Noile restricții aduc haos în piețe. Vânzătoare, cu ochii în lacrimi: Nu se știe ce o să fie cu noi
Goana după provizii, episodul doi! Speriaţi la gândul că intrăm din nou în carantină, supermarketurile au fost azi pline. Oamenii au umplut din nou coşurile cu de toate, ca înainte de starea de urgenţă. Şi în pieţe a fost aglomerat, mai ales că, de luni, tarabele aflate la interior vor fi închise. O măsură a Guvernului considerată aberantă atât de comercianţi cât şi de clienţi.
De Valentin Stan la 07.11.2020, 22:40- Vânzătorii din piețe sunt nemulțumiți de noile restricții anunțate de autorități
- Piața Obor, vizată de premierul Orban pentru închidere, a fost sâmbătă un furnicar
Piaţa Obor din Bucureşti a fost azi un furnicar. Mii de oameni au cumpărat carne, lactate, legume şi fructe, ca înainte de sărbători.
Vânzătoare: Sa stiti ca anul trecut de Craciun am vazut lucrul asta. În primul rand carne. carnea o poti baga la congelator... mezeluri, branzeturi.
Clientă: Toata lumea crede ca se inchide absolut tot.
Clientă: Preferam sa cumparam din piata. Produsele sunt mult mai bune, ajutam si antreperonii romani.
În vreme ce clienţii se gândeau la ce le mai trebuie înainte de lockdown, vânzătorii erau nemulţumiţi că rămân cu marfa nevândută. De luni, tarabele din interiorul pieţelor se închid.
Vânzătoare: Ni se pare o tampenie. O sa fie maine proteste. Toti pietarii si comerciantii o sa iasa afara.
Vânzătoare, cu ochii în lacrimi: Rămanem fara locuri de munca. Nu se stie ce o sa fie cu noi.
Ca de obicei, autorităţile au o explicaţie pentru măsură.
Ludovic Orban, premierul României: La Bucur Obor au fost in controale de n ori. De fiecare data nu cred ca 20% dintre cei de acolo nu respectau regulile: portul mastii, statul la coada. Nu se respecta. Acolo parca este o zona zoster.
O parte din tarabele din interior vor fi mutate afară, dar nu e loc pentru toate.
Ce se întâmplă cu piețele din Timișoara
Alt oraş, aceeaşi problemă. În Timişoara, micile afaceri care întreţineau familii întregi sunt aproape de faliment.
Dan Babasan - producator: Am inceput din primavara cu gaura. Abia ne-am revenit peste vara si acuma mergem iarasi trebuie sa traim cumva. Taranul roman nu va muri.
Iulia Dumitrascu, reporter Obsrvator: Autoritatile din Timisoara spun ca ii vor ajuta pe vanzatori astfel incat ei isi vor lua produsele din interior si le vor aduce in aceasta parcare care de luni va fi eliberata si vor fi puse in locul masinilor tarabe.
Aglomeraţie a fost şi în hypermarketuri. La fel ca în timpul stării de urgenţă, coşurile de cumpărături au fost pline cu ulei, drojdie sau hârtie igienică.
De luni şi magazinele se vor închide la ora 21. Cei care nu vor mai ajunge la timp pentru cumpărături au şi alte soluţii, spune Raed Arafat.
Raed Arafat: De exemplu restaurantele care livrează noaptea, magazinele care livrează noaptea. Este ora de oprire a magazinelor astfel încât oamenii, după această oră, să ajungă acasă.
Declarația pe propria răspundere, obligatorie noaptea
Guvernul a revenit şi la declaraţia pe proprie răspundere. Pe site-ul stirioficiale.ro au fost încărcate documentele de care avem nevoie dacă ieşim din casă în intervalul 23-5 dimineaţa. Declaraţia pe proprie răspundere poate să fie scrisă şi de mână. Ele vor obligatorii tot de luni.
Până la intrarea în vigoare a noilor restricţii, tinerii petrec de zor în orele de libertate rămase.
În centrul vechi sau în Piaţa Constituţiei pandemia nu pare aşa periculoasă.
Tânăr: Mi se pare un pic exagerata. nu inteleg ce treaba are virusul cu orele respective.
Cred ca mai multa aglomeratie este ziua decat seara si esti mai predispus intr-o zona aglomerata.
Cei care nu vor respecta noile măsuri riscă amenzi de până la 2.500 de lei, iar o declaraţie falsă vă poate aduce un dosar penal.