Paştele catolic 2024. Papa şi-a anulat în ultimul moment participarea la procesiunea Drumul Crucii. Va oficia totuşi slujba de Înviere
Peste un miliard de catolici din lumea întreagă aşteaptă Paştele cu speranţă, dar şi cu îngrijorare. Din cauza problemelor de sănătate, Papa Francisc şi-a anulat în ultimul moment participarea la procesiunea Drumul Crucii, din Vinerea Patimilor. Va oficia totuşi slujba de Înviere de peste câteva ore. În România, credincioşii se pregătesc şi ei pentru cea mai importantă sărbătoare religioasă, cu tradiţii păstrate din generaţie în generaţie.
Papa a renunţat la ceremonie cu câteva minute înainte de începerea ei, la sfatul medicilor. Suveranul Pontif a urmărit procesiunea Drumul Crucii din faţa televizorului, la reşedinţa lui. Cu câteva ore mai devreme, el oficiase slujba din Vinerea Mare în bazilica Sfântul Petru din Vatican în faţa a 4.500 de oameni. Francisc s-a deplasat însă, la fel ca în ultima perioadă, cu ajutorul unui scaun cu rotile şi abia a reuşit să spună câteva cuvinte. "Sfânt Părinte, Dumnezeu atotputernic şi etern, care ai arătat tuturor oamenilor slava ta prin Hristos, acordă-ne îndurare astfel încât biserica Ta, răspândită pe tot Pământul, să persevereze cu credință fermă în mărturisirea numelui tău", a declarat Papa Francisc.
În România, un milion de oameni se pregătesc pentru cea mai importantă sărbătoare a creştinătăţii
Papa a fost chinuit în această iarnă de răceli şi bronşite şi suferă, de doi ani, şi de o inflamaţie a genunchilor care îi fac deplasarea tot mai dificilă. În lipsa lui, mii de credincioşi veniţi din toată lumea s-au adunat în apropierea Colosseumului pentru procesiune. Mulţi spun că sunt îngrijoraţi pentru starea de sănătate a liderului lumii catolice. În ţara noastră, un milion de oameni se pregătesc pentru cea mai importantă sărbătoare a creştinătăţii. Comunitatea de polonezi din Suceava păstrează tradiţiile din generaţie în generaţie. Gospodinele au pregătit delicatesele cu care vor umple mesele şi îşi vor aştepta oaspeţii.
"Friptura de curcan este condimentata, mai punem peste friptura vin rosu. Punem si staniolul ca sa nu prinda crusta si friptura sa fie frageda", a declarat Edviga Alexandrovici, gospodină. Cu coşul plin de bucate, localnicii merg la biserică, pentru sfinţire. "De trei ori cu cosul sfintit mergem in jurul casei. Dimineata toata familia se pune in jurul mesei, primul lcuru pe care il facem este rugaciunea", a declarat Edviga Alexandrovici, gospodină.
La Ierusalim, credincioşii s-au adunat în Biserica Sfântului Mormânt pentru slujba din Sâmbăta Mare. Liturghia a fost ţinută de arhiepiscopul Ierusalimului, clericul romano-catolic cu rangul cel mai înalt din Țara Sfântă. După rugăciuni, el le-a oferit pâinea sfinţită celor prezenţi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰