De ce își mută un austriac afacerea în România: "Putem avea succes cu ele. E dificil în regiunea noastră"
Un agricultor din Austria vrea să-și extidă afacerea în România pentru că țara noastră are ceva ce altora le lipsește cu desăvârșire. Detaliul care l-a convins pe bărbat să-și aducă afacerea în România.
Horticultura a devenit un sector tot mai important în Tirol, însă costurile ridicate ale terenurilor limitează dezvoltarea fermierilor locali. Marcus Pechtl, un antreprenor din Imst, Austria, a găsit o soluție surprinzătoare: mutarea unei părți a producției în România, potrivit Freshplaza.it.
De la Tirol la Transilvania
Marcus Pechtl este cunoscut pentru afacerea sa de horticultură, care aprovizionează industria hotelieră și marile lanțuri de supermarketuri din Austria. În 2023, a fondat compania Europa Fresh, specializată în exportul de legume către Germania. Totuși, costurile ridicate ale terenurilor din Tirol i-au îngreunat planurile de extindere.
"Prețurile terenurilor sunt extrem de mari, iar pentru a fi un furnizor competitiv pe piața angro, trebuie să putem livra cantități mari de produse. Acest lucru e dificil în regiunea noastră", explică Marcus Pechtl.
- Anul Nou Chinezesc 2025. Zodiile care trebuie să fie mai atente în acest an: "S-ar putea să piardă ceva"
- Cratere în proiectul de 40 de milioane de euro din Timişoara. Proiectul unic în România, oprit după ce au...
- MAI, după reţinerea celor 3 suspecţi în cazul furtului tezaurului dacic: "Niciunul dintre ei nu e român"
- Suspectul în cazul furtului tezaurului dacic, fotografiat în timp ce a cumpărat uneltele cu care ar fi dat spargerea
- Livratorii, amendaţi dacă mai sunt prinşi cu şlapi pe scuter. Reguli noi, după incidentele dese din trafic
Din acest motiv, antreprenorul a ales România.
De ce a ales România?
"În Transilvania, terenurile sunt mai accesibile, iar condițiile de producție sunt mai favorabile", spune el. În colaborare cu o agenție specializată, el a înființat o firmă locală și plănuiește să înceapă activitatea agricolă pe o suprafață de 50-100 de hectare, cu obiectivul de a ajunge treptat la 200-300 de hectare.
În prima fază, ferma din România se va concentra pe culturi de bază, precum cereale, cartofi, varză și salată verde. Pe termen lung, Pechtl intenționează să testeze și culturi de nișă, precum broccoli sălbatic, varză roșie și soiuri speciale de sfeclă.
"Am testat deja aceste culturi în Tirol și cred că putem avea succes cu ele și în România. Ferma noastră din Austria va rămâne un centru de testare, iar producția principală va avea loc în Transilvania", explică antreprenorul, al cărui partener este originar din România.
"Dacă totul decurge conform planului, vom începe să furnizăm direct marilor lanțuri de supermarketuri, cum ar fi Billa. În plus, am putea livra produse și pe piața internă din România și către țările vecine, cum ar fi Bulgaria. Aceste planuri sunt încă în dezvoltare, dar oportunitățile sunt promițătoare", a spus bărbatul.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰