Reacția CNA, după ce jurnaliștii români au fost ținuți la distanță cu bodyguarzi de ministrul austriac de Interne, la Bruxelles
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a transmis o scrisoare deschisă către Ambasada Austriei în României, prin intermediul căreia își manifestă dezaprobarea față de modul în care jurnaliștii români au fost ținuți la distanță, cu ajutorul bodyguarzilor, de ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, la finalul Consiliului JAI de la Bruxelles.
De Veronica Micu la 09.12.2022, 15:15Reamintim că joi, la finalul Consiliului JAI de la Bruxelles, după votul negativ dat de Austria în cazul aderării României la spațiul Schengen, ministrul austriac Gerhard Karner a oferit declarații doar presei vorbitoare de limba germană și și-a pus bodyguarzii să-l păzească de întrebările presei române.
Jurnaliștii români, ținuți la distanță, cu ajutorul bodyguarzilor
CNA transmite că, indiferent de rezultatul unei situaţii politice, presa trebuie să aibă posibilitatea de a se adresa celor care ocupă funcții publice și speră ca acest caz "fără precedent" să fie unul singular.
Redăm mai jos, integral, scrisoare deschisă trimsă de Consiliul Național al Audiovizualului către Ambasada Austriei în România:
- Scandal diplomatic între România şi Austria. Președintele austriac regretă decizia guvernului: Economia...
- Dorin Cioabă, după ce au austriecii ne-au blocat aderarea la Schengen: "Vor fi numai pene de lebădă în toată...
- Universitatea Craiova renunţă la Raiffeisen Bank, OMV-Petrom şi la cantonamentele în Austria după blocarea...
"SCRISOARE DESCHISĂ
Către: AMBASADA REPUBLICII AUSTRIA ÎN ROMÂNIA
În atenția: Excelenței Sale, doamna Adelheid FOLIE, Șef de Misiune și Ambasador
Excelența Voastră, doamnă Ambasador,
În calitatea sa de garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale și de for care veghează la respectarea dreptului la liberă exprimare, Consiliul Național al Audiovizualului își manifestă dezaprobarea față de modul în care jurnaliștii români au fost ținuți la distanță, cu ajutorul bodyguarzilor, de ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, în contextul în care, în proximitate, acesta acorda interviuri altor jurnaliști. Imaginile pe care întreaga Europă le-a putut vedea ieri, 8 decembrie 2022, după votul negativ dat de Austria în cazul aderării României la spațiul Schengen, surprind un gest prin care presa este catalogată ca fiind un pericol. Membrii Consiliului consideră că, indiferent de cât de dificil este un moment politic, presa trebuie să aibă posibilitatea de a se adresa celor care ocupă vremelnic funcții publice. Îndepărtarea jurnaliștilor români este un gest care nu are nicio legătură cu valorile democratice, nefiind în concordanță cu ceea ce înseamnă libertatea presei ca valoare fundamentală a Uniunii Europene. Totodată, CNA consideră că o astfel de atitudine încalcă dreptul la corecta informare a cetățenilor români.
Misiunea Consiliului Național al Audiovizualului este de a asigura un climat bazat pe liberă exprimare şi responsabilitate faţă de public în domeniul comunicării audiovizuale, iar cetățenii români au dreptul de a fi informați și nu ignorați. Membrii Consiliului își exprimă solidaritatea cu jurnaliștii acreditați la Bruxelles și speră ca, fiind un caz fără precedent la un asemenea nivel european, să fie și unul singular. Consiliul are convingerea că statul austriac, în ansamblul său, respinge astfel de comportamente și respectă dreptul la corecta informare a cetățenilor români.
CONSILUL NAȚIONAL AL AUDIOVIZUALULUI
Nicolaie Bălașa – Sorescu, Vicepreședinte
Orsolya-Eva Borsos, membru CNA
Oana Simona Dincă, membru CNA
Maria Monica Gubernat, membru CNA
Cristina Ancuța Pocora, membru CNA
Dorina Rusu, membru CNA
Ramona Elena Sorescu, membru CNA
Valentin-Alexandru Jucan, membru CNA
Ionel Palăr, membru CNA
Răsvan Popescu, membru CNA
Mircea Toma, membru CNA".
Reamintim că, joi, Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) a respins aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen, două voturi fiind împotrivă, în condiţiile în care era nevoie de unanimitate. Dintre cele 27 de ţări membre UE, Austria şi Olanda au votat împotrivă, cea din urmă menţionând că se opune doar aderării Bulgariei, conform unor surse concordante de la Bruxelles, care afirmă însă că discuţiile continuă pe tema aderării României şi Bulgariei.