"Petru şi Victor ţipau de durere". Supravieţuitorii incendiului de la Ferma Dacilor au povestit pas cu pas tragedia
Cornel Dinicu, patronul de la Ferma Dacilor, a fost arestat preventiv 30 de zile, dar le-a spus judecătorilor că deja se simte pedepsit pentru că fiul său a murit şi el în incendiu. Procurorii îl consideră, însă, vinovat pentru tragedia în care au pierit opt oameni. Cu ajutorul supravieţuitorilor şi al angajaţilor pensiunii, procurorii au refăcut filmul iadului din a doua noapte de Crăciun.
De Cristina Filip la 04.01.2024, 19:33La 10 zile după tragedia de la Tohani, anchetatorii au adunat suficiente mărturii şi probe din cenuşă pentru a stabili ce s-a întâmplat la Ferma Dacilor. Un televizor de la mansardă, folosit aproape continuu trei zile, s-a aprins. Oamenii cazaţi la etaj au simţit fum şi au început să alerge pe hol, spre scările care duceau la parter. Opt nu au mai avut timp. Flăcările cuprinseseră deja mansarda de lemn.
Un copil de 11 ani a fost cel care a dat alarma
Puţin înainte de ora cinci, un copil de 11 ani s-a trezit şi a simţit miros de fum. L-a trezit pe fratele lui, care dormea în aceeaşi cameră. Băiatul mai mare a devenit un martor important, cu ajutorul căruia anchetatorii au reconstituit pas cu pas firul tragediei.
"Fratele meu a început să ţipe foarte tare. (...) I-am auzit pe Petru şi Victor care ţipau de durere. (...) Nu puteam respira deloc, era fumul foarte dens. (...) am ieşit pe hol, m-am împiedicat de o persoană. Am căzut de la etajul unu pe scări", povesteşte el.
În acest timp, tatăl băieţilor, care dormea în altă cameră, încerca disperat să îşi găsească copiii prin fumul dens. Prima dată şi-a salvat soţia. Au urmat scene sfâşitoare, povesteşte o angajată a Fermei Dacilor.
"Ajunsă afară, martora a văzut o doamnă (...) murdară de funingine. Ulterior a coborât şi soţul acelei doamne care îi spunea acestuia să meargă să scoată copiii de acolo. (...) Respectivul domn i-a spus soţiei sale că este mult fum şi au început să se îmbrâncească şi să se lovească reciproc", povesteşte femeia.
Supravieţuitorii povestesc clipe de groază
Bărbatul s-a întors după copii. Nu a mai ieşit. Este unul din cei opt care au murit în flăcări. Doar unul din cei trei fii ai săi a scăpat cu viaţă. În mansarda în flăcări era şi apartamentul unde dormea patronul pensiunii. Cornel Dinicu ocupa singura cameră cu scară exterioară - aşa a putut ieşi din infern. Împreună cu un subaltern a încercat să stingă flăcările, a declarat procurorilor un angajat de la Ferma Dacilor.
"Martorul împreună cu Cornel Dinicu au montat un furtun la un hidrant şi au început să ude zona mansardei. (...) A udat mansarda până în momentul în care au observat pe geamul bucătăriei că flacăra se propagase şi la aceasat", spune angajatul.
Când au venit pompierii, toată pensiunea era mistuită de flăcări
Ancheta arată că focul s-a extins atât de rapid din cauza materialelor folosite la construcţia ilegală.
"Încă din 2017, un arhitect i-a spus patronului de la Ferma Dacilor că pensiunea are nevoie de scări de metal sau de beton, pentru a respecta normele de securitate la incendiu. Cornel Dinicu l-a ingnorat şi a păstrat treptele de lemn", explică Cristina Filip, reporter Observator.
Cauza incendiului de la Ferma Dacilor
Raportul procurorilor arată că tragedia a fost provocată de reţeaua electrică subdimensionată. La acea adresă era trecută în acte o pompă de apă, iar instalaţia electrică avea o putere mult prea mică pentru nevoile unui complex turistic.
Tot procurorii spun că celelalte cauze investigate - incendiu pus cu intenţie sau care a pornit de la o ţigară - nu sunt susţinute de probe. Avocaţii lui Cornel Dinicu au contestat măsura arestului preventiv. La fel, partenera sa de afaceri şi administratorul care figura în actele pensiunii, care au primit 30 de zile de arest la domiciliu.