Antena Meniu Search
x

O altă stradă s-a surpat la Slănic Prahova în urma ploilor. Au început forajele în zona craterului uriaş de pe strada 23 August

Problemele din Slănic Prahova se adâncesc şi mai tare. Ploile din ultimele zile au făcut ca încă o stradă să se surpe. Iar în timp ce oraşul stă să se prăbuşească, autoriăţile se ceartă. Prefectura şi Consiliul Judeţean se acuza reciproc pentru dezastru. Între timp au început în sfârşit şi forajele în zona craterului uriaş care s-a format acum două săptămâni. 

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 08.05.2024, 13:19

Vezi și

Se merge deocamdată pe soluţii temporare. Craterul care a apărut în urmă cu două săptămâni a fost umplut cu pietriş. În continuare sunt în jur de 60 de persoane care s-au autoevacuat din blocurile din apropiere. Alţii au preferat să rămână în case, cu toate că riscul este unul destul de mare.

Astăzi au început şi primele foraje în zonă, pentru ca autorităţile să-şi dea seama ce provoacă această surpare. Din cauza ploilor din ultimele zile, şi o altă stradă a început să o ia la vale. În tot acest tablou există şi un scandal între Prefectură şi Consiliul Judeţean.

Prima instituţie reclamă atitudinea ostilă a conducerii CJ Prahova, acuzând că încă nu a pus la dispoziţie studiile geotermice solicitate de Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi că vicepreşedintele cu atribuţii de preşedinte nu a participat la niciuna dintre şedinţele în care autorităţile au căutat soluţii pentru rezolvarea situaţiei de pe strada 23 August.

În acest context, prefectul judeţului a solicitat mai multor instituţii cu atribuţii de control să verifice modul în care CJ Prahova şi firma contractată de această instituţie au respectat prevederile legale în momentul realizării unei lucrări destinate alimentării cu gaz natural a oraşului Slănic. 

Pe acelaşi subiect

Primele concluzii le-am putea avea în următoarele zile, când vor fi scoase suficiente mostre din pământ pentru a vedea o altă ipoteză, cea a unui munte de sare care s-ar afla sub oraş şi ar duce la această prăbuşire necontrolată, care momentan a fost oprită. Se caută soluţii în continuare. 

Craterul de la Slănic Prahova. Au început forajele în zonă

”Începând de mâine (miercuri - n.r.) dimineaţă, se vor desfăşura foraje la Slănic în zona afectată de pe strada 23 August, coordonate de Institutul Geologic al României, la solicitarea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova. După finalizarea forajelor şi primirea punctului de vedere al reprezentanţilor Institutului Geologic al României, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova va putea modifica perimetrul de siguranţă al zonei şi va dispune cu privire la situaţia persoanelor evacuate”, anunţă, marţi seară, Prefectura Prahova. 

Conform sursei citate, persoanele care au solicitat cazare sunt găzduite ”în condiţii hoteliere şi pensiuni”, având posibilitatea să revină la locuinţele lor oricând doresc pentru a-şi verifica bunurile şi proprietatea. Săptămâna aceasta, craterul a fost astupat, în urma unei intervenţii de urgenţă, urmând ca soluţia finală pentru stabilizarea solului să fir găsită şi implementată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Obişnuiţi să reciclaţi medicamentele expirate?

Observator » Evenimente » O altă stradă s-a surpat la Slănic Prahova în urma ploilor. Au început forajele în zona craterului uriaş de pe strada 23 August