"Războiul sfânt" din Biserica Română: Care este miza scandalului dintre Patriarhul Daniel şi ÎPS Teodosie
E scandal şi luptă pentru putere în Biserica Ortodoxă Română. Înaltpreasfinţitul Teodosie a vrut să fie mitropolit, dar Preafericitul Daniel a spus un "nu" vehement. Într-un pomelnic de acuzaţii, îi impută că este răzvrătit, indisciplinat, că are datorii şi probleme cu plagiatele. Miza ridicării în rang ar fi tocmai succesiunea la tronul de patriarh.
De Redactia Observator la 20.05.2021, 19:20Respect canoanele, nu inventez nimic! Nu mă simt cu nimic vinovat - ÎPS Teodosie
Este reacţia Înalt PreaSfinţitului Teodosie de fiecare dată când este acuzat că încalcă regulile pandemiei sau pe cele bisericeşti.
Patriarhul României îi reproşează într-o scrisoare oficială că a sfidat recomandările Bisericii Ortodoxe Române. "Au adus deservicii de imagine Bisericii Ortodoxe, mai ales că au fost însoțite de o atitudine provocatoare, de lipsă de tact pastoral și de comunicarea deficitară, fapt care exprimă un duh de indisciplină și de răzvrătire."
Ce reguli a încălcat ÎPS Teodosie
Nicio regulă nu a scăpat neîncălcată de Înalt PreaSfinţitul Teodosie în ultimul an. A făcut slujba de Înviere cu repetiţie, a umplut catedrala de credincioşi deşi era interzis, a refuzat să poarte mască şi a organizat pelerinaje în plină pandmeie.
A impărtăşit cu aceeaşi linguriţă, chiar şi copiii, şi s-a ales cu o plângere penală dupa Slujba de Bobotează, unde a fost buluc.
"Nici nu mă aud cu mască. Nici credincioşii nu mă recunosc cu mască. Masca e pentru teatru", declara Teodosie.
Care este miza războiului dintre Patriarhul Daniel şi ÎPS Teodosie
Contrele permanente cu Patriarhia ar avea o cauză mult mai lumească.
"Ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie nu constituie o necesitate misionară, actuală, ci mai degrabă o ambiție personală a Chiriarhului său.", crede Patriarhul Daniel.
Iar miza este uriaşă. Surse din interiorul Bisericii spun că ţinta ar fi chiar scaunul de Patriah. Conform Statutului Bisericii, ordinea ierarhică este stabilită în funcţie de vechimea aşezamântului sfânt. După Patriarhul României, care este şi Mitropolitul Munteniei şi Dobrogei, urmează Mitropolia Moldovei, a Ardealului, apoi Cluj şi Maramureş, Banat şi Oltenia. În a doua categorie intră Arhiepiscopiile, prima fiind cea a lui Teodosie.
Practic, daca ar obţine titlul de mitropolit al Dobrogei, Teodosie ar fi primul posibil succesor la conducerea Bisericii Ortodoxe Române.
"Dacă lui i se zicea Mitrolopolit, Mitrolopolia Dobrogei şi a Tomsului, atunci în ordinea bisericească mergeau intai mitropolia de Constanta, dupa aceea cea de la Bucuresti, apoi cea de la Iasi", spunea un preot încă de anul trecut, când au început jocurile puterii.
De altfel, chiar Arhiepiscopul Tomisului a militat public încă din 2004, într-o carte al cărei coautor este, pentru statutul eparhiei tomitane. “Prezentăm preocuparea mediilor intelectuale dobrogene de a reactiva Mitropolia Tomisului. Considerăm că acest volum poate contura argumentația istorică a definitivării statutului eparhiei tomitane și nădăjduim că, împreună cu argumentația canonică, el va face obiectul analizei obiective a factorilor decizionali.”
Dacă până acum a negat existenţa unui conflict, Biserica Ortodoxă întoarce foaia şi îi face un rechizitoriu necruţător lui Teodosie. Îl acuză de datorii vechi în valoare de jumătate de milion de lei, dar şi de probleme de plagiat la Şcoală doctorală din Facultatea de Teologie Ovidius Constanţa.
Înalt Preasfinţitul Teodosie răspunde în stilul caracteristic acuzaţiilor: nu ştie despre nicio scrisoare oficiala si nici nu are timp de presă. Se ocupă cu cele sfinte: a fost la slujba de pomenire a Înalt PreaSfinţitului Pimen de la Suceava.