Antena Meniu Search
x

Video STENOGRAME din "azilele groazei": "Ăla cred că trebuie strâns de gât mai repede". Pacientii erau torturaţi, sedaţi şi duşi chiar în camere de izolare la subsol

Cei peste 100 de bătrâni cu dizabilităţi din cele trei centre private de lângă Bucureşti erau trataţi exact ca într-un lagăr de exterminare. O arată stenogramele din ancheta procurorilor. Bolnavii erau bătuţi, ameninţaţi şi înfometaţi. Iar în acest timp, patronii azilurilor se îmbogăţeau de pe urma lor. Le încasau pensiile şi ajutoarele, dar primeau bani şi de la stat. Mai grav e că în anumite instituţii se ştia de orori, dar inspectorii s-au mulţumit să dea câte o amendă. 

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 11.07.2023, 00:48

Vezi și

Reporter: Ce părere aveţi despre aceste acuzaţii?

Claudia Costescu, asistent casa Armonia: Condiţii normale şi fireşti pentru pacienţi. Nu se bat pacienţii.

Cum erau torturaţi bătrânii în azilele din Voluntari

Procurorii îi contrazic declaraţiile şi vorbesc de abuzuri cumplite. Asistenta medicală ar fi lovit mai multe persoane din centru și le-ar fi amenințat cu administrarea de sedative puternice. Tot ea, spun anchetatorii, ar fi terorizat bolnavii.

Pe acelaşi subiect

Asistentă medicală: Te leg cu mâinile la spate, te sedez și te țin o săptămână la pat? Te injectez și nu te mai ridici o săptămâna din pat! Te bat de te căpiez, ai înțeles?

Bolnav: Da, am înțeles!

Ancheta procurorilor a scos la iveală tratamentele inumane la care erau supuşi bolnavii. Violenţa era la ordinea zilei.

Îngrijitor: I-am bătut p-ăștia de dimineață! I-am dat una lu' unu. Ăla cre că trebuie strâns de gât, mai repede, decât…

Îngrijitoare: Măi, i-a dat, i-a dat la cur, i-a dat cu aia de inox! E neagră toată! A bătut-o de a rupt-o, jos, la subsol.

Tot acolo era o cameră de izolare, susţin anchetatorii.

Infirmieră: Aseară, din ordinul lui șefa, am băgat-o pe bătrână în camera aia goală, de la subsol.

Îngrijitoare: A stat acolo toată noaptea?

Infirmieră: Da. Da, da. Dar, i-am dat și două pastile. Și a zis s-o lăsăm acolo până miercuri, când vine ea.

Procurorii vorbesc de două reţele infracţionale, în care fiecare membru avea un rol bine conturat. Prima dintre ele era condusă de Ştefan Godei. Acesta a deschis un azil în Voluntari, condus de fratele său, un asistent social şi un angajat de la D.G.A.S.P.C. Ilfov. În eşalonul secund erau oameni de încredere - un psiholog, un asistent social şi un alt angajat de la Direcţia de Asistenţă Socială Ilfov. Îngrijitorii şi asistenţii medicali, care lucrau direct cu pacienţii, erau şi cei care îi loveau şi îi umileau.

Şefii lor ştiau de abuzurile la care erau supuşi bătrânii

Godei Daniel: Pune, mă, și ia-ți tratamentul, că dacă vin eu la tine, îl iei și forțat.

Bolnav: Dumneavoastră nu sunteți domnul doctor ca să puteți vorbi!

Godei Daniel: Eu sunt și doctor, sunt și Dumnezeul tău, sunt și cine vrei tu, dacă mă iei la mișto!

A doua grupare funcţiona asemănător. Cristina Maria Dumitra şi soţul acesteia, un fost poliţist, coordonau afacerea. Mâna dreaptă, era o prietenă apropiată. Rude şi personaje din cercul extrem de restrâns lucrau în cele două centre din Voluntari şi Afumaţi. Bătrânii care ajungeau aici rămâneau nesplălaţi chiar şi o lună, erau înfometaţi şi nu primeau la timp tratamentul.

Dumitra Cristina Maria: Ne-am trezit acuma că avem pacienți de două luni de zile nefăcut injecții.

Doamna Alexandra: Ok şi spălarea la opt zile ? Cum vine asta?

Dumitra Ovidiu: Ei, nu-i adevărat!

Doamna Alexandra: Ba este foarte adevărat, Ovidiu pentru că infirmierele tale mi-au confirmat.

Puţinele rude sau prieteni care mai treceau să îi vadă pe cei internaţi erau şocaţi.

Familia unui pacient: Au găsit-o pe bunica imobilizată în pat, cu ceva din lemn pus pe pat, ca să nu se dea jos din pat, dar se vedea că îi dădusereă ceva. Toţi se vedea că sunt sedaţi, drogaţi. Cand s-a apropiat prietena mea de ea, s-a speriat! M-a sunat pe cameră şi mi-a zis "Ceva nu e în regulă, respiră foarte greu. Îmi e frică că moare! M-a tras de mâini şi nu mă lasă să plec." Toţi erau sedaţi! 

Din cauza tratamentelor inumane, unii pacienţi au vrut să recurgă la gesturi extreme, arată ancheta.

Operator 112: Da?

Asistent medical generalist: Avem o urgență! O urgență maximă! Avem un beneficiar care vrea să se sinucidă, vrea să se omoare.

Liderii celor două grupări au înfiinţat centrele cu un scop clar, spun procurorii. Să obțină bani prin decontarea unor servicii fictive precum cazare, masă, îngrijire, servicii medicale, recuperare sau reintegrare socială. Li se direcţionau preferenţial beneficiari, pe urma cărora statul deconta bani. Sumele veneau de la D.G.A.S.P.C. Ilfov şi D.G.A.S.P.C. Sector 3. Anchetatorii au calculat un prejudiciu de peste 5 milioane de lei. Tot în conturile liderilor ajungeau şi pensiile bătrânilor, ajutoarele sociale, cele de handicap şi alte sume pe care indizii le cereau de la aparţinători, cu scopul fals de a le îngriji rudele.

Godei Ştefan Cristian: Când veniți în vizită?

Şef serviciu în cadrul A.J.P.I.S. Ilfov: Nu știu. O să venim. Dar le-ați pregățit actele?

Godei Ştefan Cristian: Da.

Mai grav, Cristina Maria Dumitra ar fi obţinut dreptul de tutelă al unui beneficiar al centrului pentru a pune mâna pe un apartament pe care bătrânul îl avea în Bucureşti.

Dumitra Cristina Maria: Am fost de i-am făcut lu' ăla buletinul, ca să dau la Autoritatea Tutelară. Trebuie să vină de să-i facă ăăăă., apartamentul și să ne dea acceptul, ca să poată să vină Nae, să facă poze, să-l mărităm.

Doamnă: Îhî! Îhî!

Dumitra Cristina Maria: Na, e cu trei camere, două băi. Cică e vreun 80.000.

Primele măsuri în ancheta "azilelor groazei" de lângă București

Dumitru Cristina Maria ar fi însărcinată, aşa că este cercetată sub control judiciar. Soţul ei şi fraţii Godei sunt arestaţi preventiv. Tot în arest a ajuns şi complicele lor principal - Țicu Andrei Răzvan. Acesta, în calitate de şef de serviciu al DGASPC Ilfov nu a raportat neregulile constatate deși era obligat conform legii.

Reporterii Observator au trimis nenumărate solicitări către DGASPC Ilfov şi DGASPC Sector 3 pentru a explica ce au făcut în cazul celor trei centre de îngrijire în care se petreceau adevărate orori. Până acum, niciun răspuns. Protecţia Consumatorilor anunţă că a făcut controale iar inspectorii au propus închiderea unui singur azil. Ministerul Muncii, cel care ştia de luni de zile că bătrânii sunt maltrataţi, dar i-a lăsat să sufere în continuare, spune că a controlat aproape 600 de centre în ultimele luni, iar la mai mult de jumătate dintre ele s-au găsit nereguli.

Şi nu e singura instituţie a statului care avea informaţii despre relele tratamente. Ancheta s-a întins pe trei ani, spune ministrul de Interne, dar abia acum s-a acţionat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă gândiţi la o asigurare RCA în rate, din cauza scumpirilor?

Observator » Evenimente » STENOGRAME din "azilele groazei": "Ăla cred că trebuie strâns de gât mai repede". Pacientii erau torturaţi, sedaţi şi duşi chiar în camere de izolare la subsol