pregătit din toamnă, am arat şi acum o să urmeze să punem culturile: ceapă, usturoi, dovlecel, vinete", ne spune doamna Elena.
Primele răsaduri care au apărut după ninsori
Deja, ceapa şi usturoiul au răsărit de sub zăpadă. În solarii însă, restul verdeţurilor sunt protejate împotriva îngheţului.
De câteva luni nu au mai fost precipitaţii importante. Multe râuri au secat aproape complet din cauza secetei, iar efectele se simt şi în agricultură.
"S-au înregistrat precipitaţii între 2 şi 5,2 litri pe metrul pătrat, ceea ce e un lucru bun pentru culturile din toamnă şi pentru rezerva de umiditate, pentru culturile care vor fi însămânţate în primăvară", declară Valentin Priporeanu, directorul Direcţiei de Agricultură Gorj.
Din cauza gerului şi a secetei, câmpurile de grâu au îngălbenit, dar specialiştii speră ca ninsorile să le salveze.