Pandemia a pus turismul românesc la pământ. Drama patronilor şi angajaţilor din industria hotelieră
Turismul românesc era oricum în cădere liberă. Pandemia l-a pus însă la pământ. Doar pe segmentul de cazare au fost înregistrate pierderi de peste 500 de milioane de euro în ultimul an. Activitatea operatorilor de turism a fost redusă dramatic, iar previziunile arată că lucrurile vor intra pe un făgaş normal abia de la jumătatea anului 2022.
De Andreea Petrescu la 18.05.2021, 10:23Turismul este una dintre ramurile cele mai grav afectate de pandemie. Alexandru are două hoteluri şi o bază de tratament in Vatra Dornei. În pandemie, a fost nevoit să închidă unul dintre ele, iar centrul balnear a funcţionat la jumătate din capacitate.
Alexandru Vezeteu, proprietar hotel Vatra Dornei: Pierderile au fost consistente. În comparaţie cu anul 2019, cifra de afaceri pe anul 2020 a scăzut cu 64%. În anul 2020 am fost închişi aproape 5 luni.
Pierderi uriaşe pentru agenţiile de turism
O altă lovitură cumplită a fost tăierea tichetelor de vacanţă pentru bugetari. Acum, scăderea drastică a bugetului pentru bilete de tratament este o problemă.
Alexandru Vezeteu, proprietar hotel Vatra Dornei: Avem o tăiere de buget pentru pensionari, pentru biletele de tratament de peste 70%. În cazul în care, la rectificarea bugetară din iunie nu se vor lua măsurile necesare, toată balneologia din România va fi pe chituci garantat.
Pierderi uriaşe au înregistrat şi agenţiile de turism.
Ciprian Șlemco, președinte asociației pentru turism Bucovina: Europa şi lumea în general nu şi-au revenit total. Încă exisă restricţii de călătorie. Dacă mă refer la compania mea, 98% sunt pierderile, dacă ne referim la nivel naţional, undeva la 90%.
Mihai Costea, reprezentant agenţie de turism: Pierderile de ridică undeva la 75%, comparativ cu anul 2019. Am mai recuperat din pierderi pentru că au început sa opereze locatii precut Egipt sau Turcia.
Bucovina şi Maramureşul încă atrag turiştii străini, dar într-o proporţie foarte redusă
Turiştii străini nu se grăbesc nici ei să facă rezervări în zone din România, iar asta se simte la nivel local.
Petru Ariciuc, director CNIPT Vatra Dornei: Turiştii străini încă sunt rezervaţi pentru România. Bucovina şi Maramureşul încă atrag turiştii străini, dar într-o proporţie foarte redusă.
Operatorii de turism speră ca lucrurile să revină cât mai repede la normal. Previziunile arată însă că acest lucru s-ar putea întâmpla abia în 2022.