Antena LIVE

Curs valutar

Vasile Petrariu amenință că greva STB se poate relua. Pierderi de 5 milioane euro la STB după protestul șoferilor

Sunt anchete peste anchete după greva STB. Se va face un audit extern pentru a se analiza cât a pierdut Societatea de Transport București din cauza grevei. Liderul de sindicat, Vasile Petrariu s-a dus astăzi la poliţie pentru a da explicații despre protest. 

De la 25.01.2022, 14:14
WhatsApp
Vezi și:

Reprezentanţii Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi cer autorităţilor să scoată la licitaţie traseele operate de STB, pe motiv că transportul public din Capitală este "o gaură neagră pentru bugetul local". 

Ce urmează la  Societatea de Transport București după greva șoferilor

Greva STB s-a încheiat, dar membri din consiliul de administrație din STB trebuie să rezolve acum problemele societății, așa cum au stabilit ieri seară cu liderii de sindicat. 

Practic trebuie să caute soluții pentru a îmbunătăți condițiile de lucru și să înceapă renogocierea contractului colectiv de muncă, care se va întâmpla la finalul acestei luni

Pe acelaşi subiect

În paralel, Societatea de Transport București a început calculele pentru a vedea cât a pierdut în cele 5 zile de grevă, practic estimează că au avut pierderi de 1 milion de euro zi.

Continuă și audierile, astăzi a fost chemat liderul de sindicat Vasile Petrariu, care a refuzat să vorbească cu anchetatorii, dar a transmis presei că greva s-ar putea relua dacă problemele instituției nu vor fi rezolvate.

Se așteaptă și un val de concedieri în cadrul societății pentru șoferii și vatmanii care ar refuzat să iasă pe traseu. STB a postat și un anunț de angajare pentru postul de șofer de autobuz. În ultimele 24 de ore aproape 300 de persoane au depus cereri iar de dimineață 20 de oameni așteptau la coadă la sediul STB să depună cereri. 

Vasile Petrariu: În regulamentul nostru intern nu există ca procedură concedierea directă; trebuie respectaţi nişte paşi

Procedura de concediere a salariaţilor Societăţii de Transport Bucureşti nu este una simplă, aceasta nu poate fi făcută direct ci trebuie respectaţi nişte paşi şi, în funcţie de acuzele care se aduc, se va discuta, punctual, în Comisia de Cercetare Disciplinară, a declarat, marţi, liderul sindicatului din STB, Vasile Petrariu, potrivit Agerpres.

"Nu avem încă o informaţie concretă, avem numai declaraţii care s-au făcut pe la televizor de către directorul general. Dar e bine de ştiut de toată lumea că această procedură de concediere nu este una simplă, pe care să o spui la televizor şi să se şi întâmple. Sunt nişte proceduri de cercetare disciplinară, trebuie respectaţi nişte paşi.(...) Există nişte proceduri, nişte instrucţiuni. În funcţie de acuzele care se aduc, fiecare, punctual se va discuta într-o comisie de cercetare disciplinară, comisie care va decide. În regulamentul nostru intern nu există ca procedură concedierea directă. Sunt câteva articole din regulamentul intern care pot fi interpretate şi sancţiunile pleacă de la avertisment până la concediere", a declarat Petrariu, întrebat dacă vor fi concedieri în urma protestului spontan al salariaţilor.

Totodată, liderul de sindicat a subliniat că salariaţii au fost conştienţi de la început că vor pierde bani pentru zilele nelucrate şi nu se pune problema să solicite cineva să fie plătit.

Vasile Petrariu a mai afirmat că reprezentanţii Consiliului de Administraţie s-au angajat să analizeze în perioada următoare, din punct de vedere profesional, activitatea directorului general şi vor lua o decizie în ceea ce priveşte revendicarea salariaţilor referitoare la demiterea lui Adrian Criţ.

"Aseară am avut o discuţie cu membrii Consiliului de Administraţie la sediul Primăriei municipiului Bucureşti, care a durat peste două ore. Am discutat toate aceste probleme, inclusiv revendicarea cu privire la directorul general. Membrii Consiliului de Administraţie au venit cu această rugăminte, să vorbim cu salariaţii pentru a-şi relua activitatea, totodată ei angajându-se să preia problemele noastre, să le discutăm cu Consiliul de Administraţia, iar ei în perioada următoare să analizeze din punct de vedere profesional activitatea directorului general şi vor lua o decizie.

Au spus că situaţia aceasta i-a luat pe nepregătite şi nu au avut timp să pregătească o fundamentare în acest sens. Deci salariaţii, după ce au fost informaţi, ţinând cont că azi e şi prima zi de muncă pentru toţi cetăţenii, au luat în calcul şi această problemă, inclusiv ce au spus cei din Consiliul de Administraţie, au analizat şi ne-au transmis că suspendă greva pentru o perioadă care să ne permită să avem aceste discuţii cu autorităţile", a explicat Petrariu, după audierile la Poliţie.

El a adăugat că protestul poate fi suspendat o săptămână, două, o lună şi că totul depinde de modul în care se vor desfăşura lucrurile, deoarece vor trebuie începute şi negocierile pentru un nou contract colectiv de muncă, şi acestea vor conta foarte mult, în paralel cu analizele pe care le va face Consiliul de Administraţie.

"Va conta şi rezultatul negocierii unui nou contract colectiv de muncă şi ceea ce se va întâmpla probabil şi cu ameninţările de concediere, de sancţionare şi aşa mai departe, pentru că eu am spus că ar fi fost foarte bine ca aceste discuţii să nu le avem la televizor, să le avem într-un dialog deschis, de bună credinţă, între parteneri sociali care se respect", a punctat liderul de sindicat.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

greva stb pierderi soferi
Întrebarea zilei
V-ați simțit vreodată în pericol din cauza comportamentului iresponsabil al altor persoane pe pârtie?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Anunț oficial pentru toți șoferii cu permis categoria B. Regulă nouă de...
Fanatik.ro
Publicat 04.01.2025
China conduce revoluția vehiculelor electrice. Este și bine, și rău pentru mediu
spotmedia.ro
Publicat 04.01.2025
China pariază puternic pe trenurile de mare viteză: Cel mai nou prototip poate...
spotmedia.ro
Publicat 31.12.2024
Am făcut calculul. Câți bani trebuie să ai în contul bancar, pentru a putea...
Gandul
Publicat 05.01.2025
Marea autostradă din România plănuită în anii '80 care nu a mai fost...
Adevărul
Publicat 05.01.2025
Florin Piersic s-a retras la mănăstire la final de an. Actorul a ajuns de...
A1
Publicat 04.01.2025
Horoscopul zilei de 6 ianuarie 2025. Leii primesc o veste bună. Află ce se...
CaTine
Publicat 05.01.2025
Dubaiul e mai mic decât Bucureștiul! Gabi Bădălău, suspicios de aproape de...
spynews.ro
Publicat 05.01.2025
Din altă lume! Megaorașul din China despre care nu vorbește nimeni, dar e la...
GSP
Publicat 03.01.2025
Cu ce bunătăți se delectau câinii lui Ceaușescu. Românii rar aveau așa ceva...
Click.ro
Publicat 04.01.2025
Care sunt cele mai rare culori din lume. Unul dintre pigmenți era mai scump...
Useit
Publicat 05.01.2025
Ce monedă trebuie să ai în buzunar, în noaptea de Revelion. Îți va aduce noroc
Redacţia.ro
Publicat 31.12.2024
Militarii care devin atacatori: Unde greșește SUA în sprijinirea veteranilor...
libertatea.ro
Publicat 04.01.2025
Demi Lovato și Jordan „Jutes” Lutes au sărbătorit Revelionul împreună....
ZU
Publicat 05.01.2025
Ouă umplute cu cremă de avocado. Rețeta unui adevărat deliciu pentru platoul...
Hello taste
Publicat 05.01.2025
Dermatita de iarnă la copii: cauze și soluții pentru pielea uscată
Deparinti
Publicat 05.01.2025
Cele mai bune diete pentru 2025, dezvăluite într-un nou raport: există o...
ziare.com
Publicat 05.01.2025
Actrița Hazal Kaya a facut retrospectiva anului 2024 pe Instagram. Ce imagini de...
Happy
Publicat 03.01.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cum să combați oboseala cronică în lunile reci. Trucuri pentru mai multă energie
Medicool
Publicat 05.01.2025