Antena Meniu Search
x

Video Unde vor să ajungă cei care au fugit în România din Ucraina. În stare de şoc, cu copii în braţe, se adăpostesc din calea războiului

Victime colaterale într-un război pe care nu şi l-au dorit, ucrainenii au început să ia calea exodului. Unii au auzit bombardamentele, alţii au fost treziţi din somn de rude şi prieteni. Speriaţi şi şocaţi, în toiul nopţii, şi-au luat copiii din pat, au aruncat strictul necesar în bagaje şi au fugit. Cel mai apropiat adăpost: România. Îngrămădiţi în maşini sau pe jos, ucrainenii au trecut frontierele în ţara noastră. Sunt furioşi că au fost goniţi din propriile case pentru un război care nu e al lor. 

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 24.02.2022, 20:41

Vezi și

Au fugit cu noaptea-n cap. Nimic nu i-ar fi putut pregăti pentru zgomotul asurzitor al bombardamentelor sau panica rudelor şi prietenilor prea departe de ei ca să-i poată ajuta cu ceva. N-au avut luxul de a procesa şocul. Şi-au trezit copiii, au pus actele şi câteva haine în bagaj şi au fugit. "Cineva din Kiev, un prieten, ne-a anunţat că la Kiev se trage", povesteşte preotul Laurian Rus. Era ora cinci dimineaţa când părintele Laurian şi soţia lui au trecut frontiera. "Lumea e panicată şi multe lume deja se înghesuie la vamă, pe jos, cu copii."

Au plecat din Cernăuţi. Oamenii de acolo simt că trăiesc pe un butoi cu pulbere. Se tem, aşa că lasă totul în urmă. Un localnic îşi aminteşte exact când şi-a dat seama că va veni războiul, "după ce Putin a vorbit în faţa televiziunilor şi a spus că Ucraina trebuie sfâşiată şi nu e un stat. Şi atunci oamenii au înţeles că omul chiar are probleme cu capul". Au stat în vămi la cozi şi de opt kilometri. Ore în şir cu inima strânsă. Dar n-au dat înapoi. Mulţi s-au temut că este singura lor şansă să scape. "Nici nu ştim de fapt cât timp o să mai permită vama ucraineană să treacă, mai ales bărbaţii. E o stare de şoc", mărturiseşte un refugiat. "Dimineaţă o fost un şoc pentru noi că o început. Sunt foarte mulţi oameni, maşini, toţi fug din calea războiului", spune un ucrainean.

România, punct de tranzit pentru cei ce fug din calea războiului

Pentru unii dintre ei, România e doar un punct de tranzit. "Ne ducem în Praga", afirmă un ucrainean, iar un şofer de microbuz susţine: "Stăm până mâine în Suceava şi apoi plecăm în Italia". "Avem permis de şedere (n.r. în SUA). Avionul nostru a fost anulat, aşa că vom zbura din Bucureşti", explică un alt ucrainean. 

Pe acelaşi subiect

Mulţi români au rude în Ucraina: "Să-i sun să vină"

Războiul clasic e dublat de unul propagandistic. Românii care au rude în Ucraina au venit într-un suflet la vamă, de teamă că cei dragi nu vor fi lăsaţi la noi. "S-a auzit că de la ora 4 de azi noapte au închis graniţele, dar văd că nu-s închise. Aşteptăm să vedem care-i situaţia, să-i sun să vină", spune un român.

Mii de refugiaţi la vama din Sighetu Marmaţiei

Şi prin punctul de trecere de la Sighetu Marmaţiei au trecut azi mii de refugiaţi. "În cinci minute am pus hainele de care avem nevoie, nici nu mai ştiu ce am pus. Să fie blestemat ceasul când s-o născut Putin!", exclamă un om. "Dacă trebuie, eu mă întorc să-i arăt lui Putin că Ucraina nu e sclav. Putin e un escroc şi un idiot. Merge vorba că vine inspectoratul de armată la vamă să nu dea voie bărbaţilor sub 60 de ani să plece", zice un ucrainean.

"Suntem speriaţi, sunt foarte speriată pentru copilul meu, pentru părinţii mei, pentru sora mea", se plânge o femeie, iar o alta povesteşte că "bătrânii fac panică. Nu ştiu ce să se aştepte ei. Dacă au văzut că magazinele s-au curăţat de alimente nu ştiu ce să zică şi nu ştiu ce să facă".

Sute de turişti, aflaţi la schi în Ucraina, s-au trezit dintr-o dată sub asediu. "Şi noi am auzit (n.r. bombardamentele) unde eram. Eram în Munţii Carpaţi, într un hotel, şi am auzit undeva la cinci dimineaţa şi am înţeles că trebuie să venim în România", îşi aminteşte Diana, turistă.

Autorităţile spun că sunt gata să primească refugiaţii

Autorităţile dau asigurări că sunt pregătite să ridice tabere mobile şi să ofere orice tip de sprijin. "Noi suntem pregătiţi să oferim cazare, masă, am luat legătura şi cu câteva ONG uri pentru a acorda sprijin cu haine, medicamente", declară Vasile Moldovan, primarul din Sighet.

Deşi nu este graniţă directă cu Ucraina, zeci de cetăţeni ucraineni au ajuns astăzi în România prin vama Rădăuţi-Prut. Au străbătut practic Republica Moldova pentru a ajunge la noi în ţară şi spun că vor să ajungă cei mai mulţi dintre ei în statele din vestul Europei. Familia din imagini locuieşte aproape de Kiev. Trei bubuituri succesive i-a făcut să îşi urce copiii în maşină şi să plece. Merg în Italia: "Stăm puţin şi sperăm să ne putem întoarce"

"La graniţa României cu Ucraina din Isaccea, judeţul Tulcea, în acest moment sunt zeci de maşini, după cum vedeţi în spatele meu, oameni cu copii în braţe, care încearcă să scape de războiul care tocmai a început în Ucraina", arată Daniel Lare, reporter Observator. 

Frontiera României cu Ucraina

Împărţim o frontieră de 650 de kilometri cu Ucraina, dintre care 280 de kilometri sunt tereştri, 340 e frontieră fluvială şi 32 de kilometri de frontieră maritimă. Graniţa este discontinuă, la mijloc fiind Republica Moldova. Avem 20 de puncte de trecere a frontierei cu Ucraina, dintre care 7 sunt pentru trafic internaţional şi 13 pentru mic trafic, adică doar pentru românii şi ucrainenii care au domiciliu în acele zone. Acum, potrivit site-ului MAE, sunt deschise punctele Halmeu, Sighetu Marmației, Siret și Isaccea pentru trecerea cu bacul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Unde vor să ajungă cei care au fugit în România din Ucraina. În stare de şoc, cu copii în braţe, se adăpostesc din calea războiului