Noi evacuări în Slănic Prahova, după ce o a doua stradă s-a surpat. Localnicii susţin că mina de sare este exploatată în secret
Dezastrul din Slănic Prahova se adânceşte. Ploile din ultimele zile au făcut ca încă o stradă să se surpe. În nesiguranţa generală, autorităţile se ceartă şi îşi fac campanie electorală pe seama nenorocirii care a lovit oraşul. Prefectul PSD îl acuză pe şeful Consililui Judeţean, de la PNL, că nu a venit la nicio şedinţă a comitetului pentru situaţii de urgenţă. 60 de oameni din blocurile din zonă sunt în continuare evacuaţi.
De Redactia Observator la 08.05.2024, 19:42Încă o stradă din Slănic a început să o ia la vale, după ploile din ultimele zile. Reparaţiile au fost făcute doar de ochii lumii: câteva roabe de nisip aruncate la întâmplare.
Localnic: Pur şi simplu nu are nicio noimă, nu este asupat şanţul... bani aruncaţi degeaba!
Oamenii se tem că tot oraşul se duce de râpă
Nu s-au găsit soluţii nici pentru craterul uriaş apărut în centrul oraşului. Rezolvarea întârzie, cred localnicii, pentru că cei responsabili sunt mai preocupaţi de campania electorală decât de soarta lor.
- Craterul din Slănic s-a mărit de la 3 la 18 metri şi oraşul pare să se surpe bucată cu bucată. Muncitorii l-ar...
- Muncitorii au început să astupe craterul adânc de 15 m din Slănic. Când s-ar putea întoarce acasă cele 60 de...
- Craterul din Slănic are 15 m adâncime, cât un bloc de cinci etaje. Groapa ar fi trebuit să fie astupată...
Localnic: Toată treaba e politică! În loc să ia piatră de pe aici, a luat de la Ploieşti, transport mai lung!
Localnic: N-au făcut, domne', nimic!
Localnic: Nu spune nimeni, văd că nici cei care se pricep nu spun! Băi, tâmpiţilor, uite ce se întâmplă aici!
"Se fac două săptămâni de când strada din centrul Slanicului s-a surpat din cauza unor infiltrații de apă, iar autoritățile tot nu știu cât de mare este pericolul. Astăzi, specialiștii au început să foreze în mai multe locuri din apropierea craterului, pentru a afla dacă solul este stabil, astfel încât să le permită oamenilor să se întoarcă în blocurile evacuate", transmite Cristi Popovici, reporter Observator.
60 de oameni din 4 blocuri locuiesc acum la rude sau în pensiunile care au fost de acord să-i găzduiască până la terminarea crizei. Groapa uriaşă a fost umplută cu pietriş, iar asta pare să oprească tasarea solului.
Emil Drăgănescu, prefectul judeţul Prahova: Craterul nu se mai duce stânga-dreapta și asta o putem observa cu toții, dacă îl lăsăm așa, probabil ar fi căpătat o direcție, pentru că în fiecare zi pică, pică, pică!
Localnicii acuză însă că sub casele lor, la mare adâncime, s-ar exploata în secret mina de sare. Iar asta ar destabiliza terenul.
Localnic: În fiecare seară, la 8- 8 jumate se aud bubuituri dedesubt, trei bubuituri, se împușcă în salina acolo! Se aude destul de clar! Ei spun că nu au ajuns cu exploatarea la noi, dar eu nu pot să cred așa ceva
Prefectul PSD şi şeful Consiliului Judeţean, de la PNL, au început atacurile electorale, pe seama dramei prin care trec oamenii.
Prefectul: Președintele Consiliului Judeţean nu a participat la nicio ședință din cele pe care le-am avut pe situaţia de urgență aici al Slănic. Nu a venit nici măcar o dată la fața locului să vadă ce se întâmplă. Am făcut o adresă de ieri către toate instituțiile abilitate să controleze
Şeful Consiliului Judeţean Prahova, Dumitru Tudone, a refuzat să comenteze acuzaţiile. El îndeplineşte temporar funcţia de preşedinte al insituţiei, pentru că şeful său, Iulian Dumitrescu, a fost suspendat din funcţie după ce DNA l-a acuzat de fapte de corupţie. Chiar dacă riscă să ajungă la închisoare, Dumitrescu şi-a anunţat candidatura pentru un nou mandat.