Postul Crăciunului. Preparatele din raţă şi gâscă, vedetele sărbătorii de Sfântul Martin, la Castelul Haller
La Castelul Haller din Târgu Mureş, intrarea în post a fost sărbătorită cu mare fast. Au fost organizate mese îmbelşugate la care vizitatorii s-au putut delecta cu preparate culinare deosebite. Conform tradiţiei catolice, din lista specialităţilor nu au lipsit carnea de raţă sau cea de gâscă. O veche zicală afirmă că cine nu mănâncă acest fel de carne de Sfântul Martin, înainte de postul Crăciunului, va rămâne flămând tot anul.
De Sorin Tanţoş la 15.11.2021, 19:14La Castelul Haller, preparatele din raţă sau gâscă au fost vedetele sărbătorii de Sfântul Martin. Evenimentul marchează intrarea în post.
Reka Foris, director Castel Haller: Evenimentul de Sfântul Martin este renumit pentru că se mănâncă preparate de gâscă. Cine nu mănâncă , tot anul rămâne flămând. Aşa ne zice şi proverbul.
Piept de gâscă cu brânză camembert şi dulceaţă de gutui, foie gras cu polenta, dulceaţă de ceapă sau pulpă de gâscă cu piure de ţelină - sunt doar câteva dintre specialităţile din meniu. Pentru a pune în valoare aromele deosebite, invitaţii au gustat şi dintr-un vin special.
Când sărbătoresc romano-catolicii ziua Sfântului Martin
- 15 noiembrie, începutul Postului Crăciunului 2021. Ce este permis şi ce este interzis în postul de 40 de zile
- Colecţie impresionantă de pălării prezentată la Castelul Corvinilor din Hunedoara
- Istorie distrusă bucată cu bucată. Castelele nobilimii transilvănene, bijuterii arhitecturale, se prăbuşesc...
Iar pentru ca meniul să fie complet, turiştii au putut alege pentru desert dintr-o varietate de prăjituri delicioase. Majoritatea au ales însă specialitatea casei: renumitul desert ludlab cu ciocolată şi vişine.
Creştinii romano catolici celebrează ziua Sfântului Martin în fiecare an, în 11 noiembrie. Sărbătoarea durează însă o săptămână.