Antena Meniu Search
x

Ministrul Budăi explică acreditările primite de azilele groazei: La dosar aveau poze în care arătau ca la "un hotel de lux"

Ororile din căminele groazei au strânit primele reacţii la vârful Guvernului. Premierul Marcel Ciolacu a cerut demiterea tuturor şefilor instituţiilor care ar fi trebuit să controleze activitatea acestor centre. Şi ministrul Muncii, Marius Budăi, a ieşit la rampă cu declaraţii. El a prezentat mai multe fotografii realizate din interiorul căminelor şi pe care administratorii acestora le-au pus la dosar pentru a primi acreditare. 

de Redactia Observator

la 07.07.2023, 16:52

Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marius Budăi, a anunţat că a dispus constituirea Comisiei de Disciplină la nivelul Agenţiei Naţionale de Plăţi şi Inspecţie Socială şi al Agenţiei Judeţene Ilfov, în urma situaţiei descoperite la centrele de bătrâni din Voluntari, iar primele concluzii vor fi prezentate cel târziu luni.

"Încă de ieri am dispus constituirea Comisiei de Disciplină la nivel de Agenţie Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi la nivelul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Ilfov şi vom avea probabil mâine, sau până la solicitarea premierului de duminică, luni cel târziu, câteva concluzii. Am luat act de solicitarea domnului prim-ministru privind demiterea conducerilor AJPIS Ilfov, ANPIS şi ANPD", a declarat Marius Budăi, vineri, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern, potrivit Agerpres. 

De asemenea, ministrul a mai subliniat că joi, "după solicitarea publică" a premierului, a luat legătura cu ministrul de interne, Cătălin Predoiu, şi cu ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi a convocat, la sediul Ministerul Muncii, un "domn colonel din cadru Ministerului Afacerilor Interne", precum şi conducerile Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Autorităţii pentru Protecţia Consumatorului şi Inspecţiei Muncii, astfel încât, printr-un Ordin de ministru, care a fost deja semnat şi trimis prefecturilor din judeţele ţării, să se formeze comisii mixte de control.

"Am dat dispoziţie deja lucrătorilor din cadrul AJPIS-urilor şi Inspecţiilor Teritoriale de Muncă să colaboreze în cadrul acestor comisii cu Protecţia Consumatorului, Direcţia de Direcţia de Sănătate Publică şi Direcţia Sanitară Veterinară. De precizat este că se vor verifica toate centrele, absolut, nu va fi niciunul evitat, că vorbim de copii, că vorbim de vârstnici sau de persoane cu dizabilităţi", a precizat Budăi.

Pe acelaşi subiect

Ministrul Muncii a mai anunţat, referitor la situaţia centrelor de îngrijire şi asistenţă care fac obiectul anchetei DIICOT, că a fost făcută o analiză a condiţiilor de licenţiere a acestor centre, şi s-a declarat "şocat şi indignat de ceea ce am văzut la televizor şi de ceea ce tot apare zilnic în presă prin acele stenograme".

"Este revoltător, este şocant şi eu sper ca într-un termen cât mai scurt organele de anchetă să acţioneze cu fermitate astfel încât cei vinovaţi să răspundă în faţa legii, iar noi ceilalţi, şi opinia publică, să aflăm adevărul. (...) În urma analizei pe care am făcut-o împreună cu colegii mei de la nivelul Ministerului Muncii, am constatat, în cazul Asociaţiei Sfântul Gabriel cel Viteaz că prima licenţă provizorie a fost eliberată în martie 2021, sub semnătura ministrului de atunci. A stat la baza a ceea ce s-a întâmplat ulterior, conform legii, şi anume elaborarea şi eliberarea unei alte licenţe, care s-a reînnoit pentru o perioadă de 5 ani, în noiembrie 2022, sub semnătura secretarului de stat", a explicat Marius Budăi.

Budăi, despre azilele groazei: La dosar erau poze care arată nişte condiţii dintr-un hotel de lux

Ministrul Muncii a semnalat că anual Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială trebuie să facă controale la aceste centre pentru a verifica respectarea standardelor minime şi a condiţiilor, pentru ca aceste centre să aibă licenţă în continuare.

"Ceea ce m-a contrariat pe mine foarte mult, repet, ca vechi lucrător în aceste centre şi ca vechi lucrător în asistenţă socială, este ceea ce am găsit la nivelul dosarelor de acreditare, ceea ce este în discrepanţă majoră cu ceea ce se prezintă public. Când o să ne uităm la fotografii (din dosarele de acreditare n.r) o să vedeţi că parcă sunt nişte condiţii dintr-un hotel de lux, în totală, dar în totală discrepanţă cu ceea ce practic public s-a prezentat până acum. Sunt foarte multe fotografii de la dosarul de licenţiere şi cu paturi şi cu condiţiile de locuit... Lipsesc de aici, din unele dosare, lipsesc fotografiile cu oameni. Unele sunt de la licenţierea iniţială şi e normal să fie aşa, însă discrepanţa fiind uriaşă, trebuie să vedem cum a fost posibil aşa ceva", a spus Marius Budăi.

El a menţionat că toate probele, începând cu februarie 2023, au fost puse la dispoziţia procurorilor DIICOT, dar şi a lucrătorilor din cadrul Ministerului de de Interne. "Eu, ca ministru, nu am dreptul legal de a mă amesteca nici într-un fel în ceea ce lucrează un inspector social, fie că vorbim, în această cauză, de un inspector social sau vorbim, în cazul unor controale de muncă, de inspectorul de muncă, fie că vorbim de relaţii de muncă sau securitate şi sănătate în muncă. Sper ca procurorii, în termenul cel mai scurt, să prezinte, să lămurească, să clarifice aceste neconcordanţe", a mai afirmat ministrul.

Budăi: Voi solicita o informare de la DGASPC Ilfov cu privire la verificările pe care le-au făcut lunar 

Budăi a adăugat că va cere Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ilfov o informare privind verificările făcute lunar la aceste centre de îngrijire şi asistenţă a bătrânilor. "Voi solicita o informare şi de la DGASPC Ilfov cu privire la verificările pe care le-au făcut lunar atunci când ordonanţau la plată facturile. DGASPC Ilfov era în contract cu aceste centre de îngrijire şi asistentă, iar lunar ordonanţau la plată şi verificau tot ceea ce înseamnă respectarea condiiţiilor minine. Cred că e obligatoriu ca CJ Ilgov să ceară control la DGASPC Ilfov, iar aceştia să demareze controale", a completat Budăi, potrivit news.ro. 

Acesta a mai spus că a luat act de solicitarea premierului Marcel Ciolacu de demitere a conducerilor Agenţiei Naţionale de Protecţie şi Inspecţiei Sociale. "Prin ordin de ministru se vor forma comisii pentru verificări în toate centrele sociale, că vorbim de copii, vârstnici sau persoane cu dizabilităţi", a mai precizat Budăi.

Budăi: Dacă eu aş fi fost preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, şeful DGASPC Ilfov nu mai era acolo

Budăi mai susţine că dacă el era preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, atunci şeful Direcţiei General de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Ilfov, Bogdan Iulian Pintea, nu mai era în funcţie şi a adăugat că acesta trebuia suspendat. Pintea este trimis în judecată pentru divulgare de informaţii într-un dosar în care o fetiţă a fost violată.

Ministrul a fost întrebat la finalul şedinţei ce aşteptări are în urma controlului pe care l-a cerut la DGASPC Ilfov, în contextul în care şeful instituţiei Bogdan Pintea este trimis în judecată de anul trecut pentru că a oferit informaţii sensibile din dosarul unui copil care a fost violat, iar aceste informaţii au mers către infractori.

"Este o întrebare bună pe care cu siguranţă cred că o să o adresaţi şi preşedintelui CJ Ilfov (Hubert Thuma de la PNL - n.r.), indiferent de la ce partid este, însă dacă eu aş fi fost preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, acea persoană nu ar mai fi fost la acolo ( la conducerea DGASPC Ilfov – n.r.). Era cel puţin, pentru că un proces până la final nu este vinovat, ca cel puţin pe durata procesului atunci când vorbeşti de copii este impardonabil. Trebuia să fie suspendat", a declarat Marius Budăi, citat de news.ro, 

Ministrul Muncii a adăugat că îşi doreşte să afle, în urma acestor verificări cum au fost exceptate de la plata facturile lunare şi cum a fost confirmată executarea acestor servicii. "Îmi doresc să aflu de la acest control cum au fost exceptate de la plată facturile lunare, cum a fost confirmată executarea acestor servicii, repet, la standardele contractate şi prevăzute. Este un ordin de ministru din anul 2019 când am actualizat standardele minime de calitate. Întâmplător eram tot eu atunci şi am avut această onoare", a explicat Budăi.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Aproape 100 de persoane în vârstă au fost salvate, marţi, de poliţişti şi procurori ai DIICOT, în urma efectuării unor percheziţii la trei azile din Voluntari, unde bătrânii, mulţi cu dizabilităţi, erau bătuţi, înfometaţi şi puşi la muncă forţată.

Potrivit anchetatorilor, începând cu luna noiembrie 2020, în judeţul Ilfov, ar fi fost constituite două grupuri infracţionale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilităţi sau aflate în situaţii vulnerabile, exploatarea victimelor fiind realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate a acestora, prin constrângere şi exercitare de acte de violenţă fizică.

Tribunalul Bucureşti a emis mandate de arestare preventivă pe numele a patru persoane implicate în reţeaua exploatării persoanelor cu dizabilităţi în trei azile din localitatea Voluntari.

Procurorii DIICOT solicitaseră mandate de arestare pentru 24 de inculpaţi, însă tribunalul a fost de acord doar în cazul a patru dintre ei, restul fiind plasaţi în arest la domiciliu (11) şi control judiciar (6), iar trei vor fi cercetaţi în stare de libertate.

Premierul Marcel Ciolacu a cerut, vineri, în debutul şedinţei de Guvern, demiterea conducerii Agenţiei Naţionale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) şi Agenţiei judeţene Ilfov în cazul bătrânilor torturaţi în azile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri politice » Ministrul Budăi explică acreditările primite de azilele groazei: La dosar aveau poze în care arătau ca la "un hotel de lux"