Păsări flamingo, surprinse pe Lacul Techirghiol. Cum au ajuns în România şi ce le face să rămână aici: explicaţia cercetătorilor
Măiestoase şi renumite pentru penajul lor, mai multe păsări flamingo fac deliciul privitorilor şi al fotografilor, în Constanţa. Deşi sunt o prezenţă rară în ţara noastră, frumoasele păsări de culoare roz au mai fost văzute şi anii trecuţi, tot cam prin această perioadă. Specialiștii spun că unele înaripate rămân la noi pentru că iernile sunt tot mai blânde, iar temperaturile depăşesc normalul perioadei.
De Andreea Filip la 12.03.2024, 07:59Mai multe păsări flamingo au fost observate, zilele trecute, pe Lacul Techirghiol, atrase de vremea plăcută din ultima perioadă.
Păsările flamingo sunt iubitoare de linişte
Andreea Filip - reporter Observator: Graţioasele păsări exotice caută lacuri unde nu este zgomot. Nu sunt ambarcaţiuni sau alte înaripate care să le deranjeze. Sunt zone cu apă mică şi caldă unde găsesc hrana uşor.
Păsările rozalii sunt foarte rezistente la condiţiile de mediu şi în consecinţă, sunt capabile să se acomodeze acolo unde alte specii nu reuşesc.
- Spectacol pe lacul Techirghiol oferit de mai multe păsări flamingo. Motivul pentru care păsările se opresc aici...
- O lagună din Spania, folosită de păsările flamingo drept loc de reproducere, a secat
- Primul spital veterinar dedicat în exclusivitate păsărilor kiwi. Primul "pacient", pe nume Splash, a fost salvat...
Adrian Bîlbă - biolog marin: Încearcă, practic, să se adapteze, încearcă locurile noastre, care ar trebui să le ofere condiţii şi de cuibărit. Din păcate, noi suntem prea curioşi, le deranjăm şi aceste păsări, principala lor nevoie este liniştea, este intimitatea pentru a se putea reproduce.
De ce sunt văzute tot mai des în România
Specialiştii spun că păsările flamingo se opresc teoretic în România doar pentru câteva zile şi pleacă apoi spre ţări mai calde. Însă, unele păsări rămân totuşi aici pentru că iernile din ţara noastră au devenit tot mai blânde.
Veronica Andone - Microrezervaţia din Constanţa: Avem toate şansele să rămână aici, mai ales că temperaturile medii anuale cresc de la un an la altul.
Nu este prima dată, când păsările aleg să poposească pe lacuri din Constanța. Ele au mai fost văzute în luna ianuarie a anului trecut, tot pe lacul Techirghiol, iar în august, la Tuzla, dar și pe lacul Nuntași din Dobrogea. Flamingo se hrănesc cu alge, pe care le filtrează, iar penajul lor ajunge la o culoare intensă tocmai datorită acestor alge pe care le mănâncă.