Video De ce a trecut Rusia atât de repede la ameninţări nucleare? Istoricul Cosmin Popa: Putin e furios, frustrat, nemulţumit de performanţele armamentului rusesc
Istoricul Cosmin Popa, specializat în zona Rusiei şi a spaţiului ex-sovietic, a analizat, la Observator, conflictul dintre Rusia şi Ucraina şi graba lui Vladimir Putin de a ameninţa vestul cu arsenalul său nuclear.
De ce duce aşa cum duce Putin aşa cum duce acest atac?
Ne aflăm într-un moment crucial - e abordarea ucraineană a problemei şi abordarea globală a problemei, pentru că mizele sunt foarte ridicate, vorbim despre armament nuclear. Problema e că cele două scenarii converg şi nu ştim unde. În Ucraina Putin e într-o situaţie complicată pentru că a acumulat o mare frustrare din punct de vedere al performanţelor militare. A doua chestiune - nimeni nu se aştepta ca principalul creier al operaţiunilor militare ruseşti să fie de fapt un tactician problematic. Putin e frustrat, nu mai are încredere în generalii care au făcut parte din anturajul lui, şi nu vorbesc despre Şoigu, care nu e militar de carieră. Ce se întâmplă astăzi în Ucraina arată că, deşi generalul Gherasimov e autorul teoretizării conceptului de război hibrid, se dovedeşte un tactician cu probleme de abordare.
Putin s-a bazat pe faptul că ucrainenii nu vor riposta?
E vina capacităţii lui Putin de a percepe realitatea. Între informaţia care vine de pe teren şi cea care ajunge la el intervin intermediari tentaţi să mai pună ceva de la ei. Putin e furios, frustrat, nemulţumit de performanţele armamentului rusesc. În Rusia s-a întreţinut din 2014 până acum o isterie cum că armamentul rusesc e cel mai bun, cel mai performant, că Rusia are cele mai bune arme.
- Război Rusia - Ucraina, ziua 6 LIVE TEXT. Un grup de luptători ceceni de elită trimiși să-l ucidă pe Zelenski,...
- Explozie puternică la periferia oraşului Harkov. Ar fi fost vizat depozitul de combustibil al unui aeroport militar...
- Imaginile publicate de Rusia cu eroii de pe Insula Şerpilor. Soldații ucraineni au fost considerați morți câteva...
Ameninţarea cu armele nucleare
Mirarea e de ce a făcut atât de repede apel la armament nuclear? Sunt două tipuri de răspuns. Ori Putin şi-a epuizat armamentele convenţionale, dar nu a renunţat la ideea iniţială. Nu înseamnă că apelează la argumentul nuclear sau pune problema unor negocieri în termeni foarte duri şi ridică mizele. În momentul de faţă, judecând declaraţiile de la Moscova, care trebuie citite împreună - Şoigu spune că operaţiunile din Ucraina vor continua şi Lavrov care spune că a venit vremea să scoatem armamentul nuclear american din Europa.
Război Rusia - Ucraina, ziua 6
După cinci zile și cinci nopți de confruntări cu forţele armate ale Rusiei, Ucraina rezistă. A șasea zi de război a început cu noi bombardamente, după ce aseară capitala ucraineană a fost atacată masiv cu rachete. Explozii puternice au fost auzite la Herson, în sudul Ucrainei, iar imagini din satelit arată un convoi de tancuri şi blindate care se îndreaptă spre Kiev, potrivit BBC News. Tot în această dimineață, rușii au dezlănțuit iadul la Harkov. Bombele au căzut în centrul oraşului şi în cartierele rezidenţiale, iar autorităţile ucrainene acuză Rusia că ar fi folosit armament termobaric utilizat în războiul din Cecenia.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰