Paradisul gurmanzilor, la Bucureşti: peste 300 de bucătari din ţară şi din străinătate invită vizitatorii să guste reţetele lor secrete
Capitala este paradisul gurmanzilor zilele acestea. Unul dintre cele mai mari târguri de gastrononomie din Europa s-a deschis la Bucureşti. Peste 300 de bucătari din ţară şi din străinătate fac schimb de experienţă şi invită vizitatorii să guste din reţetele lor secrete.
De Ana Grigore la 16.11.2024, 20:15- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- După ce au sfidat România pe teren, kosovarii au lăsat dezastru și în vestiare. Stive de ambalaje murdare și cafea vărsată pe mese
La standurile Italiei a fost aglomeraţie ca la Fontana din Trevi. "Facem o pizza napoletana bună, cu aluat frământat de mână și roșii. Apoi adăugăm fior di latte proaspăt. Un amestec de parmezan si pecorino. Puţin ulei şi băgăm în cuptor", arată Salvatore de Rinaldi, bucătar.
Paradisul gurmanzilor din Capitală
Aroma Italiei a fost completată cu vinuri aduse din cele mai bune podgorii ale peninsulei. "Suntem din Umbria, o mică regiune din centrul Italiei. Este o afacere de familie şi încercăm să exportăm performanţa noastră peste tot. Vinul este făcut foarte bine şi cu pasiune", spune Francesco Chiorri, producător vin.
60 de chefi din străinătate gătesc pentru vizitatorii expoziţiei culinare. Cine a avut noroc, a apucat să guste din delicatesele create de singurul român care a fost pe podium la Campionatul Mondial de Sushi din Japonia.
- Afacerea unică pornită de Mihai în Baia Mare. Clienţii comandă şi plătesc cât vor
- Veronica, şefă de promoţie la Farmacie, a luat viaţa în piept şi a preluat cofetăria mamei. A "furat" meserie...
- De la haosul din galantare în comunism, până la mâncarea toxică și scumpă din magazine. Dovada că se poate...
"Avem nighiri de ton, ton foarte calitativ, blue fin tuna, un ton foarte greu de găsit, avem role cu somon, cu tartar de ton. În România încă este la început bucătăria japoneză, dar uşor uşor ia avânt. Le place sushi-ul care are o influenţă americană, cel cu maioneză, cu chestii prăjite", arată Sorin Zaharia, bucătar.
Juratul de la Chefi la cuţie, Ştefan Popescu, a pregătit un meniu special pentru pofticioşi. "Îi aştepăm exact cu ce le place, cu carne de vită. Antricot de vită, brisket, carne care necesită mult timp de gătire. Şi pe lângă asta, avem şi garniturile, toate făcute proaspăt, avem grătarul aici, plita", spune Ştefan Popescu, bucătar.
Şi dacă bucătarii nu mai au nimic de demonstrat, noua generaţie de chelneri este în probe - multe restaurante vor să îşi scape angajaţii de misiunile neplăcute. "Pot ajuta în zona HORECA foarte mult ospătarii să le degreveze treburile grele şi poate nu necesare a fi făcute de către un om. A duce farfuriile de la bucătărie la mese şi a returna vasele către bucătărie. Pot fi folisiţi şi pentru evenimente speciale, să livreze un tort, spre exemplu", a precizat Daniel Toma, companie roboţi.
Cel mai mare târg din Europa de Sud-Est destinat industriei ospitalităţii nu este organizat întâmplător la Bucureşti. Capitala este cea mai ieftină destinaţie de pe continent pentru gurmanzii care caută meniuri rafinate. Un meniu de degustare la restaurantele fine dining costă, în medie, sub 100 de euro de persoană, mult sub oraşele recunoscute pentru gatronomia lor.