Antena Meniu Search
x

Câți români vor să se angajeze șoferi la STB după grevă: au făcut coadă la sediu. Condițiile pentru angajarea la STB

După cinci zile de criză, greva salariaţilor STB din Capitală a luat sfârşit. Acţiunea de protest a fost suspendată, iar transportul public de suprafaţă a revenit la normal după ce a fost blocat începând de joia trecută. 

de Redactia Observator

la 25.01.2022, 13:07

Decizia a fost luată azi-noapte, în ciuda faptului că negocierile purtate luni seară la Primăria Capitalei s-au încheiat fără vreun acord. Între timp, directorul companiei, Adrian Criţ susţine în continuare că vor fi salariaţi care-şi vor pierde locul de muncă în urma grevei. E încurajat şi de faptul că în urma anunţului de angajare publicat ieri pe site-ul societăţii s-au primit aproape 300 de solicitări de la cei care vor să fie şoferi de autobuze. 

Capitala s-a animat marţi dimineaţă. Rând pe rând autobuzele, troleibuzele şi tramvaiele au ieşit pe traseu. În prezent, aproape toate vehiculele sunt în trafic. Peste 90% din mijloacele de transport au ieșit pe traseu. Din 1332 în total, 971 de mașini sunt pe traseu. Directorul companiei a anunţat că urmează trierea angajaţilor. 

”Căutăm vinovaţii, cei care au declanşat această grevă ilegală. Au început să vină datele respective care vor fi analizate în comisiile de cercetare disciplinară. Probabil că vor fi angajaţi concediaţi, cu siguranţă”, a explicat în această dimineață directorul general al STB, Adrian Criţ.

Locul lor ar putea fi luat de cei care îşi doresc să devină şoferi ai STB. De ieri până astăzi au fost primite 290 de solicitări de angajare după ce pe site-ul societăţii a fost postat un anunţ că se caută şoferi de autobuz

Pe acelaşi subiect

Luni seară au fost discuţii aprinse la Primăria Capitalei, între Consiliul de Administraţie şi sindicaliştii STB. Reprezentanţii conducerii societăţii le-ar fi cerut sindicaliştilor să suspende greva. Liderii sindicali au cerut pe lângă renegocierea contractului colectiv de muncă şi condiţii mai bune pentru salariaţi, demisia directorului STB.

”Sunt interese mari în joc. Se consideră că acest domn Criţ este singurul care poate să facă reformă? Nu a demonstrat-o.” a explicat Vasile Petrariu - lider de sindicat STB.

”Contractul de muncă în vigoare interzice ca sindicatele să solicite demiterea directorului general”, a explicat Adrian Ştefănescu, reprezentant Consiliul de Administraţie STB

”Sindicatul majoritar a venit să ceară exact ceea ce ştia că nu poate să primească de la Consiliul de Administraţie.”, a explicat și Nicuşor Dan, primar Bucureşti. 

Discuţiile pentru rezolvarea problemelor din STB continuă astăzi la Parlament unde reprezentanţii sindicaliştilor se vor întâlni cu liderul AUR, George Simion. 

Care sunt condițiile pentru angajarea la STB. Societatea caută șoferi

STB a postat ieri pe siteul oficial un mesaj prin care anunță oficial că angajează personal calificat în meseria de conducător autobuz. Cere minim 10 clase și o exeriență de 3 ani. 

Acte necesare pentru selectarea în meseria de conducător autobuz:

  • Cerere angajare conform anexă;
  • Act de identitate original şi copie;
  • Permis de conducere categoria D;
  • Certificat de pregătire profesională a conducătorului auto;
  • CV europass;
  • Studii medii: minim 10 clase;
  • Experienţă în domeniul transportului de persoane dovedită cu documente: minimum 3 ani.

Doar candidaţii selectaţi vor fi contactaţi pentru completarea actelor necesare în vederea angajării, respectiv:

  • Adeverinţă medicală care să ateste starea de sănătate corespunzătoare emisă de medicul de familie;
  • Cazier judiciar fără înscrisuri;
  • Cazier auto.

Directorul STB anunţă că vor urma concedieri după greva ilegală a angajaţilor

Adrian Criţ a declarat marţi dimineață că se fac verificări pentru identificarea tuturor celor care au participat la declanşarea protestului ilegal, aceştia urmând a fi cercetaţi de Comisia de disciplină. Criţ a precizat că vor exista ”cu siguranţă” concedieri, anunţând, totodată, că există foarte multe solicitări de angajare. În plus, directorul STB a precizat că toate abonamentele vor fi prelungite cu durata grevei.

”Oricât de mare ar fi nemulţumirea unor angajaţi, oricât de mari ar fi neajunsurile, respectul faţă de cetăţean trebuie să primeze. Nevoile oraşului trebuie să primeze, zi de zi. Conştientizarea faptului că împreună, angajaţii STB trebuie să respectăm programul de transport şi să ne îndeplinim serviciul faţă de bucureşteni este cel mai important lucrul pentru reforma STB. De acolo trebuie să plecăm, de la mentalitate”, a declarat directorul STB, Adrian Criţ, marţi, într-o conferinţă de presă.  

El a anunţat o serie de investiţii la Societatea de Transport Bucureşti. ”În următoarea perioadă, împreună cu municipalitatea, avem în curs de achiziţie o serie de mijloace de transport moderne, tramvaie, autobuze electrice, troleibuze. Municipalitatea investeşte în infrastructură, noi, cu toţii, ne dorim un transport de calitate”, a mai spus Criţ. 

Directorul STB a explicat că se fac verificări pentru identificarea celor care au declanşat protestul ilegal: ”Este o procedură internă, în conformitate cu Contractul colectiv de muncă, practic urmează să fie efectuate nişte notificări (...) Aşa cum precizam, căutăm vinovaţii, cei care au declanşat această grevă ilegală. Analizăm. Credeţi-mă că sunt foarte multe solicitări de angajare urmare a anunţului postat de noi pe site. Doar astăzi s-au făcut 60 de solicitări, ieri erau 230. Contează să ne schimbăm mentalitatea”.  

Criţ a explicat că ”responsabilitatea majoră a acestui miting ilegal revine celor care au declanşat această grevă”.  

”În anul acesta am identificat o serie de probleme vis-a-vis de condiţiile de muncă şi vom interveni punctual (...) aceste condiţii nu sunt de acum, de anul trecut, de acum doi ani, sunt probleme de zeci de ani (...) Eu nu am spus că nu se vor rezolva problemele, pe lista de achiziţii existau aceste achiziţii pentru remedierea acestor probleme”, a mai declarat directorul general al STB.  

Întrebat ce i-a determinat pe angajaţi să revină pe traseu, Cri a afirmat: ”Angajaţii fideli instituţiei şi cetăţeanului au conştientizat faptul că-şi vor pierde locul de muncă dacă nu revin pe traseu”.  

De asemenea, întrebat dacă a primit datele cu privire la cei care au participat la protest, Criţ a afirmat: ”Au început să vină datele respective care vor fi analizate în Comisiile de cercetare disciplinară. Probabil că o să fie angajaţi concediaţi. Cu siguranţă”.  

Directorul general al STB a precizat că toate abonamentele vor fi prelungite cu numărul de zile în care cetăţenii nu au putut circula.  

”Drepturile călătorilor trebuie respectate. Vom face un audit extern pentru a identifica toate pierderile avute pe durata grevei, urmare a acestui audit vom lua măsurile care se impun pentru recuperarea daunelor de la cei care se fac vinovaţi, cei care au declanşat această grevă ilegală, pe care justiţia i-a considerat că au declanşat greva”, a mai declarat Criţ.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » Câți români vor să se angajeze șoferi la STB după grevă: au făcut coadă la sediu. Condițiile pentru angajarea la STB