O refugiată din Kiev ajunsă la Oradea a ales să rămână în ţară, impresionată de solidaritatea românilor. "Am înţeles că pot să ajut"
Este a şaptea zi de război, iar autoritățile din România se pregătesc pentru preluarea răniţilor din Ucraina. În Oradea, Spitalul Județean și Spitalul Militar au rezervat deja paturi în secţiile chirurgicale şi cele de terapie intensivă pentru această posibilitate. Se completează şi stocurile de medicamente şi echipamente critice și se formează echipe de traducători de ucraineană și rusă.
De Redactia Observator la 02.03.2022, 08:12Până în acest moment, în cele două spitale din Oradea s-au pregătit paturi în secţiile de chirurgie generală, ortopedie, oftalmologie și ORL. Este aşa numitul plan alb. "Planul alb înseamnă o mobilizare a tuturor resurselor spitalului, axat pe tipul de pacienţi care se prezintă brusc foarte mare în spital", explică Dr. Hadrian Borcea, șef UPU SMURD Oradea.
Oradea se pregăteşte pentru refugiaţii din Ucraina
Se pregătesc, de asemenea, şi echipe de traducători din rusă sau ucraineană. Până la un eventual val de răniţi, însă, autorităţile locale se pregătesc să gestioneze valul de refugiaţi. "Vom face o platformă online prin care să putem anunţa nevoile pe care uniunea ni le spune", anunţă Mihai Jurca, administrator public Oradea. "Fiecare orădean care are disponibilitate de servicii, produse sau chiar şi cazare ... Se vor înscrie pe acestă platformă", adaugă el.
Unii fugari aleg să rămână în România. Povestea Lenuţei
- Război Rusia - Ucraina, ziua 7 LIVE TEXT. Continuă bombardamentele în Ucraina, în timp ce uriașul convoi de...
- Un medic a murit după ce maşina sa a fost atacată de ruşi. Femeia îşi ducea nepotul rănit la spital: "Un medic...
- De ce a trecut Rusia atât de repede la ameninţări nucleare? Istoricul Cosmin Popa: Putin e furios, frustrat,...
Până acum, majoritatea refugiaţilor ajunşi în Oradea au preferat să plece mai departe spre ţările din vestul Europei. Unii au rămas, însă. Lenuța are 32 de ani şi face parte din comunitatea de români din Kiev. Ea a preferat să rămână în Oradea, în ciuda faptului că prietenii și familia și-au continuat drumul spre Polonia și Cehia. "Când am venit aici şi am văzut cum ne întâlnesc românii şi am înţeles că pot să ajut cu ceva, atunci am trimis prietenele care aveau nevoie şi am rămas aici", povesteşte Lenuţa.
Peste 120.000 de persoane au fugit prin granița de vest a Ucrainei în ultimele 24 de ore.