Antena Meniu Search
x

Video Sute de bătrâni şi persoane cu dizabilităţi, exploatate, bătute şi înfometate în azile şi centre din ţară. Detalii înfiorătoare în urma percheziţiilor

Percheziții de amploare în această dimineaţă într-un centru social din orașul Voluntari, dar şi în mai multe locaţii din ţară. Procurorii DIICOT au în vizor membrii a două grupări de crimă organizată, suspectaţi că au exploatat, bătut şi umilit bătrânii şi persoanele aflate în situații vulnerabile aflate în centrele de îngrijire. 

Eduard Marin
de Eduard Marin

la 04.07.2023, 12:54

Vezi și

Poliţişti împreună cu procurorii DIICOT, pun în executare 31 de mandate de percheziţie domiciliară, în municipiul Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Olt şi Argeş, într-o cauză privind săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, fals în declaraţii, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale şi delapidare, informează Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR).

Sunt peste 10 echipaje SMURD venite din întreaga ţară pentru a prelua pacienţii şi oameni care vor duşi la spital pentru îngrjiri. Sunt foarte mulţi poliţişti şi procurori, o întreagă desfăşurare de forţe. Vor urma şi o serie de audieri, mai exact 26 de persoane care urmează să fie duse la centrul DIICOT.

Victimele erau maltratate, supuse unor tratamente inumane

Potrivit anchetatorilor, începând cu luna noiembrie 2020, în judeţul Ilfov, ar fi fost constituite două grupuri infracţionale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilităţi sau aflate în situaţii vulnerabile, exploatarea victimelor fiind realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate a acestora, prin constrângere şi exercitare de acte de violenţă fizică.

Pe acelaşi subiect

De asemenea, exploatarea ar fi fost realizată şi prin lipsirea de hrană suficientă şi adecvată nutriţional, prin lipsa/neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii şi asigurarea igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizică/psihică de autoîngrijire, concomitent cu ţinerea acestora în stare de aservire faţă de membrii grupurilor infracţionale organizate, în vederea obţinerii de către liderii grupărilor şi de către ceilalţi membri a unor foloase patrimoniale pe nedrept.

"Investigaţiile în această cauză complexă au fost demarate ca urmare a sesizării din oficiu a poliţiştilor Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române", arată sursa citată. 

"În unele dintre locaţiile percheziţionate, în raport de particularităţile cauzei, poliţiştii Direcţiei de Investigaţii Criminale acţionează împreună cu medici specialişti şi asistenţi medicali din cadrul INML 'Mina Minovici' Bucureşti, precum şi personal medical de specialitate (inclusiv psihologi şi specialişti în consilierea psihologică a victimelor) din cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă - Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi SMURD Bucureşti, care asigură şi suport logistic cu autospeciale pentru transport personal şi victime multiple", precizează IGPR.

Vecinii au mărturisit că îi vedeau pe vârstnici fie la gard, fie prin curtea azilului dezbrăcaţi, sau îmbrăcaţi nepotrivit. inclusiv iarna. Îi vedeau cerşind mâncare la gard şi fiind supuşi la muncă fizică, muncă pe care ar fi trebuit să o facă personalul căminelor. Vorbim de cămine private care primeau bani din parte aparţinătorilor. Procurorii fac acum investigaţii şi pentru trafic de persoane. Victimele vor fi duse la spital pentru investigaţii, fiind suspiciuni că acestea ar fi fost agresate fizic. De acolo, vor fi luaţi acasă fie de aparţinători, fie redirecţionaţi la alte cămine private. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Sute de bătrâni şi persoane cu dizabilităţi, exploatate, bătute şi înfometate în azile şi centre din ţară. Detalii înfiorătoare în urma percheziţiilor