Reacţia bărbatului care a luat trei apartamente cu 135.000 de euro, dar a descoperit că deja se mutaseră alţii în ele
Au visat la o casă a lor, dar au avut parte de păcăleala vieţii. Zeci de clienţi au căzut în plasa unor dezvoltatori imobliari care le-au cerut banii pe apartamente în schimbul unor contracte care prevedeau doar promisiunea de vânzare. Promisiunile nu au mai fost îndeplinte. Stupefiaţi, oamenii s-au trezit că locuinţele au fost vândute altor persoane. La escrocherie ar fi participat şi notari şi un avocat, spun procurorii.
De Cristina Filip la 23.01.2024, 19:36După o noapte de audieri, cei doi dezvoltatori imobiliari acuzaţi că şi-au păgubit clienţii cu peste un milion de euro au fost reţinuţi. La fel şi un notar şi un avocat, bănuiţi de complicitate.
Potrivit procurorilor, între 2016 şi 2022 dezvoltatorii au convins 16 persoane să semneze contracte de promisiune de vânzare a unor apartamente aflate în construcţie. Clienţii au plătit în total peste un milio de euro. Totul părea legal, pentru că notarii de casă ai dezvoltatorilor parafau actele. Dar documentele nu ajungeau la cadastru. Aşa că apartamentele rezervate au fost vândute şi altor persoane.
Păgubit: E posibil să fie cazuri de 3, 4, 5 promisiuni pe un apartament.
A cumpărat 3 apartamente și nu a apucat să locuiască în niciunul
- Au cumpărat cu 50.000 de euro apartamente într-un complex de lux şi au crezut că au dat lovitura. Coşmarul...
- Apartamente false vândute în White Tower Ploieşti: cum au fost păcăliţi 16 oameni cu 1 milion de euro. Un...
- Cât a venit întreţinerea pe decembrie într-un bloc din Capitală. Doar 4 locatari din 56 au putut să o plătească
Marioara şi Mihai Lupu, mamă şi fiu, au ridicat două ansambluri imobiliare în sudul Ploieştiului. Preţurile mici - 43.000 de euro pentru un apartament de două camere - au dus la o cerere mare. Acest bărbat a comandat trei apartamente.
Păgubit: O sută şi. 136.500, plus un comisiun de 500 de euro.
A avut încredere în dezvoltatori. Până când a trecut să vadă unul dintre apartamentele rezervate. A constatat cu stupoare că era deja ocupat.
Păgubit: Avea perdele la geam, uşile erau încuiate şi deja erau montate contoarele de înregistrare a consumului de gaz şi de curent electric.
Nu a fost singurul care a găsit proprietari noi în apartamentele promise.
Păgubit: M-am trezit că sunt înştiinţat de vecini că ar vedea lumină, ne-am mutat noi acolo? Se circulă, se nu ştiu ce.
Revoltaţi, oamenii s-au dus la dezvoltator să ceară banii înapoi
Păgubit: Dacă ştiţi că toată lumea a plătit, de ce ne-aţi vândut apartamentele altcuiva?
Dezvoltator: De-aia! Pentru că.
Păgubit: De-aia?
Dezvoltator: Pentru că aţi stat în pasivitate.
Am încercat să luăm un punct de vedere de la cabinetul notarial, însă am găsit uşile închise.
Avocații i-au ajutat pe dezvoltatori să declare insolvența companiei
Cristina Filip, reporter Observator: După ce toate apartamentele au fost vândute, firma şi-a schimbat acţionarii. Cu ajutorul unui avocat, noua conducere a reuşit să declare insolvenţa companiei în aşa fel încât păgubiţii să nu-şi poată recupera banii.
Avocatul i-ar fi ajutat pe dezvoltatori să retragă banii companiei şi să înstrăineze bunurile înainte de insolvenţă, spun procurorii. Păgubiţii aşteaptă acum decizia instanţei pentru a vedea dacă vor primi înapoi sumele pierdute sau apartamentele. Însă şi situaţia blocurilor este incertă. Anchetatorii spun că au fost construite cu acte false. Unul dintre blocuri are 30 de apartamente în plus faţă de numărul prevăzut în autorizaţia de construire şi ar putea fi demolat sau modificat.