Noi detalii despre dubla crimă comisă de Gheorghe Moroşan la Oneşti. Autorităţile de la Bucureşti, informate greşit
La aproape două săptămâni de la dubla crimă comisă la Oneşti, de Gheorghe Moroşan, noi detalii ies la iveală despre modul în care poliţiştii şi autorităţile locale au gestionat intervenţia.
De Redactia Observator la 11.03.2021, 20:56- Şefii Poliţiei Române au anunţat, joi, că au descoperit mai multe deficienţe în intervenţia poliţiştilor la cazul dublei crime de la Oneşti.
Totul în condiţiile în care s-a aflat, ulterior, că apartamentul respectiv fusese pierdut în urmă cu mai mulţi ani şi bărbatul depusese nu mai puţin de 11 petiţii în legătură cu apartamentul respectiv. În plus, pe lângă condamnările avute deja la activ, Gheorghe Moroşan mai avusese o plângere depusă pe numele său, de curând, respectiv pentru că a bătut o femeie, însă, ulterior, victima şi-a retras plângerea.
La 20-30 de minute de la primele informaţii transmise către Bucureşti, s-ar fi făcut o nouă informare, dar informaţiile suplimentare ar fi fost aceleaşi. În plus, au apărut informaţii conform cărora poliţiştii care au intervenit la faţa locului nu ar fi cerut ajutorul celor de la Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale. Asta în condiţiile în care specialiştii susţin că atacatorul putea să fie împuşcat de jos.
Nici negociatorul nu ar fi intervenit în mod corespunzător şi ar fi acţionat mai degrabă în orb. Cercetările au scos la iveală numeroase deficienţe, astfel că 14 poliţişti sunt verificaţi, opt ofiţeri şi şase agenţi.
Greşelile prezentate în cadrul raportului
O mare parte dintre aceste informaţii a fost confirmată de şefi ai Poliţiei Române care au prezentat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, mai multe concluzii: "În acest caz, reieşea necesitatea unei intervenţii în forţă. Oportunităţi au existat. Controlul nostru a vizat modul de intervenție, documentarea cu privire la autor, coordonarea intervenției și raportarea ierarhică. Nu au documentat corespunzător autorul - antecedente penale, dosare penale, petiții, amenințări. Informațiile pe care le avea coordonatorul nu au ajuns la șeful echipei de intervenție sau la negociator. Cunoșteau starea de pericol în care se aflau cei doi bărbați. Aveau indiciile să intervină în forță în acest caz. Nu s-a respectat raportarea evenimentului. Trebuia raportat în scris către IGPR în maxim două ore, adică la 13.47, şi s-a raportat la 19.03. Datele către IGPR au fost transmise în mod incomplet, eronat şi cu întârziere. Încă de anul trecut individul ar fi trebuit să fie considerat un potențial risc. Nu s-au raportat date obţinute pe parcursul zilei. Nu s-a transmis către Poliţia Română că individul a făcut mai multe apeluri, respectiv ce revendicări şi ameninţări s-au făcut. IGPR a transmis către MAI ce s-a transmis de la Bacău, respectiv date incomplete şi eronate".
Tot în cadrul conferinţei de presă, şefii Poliţiei au mai precizat că nu s-a luat în calcul intervenţie prin rapel din motive de siguranţă, deoarece ţigla de pe bloc avea probleme. Urmale de gloanţe de pe corp ar fi lovituri generate de ricoşeu, au mai adăugat aceştia.
De asemenea, s-a precizat că raportul în ceea ce priveşte cei 14 poliţişti verificaţi va fi trimis către Parchet, pentru continuarea anchetei.