Antena Meniu Search
x

Video Viaţa de lux a torţionarilor din "azilele groazei". Oameni cu 18 terenuri şi 6 case tăiau banii pentru mâncarea pacienţilor şi dădeau sume uriaşe la lăutari

Cad primele capete după dezvăluirile din dosarul tratamentelor inumane la care au fost supuşi vârstnicii din cele trei centre private de lângă Bucureşti. Premierul cere demiterea a cinci şefi de instituţii publice şi închisoare pentru angajaţii statului care au acoperit ororile din aziluri. Ministrul Muncii şi şeful Consiliului Judeţean Ilfov au avut şi ei de dat explicaţii. 

de Redactia Observator

la 11.07.2023, 00:49

Vezi și

Ororile prin care au trecut cei peste 100 de vârstnici cu dizabilităţi l-au determinat pe premier să ceară măsuri dure.

Marcel Ciolacu, premierul României: Oameni bolnavi, care în loc să fie ajutaţi, au fost torturaţi. Eu personal n-am putut parcurge stenogramele date de presă. Acest grup infracţional organizat, cu complicitatea unor funcţionari, trebuie să răspundă cât mai repede.

Marcel Ciolacu a cerut demiteri pe bandă rulantă

Primii vizaţi, şefii de la Direcţiile de Asistenţă Socială Ilfov şi Sector 3. Unii angajaţi ai acestor instituţii au fost complicii fraţilor Godei, care administrau centrul din Voluntari. În loc să-şi anunţe superiorii despre tratamentele inumane din aziluri, i-au acoperit pe patroni şi i-au ajutat să se îmbogăţească pe spatele bolnavilor.

Pe acelaşi subiect

Tot pe lista neagră sunt puşi şi cei de la conducerea Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială împreună cu structura judeţeană Ilfov, instituţii aflate în subordinea Ministerului Muncii, care decontau serviciile medicale. Pleacă şi șeful Autorității pentru Persoanele cu Dizabilități - el trebuia să controleze ce se întâmplă în centre și să trimită Corpul de Control. Şeful executivului vrea explicaţii şi de la ofiţerii de la Crimă Organizată - de ce ancheta a durat atât de mult şi de ce nu s-au luat măsuri mai devreme. Responsabilii îşi pasează vina.

Mihai Romescu, şeful ANPDPD: Rapoartele mele de control le-am pus la dispoziţia organelor de cercetare. Dacă aşa consideră Guvernul, că trebuie să plec din această funcţie, cu siguranţă o să plec.

Şeful CJ Ilfov, instituţie care trebuia să verifice în ce condiţii sunt ţinuţi o parte dintre vârstnici, spune că la verificările făcute totul era în regulă.

Hubert Thuma, preşedinte CJ Ilfov: Noi nu am descoperit acolo oameni bătuţi, nu am descoperit oameni maltrataţi.

Reporter: Cred că toţi ar trebui să ne reproşăm ceva

Hubert Thuma, preşedinte CJ Ilfov: Ce credeţi că pot să fac eu intr-un centru privat şi mai ales în unul in care nici măcar nu am atribuţii să monitorizez?

Asta susţine şi ministrul Muncii.

Ministrul Muncii: Nu o să fac un ping-pong. Domnul preşdinte nu s-a informat cum trebuie. Furnizorul de servicii sociale este DGASPC. Dacă tu plăteşti, cine controlează? Tu pe ce bază plăteşti? Ceea ce m-a contrariat foarte mult este ceea ce am găsit la nivelul dosarelor de acreditare. Aceste fotografii arată nişte condiţii ca la un hotel de lux, în totală discrepanţă cu ce s-a prezentat până acum.

Motivul pentru care totul părea perfect în centre

Patronii azilurilor erau avertizaţi când urmează controalele şi se pregăteau. O arată clar interceptările procurorilor care au surprins următoarea discuţie dintre administrator şi un angajat.

Godei Ştefan Cristian: M-a sunat de la AJPIS că vin săptămâna asta ca să...pentru licența finală.Vedeți pe la bucătărie, pe acolo, așezați alea, și voi.

Îngrijitor: Păi nu știu. Îi ținem așa, aicea până vine?

Godei Ştefan Cristian: Sus să se urce ăştia să mai dea şi ei cu parfum p-acolo, să aerisescă un pic

Îngrijitor: S-au urcat, acum au coborât.

Godei Ştefan Cristian: Să nu mai miroasă a mort p-acolo.

Iar ca să ascundă suprapopularea din centre.

Martor: M-a întrebat și pe mine dacă pot să-i țin acasă pe pacienții de la centru, respectiv 30 de persoane. I-am spus că nu pot face așa ceva, pentru că nu am spațiu.

Iar complicii suspecţilor din instituţiile statului aveau grijă să le fie repartizaţi cât mai mulţi bolnavi, de pe urma cărora să încaseze bani frumoşi, spun procurorii.

Godei Ştefan Cristian: Ce se mai aude, mă, p-acolo? Ce mai e? Îi mai aduci pe ăia 4 care ai zis sau…?

Ţicu Andrei Răzvan: Toate internările care urmează să se facă, se vor face pe maxim 24 de luni…Te doare mintea, mă! N-ai…Nu le ajunge că respiră?

Iar în rarele ocazii când apăreau nereguli, totul era ascuns sub preş de unii angajaţi ai statului care erau apropiaţii suspecţilor, spun procurorii. Unul dintre ei este Andrei Răzvan Ţicu, şef în cadrul DGASPC Ilfov, şi mâna dreaptă a fraţilor Godei, care ar fi tras toate sforile în sistem.

Ţicu Andrei Răzvan: Fii atentă, eu fac răspunsul acum către ANPD și trebuie să dau și aia cu măsurile, cu starea implementării măsurilor!

Asistent social: Da, sunt începute procedurile!

Ţicu Andrei Răzvan: Fii atentă, nu trimite până nu îți trimit ce răspuns le dau eu!

Asistent social: Perfect!

Procurorii spun că acesta primea în schimbul ajutorului acordat diverse bunuri, precum peşte proaspăt. Şeful de la Asistenţă Socială este oricum printre cei mai bogaţi funcţionari publici din Ilfov. Potrivit declaraţiei de avere, are 18 terenuri, 6 case şi trei maşini.

Ţicu Andrei Răzvan: Mă sună Godei ăsta, de la Gabriel cel Viteaz dacă ştim ceva de facturi

Asistent social: Aaaa… să mă scutească…lui i-am plătit, cred că-i singurul care-i la zi

Ţicu Andrei Răzvan: Ai văzut că ești deșteaptă?!

Asistent social: Sunt, măi Răzvane. Nu degeaba am lucrat 12 ani la DGASPC…

Ţicu Andrei Răzvan: Păi atuncea, dați un document, ceva, din care că la centru sunt psihologi, asistenți sociali, kinetoterapeuți. Să faceți niște fictive, în care să reiasă lucru ăsta.

Asistent social: Mâine, mâine!

STENOGRAME din "azilele groazei"

Şi dacă în acte totul era în regulă, în realitate bătrânii erau trataţi inuman. Stenogramele anchetatorilor arată clar acest lucru.

Asistentă medicală: Dacă mai vorbești urât, te joc în picioare, deci, te omor!

Bolnavă: Da, am înțeles!

Asistent social: Am uitat să-ţi zic că bolnavul… şi-a scos cearşaful de protecţie de pe saltea. Trebuie pus înapoi!

Godei Daniel: Ăla cre că trebuie strâns de gât, mai repede, decât…

Asistent social: Cu cearşaful, eventual…

Şi în cele două centre conduse de Maria Dumitra, lidera celeilalte grupări infracţionale, aveau loc abuzuri groaznice.

Dumitra Cristina Maria: Erau... vai de capul lor! Da, dacă tot ai stat seara acolo, de ce eşti nenorocită şi de ce n-ai pus mâna să-i schimbi, măcar ăştia care ştii că sunt VIP-uri.

Infirmier: Ce bă, animalu' dracu'! "Ce… fir-ați ai dracu', să fiți cu plămânii voștri!

Bolnav: Aoleu…

Pacienţii erau repartizaţi în camerele centrelor după un plan bine stabilit. La parter şi primul etaj, în camere de câte trei sau patru paturi, erau cazaţi cei numiţi VIP-uri de către Cristina Maria Dumitra. Bătrâni şi tineri cu dizabilităţi care încasau pensii şi ajutoare sociale mari şi primeau vizite dese din partea rudelor. La etajul doi, sub cheie, în saloane de câte 10 paturi, erau puşi cei care veneau de la spitalul Bălăceanca ori cei care n-aveau venituri mari, iar aparţinătorii lor treceau rar pe la ei.

Godei Daniel:  Pe... ai reușit să-l aranjezi ieri? Măcar bărbierit dracu' și unghiile alea, că mi-e că…vine sigur, cred că, în weekend la el.

Îngrijitoare: Păi a fost la el…

Godei Daniel: Când a fost?

Îngrijitoare: Săptămâna trecută.

Godei Daniel: Păi și vine și săptămâna asta, sigur!

Din ancheta procurorilor reiese clar că patronii centrelor urmăreau doar să se îmbogăţească. Ștefan Cristian Godei, de exemplu, încasa cel puţin 30 de mii de euro lunar din afacerea cu azilurile. Făcea cheltuieli minime, tăia drastic din porţile de mâncare şi îngrijiri medicale şi nu cheltuia cu bolnavii mai mult de 5000 de euro. În schimb, anchetatorii susţin că din aceşti bani economisiţi, suspectul cheltuia fără număr pe lăutari. Într-o singură noapte, le-ar fi plătit 25 de mii de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Viaţa de lux a torţionarilor din "azilele groazei". Oameni cu 18 terenuri şi 6 case tăiau banii pentru mâncarea pacienţilor şi dădeau sume uriaşe la lăutari