Muncitorii au început să astupe craterul adânc de 15 m din Slănic. Când s-ar putea întoarce acasă cele 60 de persoane evacuate
Se fac noi evacuări în oraşul Slănic Prahova unde craterul uriaş care s-a format cu o săptămână în urmă s-a adâncit. Groapa are acum 15 metri adâncime. Autorităţile au decis să extindă perimetrul de siguranţă şi să evacueze clădirile care ar putea fi în pericol. Alţi 16 oameni vor fi obligaţi să-şi abandoneze locuinţele după ce zilele trecute 42 de localnici au fost relocaţi. Muncitorii care ar fi trebuit să astupe groapa încă de noaptea trecută, aşa cum promiseseră experţii, au revenit abia în această dimineaţă la faţa locului.
Lucrările au început în această dimineaţă, muncitorii au început să toarne refuz de ciur, o piatră folosită în special pentru fundaţiile caselor. Se toarnă în groapa plină cu apă pentru a securiza solul, pentru a nu mai vorbi de alte alunecări de teren, cel puţin pentru moment.
Autorităţile spun că au recurs la această soluţie de moment, apoi vor să vadă ce pot face mai departe. Aceste lucrări s-ar putea termina până la finalul zilei, spunea prefectul care se află la faţa locului. Asta nu înseamnă că cei aproape 60 de oameni evacuaţi se pot întoarce acasă.
În acest moment se lucrează la o expertiză pentru a vedea dacă a fost afectată structura clădirilor din proximitate şi asta ar putea să însemne încă o săptămână, într-un scenariu optimist, până când aceştia se pot întoarce. Sunt soluţii de moment, pe termen scurt, de reacţie la ceea ce s-a întâmplat.
Craterul din Slănic are 15 m adâncime, cât un bloc de 5 etaje
- Craterul din Slănic are 15 m adâncime, cât un bloc de cinci etaje. Groapa ar fi trebuit să fie astupată...
- Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări. Autoritățile au o bănuială...
- Craterul din Slănic Prahova: noi evacuări după ce strada s-a surpat misterios. Oamenii, avertizaţi prin mesaje...
Imagini terifiante au fost filmate ieri în oraşul Slănic Prahova. Craterul apărut în urmă cu o săptămână s-a mărit şi a înghiţit, de data asta, un stâlp de electricitate cu totul. Groapa uriaşă e plină cu apă. Oamenii au privit şocaţi cum se surpă pământul în faţa lor. "S-a dus în groapă. Se duce în groapă. Uită-e câtă apă e".
Cosmina Balint, reporter Observator: Perimetrul de siguranţă a fost extins aproape 20 de metri în jurul craterului, iar alte 16 persoane au fost evacuate de pompieri din acest bloc. Zona rămâne în continuare cu un risc ridicat.
Situația este tot mai gravă. Localnicii au primit mesaje de avertizare RO-Alert, să părăsească sau să evite zona. Toţi se tem pentru viaţa lor. "Locuiesc în spatele acestor blocuri care au fost evacuate. Suntem într-un real pericol, vin tot felul de autorităţi aici şi dau vina unul pe altul. Suntem efectiv speriaţi pentru că nu ştim ce se întâmplă".
Emil Drăgănescu, prefect de Prahova: Această sufuziune îşi lărgeşte marginile, acest lucru făcându-ne să luam decizia de a interveni rapid şi a evacua încă un bloc. Pe cale naturală această zona nu s-a stabilizat. În blocul acesta avem 16 persoane. Vorbim de o evacuare. Au fost rugaţi să părăsească de bună voie apartamentele pe perioada lucrării.
Craterul s-a format la nici 100 de metri de sediul poliţiei care a fost deja evacuat. Fisurile noi se îndreaptă spre nordul oraşului. Dacă pământul continuă să se crape, inclusiv sediul ANAF e pus în pericol
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰