O comună mică din România va deveni polul nuclear al Europei, însă localnicii nu ştiu nimic. "Ce construieşte?"
O comună cu doar trei mii de locuitori ar urma să devină polul energiei nucleare din Europa. La Doiceşti, în Dâmboviţa, se va construi primul reactor de mici dimensiuni din ţară care va furniza energie "curată". Dacă la Bucureşti pare totul bătut în cuie, iar oficialii se laudă cu ce-au de gând să facă, pe uliţele din sat nu ştie nimeni despre planurile măreţe.
De Mădălina Chiţac la 24.05.2022, 20:22Comuna Doiceşti, judeţul Dâmboviţa. Aici se va construi primul reactor modular mic din România. Locul a fost ales în urma unui studiu care a costat 1,2 milioane de dolari.
Cosmin Ghiţă, directorul Nuclearelectrica: Doiceşti are avantajul oferit de infrastructura existentă, de faptul că au fost făcute studii de geodezie studii cu privire la sol, că există conectarea la reţeaua electrică, conectarea la reţea regională de distribuţie a energiei termice, precum şi faptul că este amplasată într-o comunitate care are expertiză în domeniu.
Locuitorii din comună sunt confuzi
Oamenii din comunitate habar n-aveau de minunăţia care li se pregăteşte.
- Lovitura pe care Rusia o pregătește Ucrainei. Planul cinic prin care militarii ruși vor să îngenuncheze rezistența
- Strategia nucleară a Rusiei, în vizorul NATO. Avertismentul lui Stoltenberg despre evoluţia războiului din Ucraina
- Ucrainenii se tem de un adevărat masacru în următoarele 48 de ore. Ruşii atacă furibund, înainte de Ziua Victoriei
Localnici: Nu ne-a spus nimeni nimic! Acum am auzit de la dumneavoastră.
Reporter: O să se construiască un reactor!
Localnici: Eu nu ştiu ce-i ăla!
- Ce construieşte? N-am auzit nimic să se construiască.
Iar primarul a aflat de la prieteni.
Cozmin Stana, primar comuna Doiceşti: Exact aseară am fost informat şi eu de către un coleg de-al meu pe reţelele de socializare. Probabil, oamenii o să asocieze cumva, fiind reactoare nucleare cu bomba nucleară.
Localnic: Nu cred că e o idee bună!
Reporter: De ce?
Localnic: Păi cu termocentrala asta era mai bine. Dar cu nucleara e mai rău lângă noi! Americanii..pentru nucleara asta se fac bombe. nu? altceva n-are ce să se facă.
Reporter: O să vă afecteze cumva?
Localnic: Probabil!
Reporter: Cum anume?
Localnic: Nu ştiu!
Reporter: Dar ştiţi ce presupune acel reactor?
Localnici:- Nu! Chiar nu mă interesează.
- Nu ştiu despre ce e vorba, dar cred că o să-i afecteze.
Mădălina Chiţac, reporter Observator: Reactorul va fi construit pe terenul fostei termocentrale din Doiceşti. Va avea şase module de 460 de MW. Ceea ce înseamnă că va produce energie pentru a alimente o localitate cu aproximativ 45 de mii de locuinţe. Centrala ar trebui să fie gata în 2027 şi va crea undeva la 4 mii de locuri de muncă. din acestea, 200 vor fi permanente.
Virgil Popescu, ministrul Energiei: 462 de MW înseamnă 6 reactoare de câte 77 de MW care merg în paralel, când unul, când altul. Unele pot să producă doar energie, altele hidrogen.
Centrala va ajuta România să evite producerea a patru milioane de tone de emisii de dioxid de carbon pe an. Deocamdată, nu ştim cât va costa şi nici de unde vor veni banii.