Poliţia îl contrazice pe Predoiu în scandalul căminelor groazei. IGPR s-a sesizat din oficiu pe 16 februarie. Ministrul anunţa că ancheta a durat "ani de zile"
Scandalul căminelor groazei. Inspectoratul General al Poliţiei Române a transmis, vineri, după declaraţiile ministrului Cătălin Predoiu, potrivit cărora ancheta a durat "ani de zile", că s-au sesizat din oficiu pe 16 februarie, iar pe 4 iulie s-au făcut 31 de percheziţii. "Cercetările s-au derulat cu operativitate, având în vedere situaţia persoanelor vârstnice şi vulnerabile", a mai transmis IGPR.
De Redactia Observator la 11.07.2023, 00:50"La data de 16 februarie a.c., poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale - I.G.P.R. s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, fals în declaraţii, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale şi delapidare. Astfel, imediat, a fost sesizat procurorul de caz din cadrul D.I.I.C.O.T. - Structura Centrală", a transmis, vineri seară, IGPR, citat de news.ro.
Poliţiştii au derulat toate activităţile, conform calendarului stabilit de procurorul de caz şi au efectuat toate activităţile investigativ-operative, pentru documentarea activităţii infracţionale, potrivit sursei citate.
"În urma tuturor acestor activităţi, la data de 4 iulie 2023, poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. - Structura Centrală, au organizat o acţiune, în cadrul căreia au fost efectuate 31 de percheziţii domiciliare. După organizarea acţiunii, procurorii DIICOT au dispus măsura reţinerii, faţă de 24 de persoane şi măsura controlului judiciar, faţă de 2 persoane. Ulterior, în urma prezentării în faţa instanţei de judecată, 4 persoane au fost arestate preventiv, 11 arestate la domiciliu, iar 6 au fost plasate sub control judiciar", a mai transmis sursa citată.
Poliţiştii precizează că "toate activităţile derulate au avut la bază principiul protejării vieţii şi sănătăţii persoanelor vârstnice sau vulnerabile".
- Viaţa de lux a torţionarilor din "azilele groazei". Oameni cu 18 terenuri şi 6 case tăiau banii pentru mâncarea...
- Ministrul Budăi explică acreditările primite de azilele groazei: La dosar aveau poze în care arătau ca la "un...
- Ciolacu cere demiteri și demisii în lanț după ororile din azilele groazei: Nu am putut parcurge toate...
- STENOGRAME din "azilele groazei": "Ăla cred că trebuie strâns de gât mai repede". Pacientii erau torturaţi,...
Ancheta azilelor groazei. Cătălin Predoiu: "A fost una complexă şi a durat ani de zile, dacă nu mă înşel"
"Astfel, în raport de particularităţile cauzei, la acţiune au participat medici specialişti şi asistenţi medicali din cadrul I.N.M.L. „Mina Minovici” Bucureşti, precum şi personal medical de specialitate (inclusiv psihologi şi specialişti în consilierea psihologică a victimelor) din cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă - Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi SMURD Bucureşti, care au asigurat şi suport logistic, cu autospeciale pentru transport personal şi victime multiple", a mai transmis Poliţia Română.
Sursa citată a precizat că, în situaţia prezentată, Poliţia Română a acţionat conform cadrului normativ în vigoare.
”Aşa cum a afirmat şi ministrul afacerilor interne, domnul Cătălin Predoiu, în funcţie de complexitatea cazurilor, de principiu, cercetările se pot întinde pe parcursul mai multor ani, însă în acest caz cercetările s-au derulat cu operativitate, având în vedere situaţia persoanelor vârstnice şi vulnerabile. Reiterăm faptul că scopul principal al activităţilor noastre a fost acela de a proteja persoanele vulnerabile, concomitent cu administrarea probatoriului, care a dus la dispunerea măsurilor privative de libertate, de către instanţa de judecată", a mai precizat sursa citată.
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat, miercuri, că ancheta în dosarul exploatării persoanelor cu dizabilităţi în mai multe centre a fost una "complexă" şi a durat "ani de zile".