Ora de iarnă 2024. În cât timp ne adaptăm la noul program și cum scăpăm de efectele neplăcute care vin la pachet cu schimbarea orei
Ora de iarnă 2024. Azi-noapte am trecut la ora de iarnă şi pentru unii singurul beneficiu este că au dormit cu o oră în plus. Sunt însă multe schimbări mai puţin plăcute pe care le putem resimţi odată cu această modificare. Le discutăm pe toate cu Dorina Stamate, psihoterapeut.
De Redactia Observator la 27.10.2024, 14:59Ora de iarnă 2024. Sunt multe schimbări mai puţin plăcute pe care le putem resimţi odată cu această modificare.
"În primul rând, ne simțim mai obosiți, pentru că se dereglează ritmul prin care tot organismul nostru trăiește. Avem înăuntrul nostru niște procese care depind de ora la care ne culcăm și la care ne trezim. Oboseala, dificultățile de concentare, putem să ne simțim mai triști, mai puțin optimiști. Putem să fim mai iritați, mai nervoși. Poate să dureze între 5 și 7 zile această adaptare la ora de iarnă", spune Dorina Stamate, psihoterapeut.
Ora de iarnă 2024. Cum contracarăm aceste efecte?
"Cu o săptămână înainte, am fi putut să ne trezim cu 10 minute mai devreme decât ora obișnuită, astfel încât să avem această adaptare progresivă. Dacă n-am făcut acest lucru până acum, putem să-l facem și de acum încolo, ca să ne fie mai ușor. Este foarte important ca dimineața să ne expunem luminii solare. Chiar dacă soarele răsare mai târziu, atunci când răsare, să ieșim afară. Ce putem să mai facem în schimb este să facem mișcare", spune Dorina Stamate, psihoterapeut.
"Ce e important este ca seara să nu stăm cu ochii în ecrane, pentru că lumina albastră nu ne ajută să adormim ușor și să păstrăm această igienă a somnului și, cu o oră-două înainte de somn, să reducem lumina în cameră", spune Dorina Stamate, psihoterapeut.
Urmăriți întregul interviu în materialul video atașat.