Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Ora de iarnă 2024. Când se dau ceasurile înapoi şi cum sunt afectaţi de schimbare 80% dintre români

Ora de iarnă 2024. Urmează weekendul schimbării de oră. Vom dormi mai mult în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când ora 4 va deveni ora 3. Iar asta înseamnă dimineţi mai luminoase, dar şi zile mai scurte, plus multe alte schimbări resimţite de noi toţi.

de Redactia Observator

la 25.10.2024 , 14:48

Ora de iarnă afectează rutina zilnică în cazul a 80% dintre români. Asta arată datele unui studiu recent. Efectele sunt printre cele mai diverse şi toate au legătură cu starea noastră de spirit. Faptul că ne bucurăm mai devreme de lumina zilei nu este însă un argument suficient pentru cei mai mulţi români, care resimt mai ales oboseala pe timpul zilei. Stări de somnolenţă, chiar de deprimare şi probleme de concentrare, ca urmare a trecerii la o nouă oră.

Cum depăşim problemele legate de schimbarea orei 

Ce ar influenţa în mod pozitiv ritmul de viaţă ar fi chiar eliminarea schimbării de oră, spun aproape jumătate dintre românii chestionaţi, aşa cum s-a întâmplat deja în cazul unor ţări care Islanda, Columbia sau Belarus. Dar, pentru că nu ştim când s-ar produce o astfel de schimbare, tor ce ne rămâne de făcut este să ne adaptăm din mers.

Vezi și

30% dintre români încearcă să adoarme mai devreme, iar 24% îşi ajustează programul de muncă sau activităţile, ca să combată oboseala. 

Pe acelaşi subiect

Ora de iarnă 2024. Când se dă ceasul înapoi în România

În România, schimbarea orei se realizează de două ori pe an: în ultima duminică din martie se trece la ora de vară, iar în ultima duminică din octombrie se revine la ora de iarnă (ora standard).

În fiecare toamnă, ora se schimbă pentru a trece la ora de iarnă, ceea ce face ca noaptea să fie mai lungă cu o oră. În 2024, trecerea la ora de iarnă va avea loc în noaptea de 26 spre 27 octombrie, când ora 04:00 va deveni ora 03:00. Trecerea la ora de iarnă 2024 readuce România la ora standard a fusului orar în care se află, adică UTC+2 (Ora Europei de Est).

Ţările unde nu se schimbă ora

Există state pe toate continentele care au decis să nu adopte schimbarea orei între ora de vară și ora de iarnă. În Africa, din cele 54 de țări, doar trei schimbă fusul orar: Namibia, Tunisia și Egipt. Celelalte 51, precum Somalia, Kenya, Congo, Gabon, Tanzania și Guineea Ecuatorială, nu schimbă niciodată ora. În America de Nord și de Sud, țări precum Venezuela, Ecuador, Panama, Guatemala, Nicaragua, Columbia și alte state mai mici nu participă la schimbarea orei. În SUA, statele Arizona și Hawaii nu adoptă ora de vară, iar în Canada, provincia Ontario rămâne la aceeași oră tot timpul anului. În Asia, schimbarea orei nu se practică în țări precum Japonia, Vietnam, Afganistan, India, Singapore, Filipine, China, Coreea de Nord, Coreea de Sud și Irak, precum și în unele foste republici sovietice din Asia Centrală.

În Europa, patru țări nu schimbă ora niciodată: Turcia, Belarus, Rusia și Islanda.

În Australia, schimbarea orei se aplică doar parțial, statele Queensland și Australia de Vest păstrând același fus orar pe tot parcursul anului, indiferent de sezon.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Ora de iarnă 2024. Când se dau ceasurile înapoi şi cum sunt afectaţi de schimbare 80% dintre români