Paştele catolic 2024. Aproape 1,5 milioane de români au sărbătorit Paştele. La Timişoara, slujba de Înviere a fost oficiată în patru limbi
Aproape un milion şi jumătate de români - catolici, protestanţi şi reformaţi - sărbătoresc astăzi Paştele. Preşedintele Klaus Iohannis a mers la slujba de dimineaţă împerună cu soţia sa, la Sibiu, de unde a trimis un mesaj pascal. Imagini impresionante vin din Miercurea Ciuc, unde mii de oameni au participat la ceremonia de sfinţire a bucatelor în centrul oraşului.
De Redactia Observator la 31.03.2024, 20:14Credincioşii din Timişoara s-au adunat azi noapte la Domul Romano-Catolic pentru a sărbători Învierea Domnului. Slujba de Înviere a fost oficiată în 4 limbi: germană, maghiară, română şi italiană. "Aceasta este noaptea, noaptea în care Hristos este cel care învinge moartea, învinge întunericul. Lumina este cea care triumfă", a declarat Nikola Laus, preot catolic. Preşedintele Klaus Iohannis a mers împreună cu soţia să ia lumină de la Biserica romano-catolică Sfânta Treime, din centrul Sibiului. "Hristos a înviat tututor creştinilor care sărbătoresc acum Învierea Domnului. Sărbători fericite, liniştite, cu pace tuturor românilor", a declarat Klaus Iohannis, preşedintele României.
Anul acesta, creştinii ortodocşi sărbătoresc Paştele pe 5 mai
La Miercurea Ciuc, după slujba de Paşte, peste 8.000 de catolici s-au strâns la tradiţionala ceremonie de sfinţire a bucatelor, un obicei vechi de 25 de ani. Imaginile filmate din dronă sunt impresionante. Un alt obicei este păstrat de sute de ani în judeţul Mureş. În ziua de Paşte, porţile fetelor din satul Roteni sunt decorate cu ornamente primite de la băieţii din localitate.
Obiceiul continuă în a doua zi de Paşte, atunci când băieţii merg la fete să le stropească. Şi copiii din Arad au parte de un moment special în ziua de Paşte. După slujbă, la Basilica Maria Radna este organizată în fiecare an o vânătoare de ouă.
Anul acesta, creştinii ortodocşi sărbătoresc Paştele pe 5 mai. Cele 5 săptămâni reprezintă cea mai mare diferenţă de timp între cele două evenimente religioase.