Antena Meniu Search
x

Update Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen LIVE TEXT

Dezideratul României din ultimul deceniu - aderarea la Spațiul Schengen - nu a fost îndeplinit. La 15 ani de la intrarea în Uniunea Europeană şi la 18 ani de la aderarea la NATO, Austria și Olanda au decis să blocheze intrarea țării noastre și a Bulgariei în Schengen. Dacă poziția Vienei era deja cunoscută, Olanda s-a opus doar pentru că Bucureștiul era "la pachet" cu Sofia. Dacă s-ar fi votat doar pentru aderarea României, Haga ar fi dat undă verde. Croația, însă, a primit sprijin unanim și va adera la Spațiul Schengen din ianuarie 2023.

de Redactia Observator

la 08.12.2022, 15:55

UPDATE 15:20. Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen - surse

Olanda a respins aderarea României la Schengen pentru că țara noastră și Bulgaria sunt la pachet. Haga era de acord cu intrarea României, dar împotriva intrării Bulgariei.

De altfel, Olanda a cerut să se menţioneze în minuta şedinţei că e de acord cu intrarea României în Schengen, dar este împotriva acceptării Bulgariei.

Croaţia a fost singurul stat acceptat, ca urmare a unanimităţii înregistrate la nivelul JAI.

Pe acelaşi subiect

UPDATE 14:30 Siegfried Mureșan: Cazul Austriei nu este un semn de putere, ci unul de slăbiciune

Europarlamentarul român, Siegfried Mureșan, care se află la Bruxelles, a explicat pentru Observator ce înseamnă pentru români aderarea la spațiul Schengen. În plus, a comentat gestul ministrului austriac de Interne, care a oferit declarații doar presei vorbitoare de limba germană. 

"Pentru un politician, cutumele la Bruxelles, și peste tot în lume, și regulile de bun simț trebuie să fie aceleși și sunt următtoarele: un politician are obligația să explice întotdeauna oamenilor deciziile sale, are obligația să își explice deciziile în fața tuturor oamenilor care sunt afectați de deciziile pe care le ia. Iar decizia luată de miniștrii de Interne, inclusiv de ministrul de Interne din Austria, va avea impact pentru România. Este chiar o chestiune de bun simț ca oamenii politici să discute întotdeauna cu presa, să fie transparenți cu privire la deciziile lor și cu privire la argumentele pe care le au cu privire la deciziile lor", a spus politicianul român.

UPDATE 14:10 Surse: Germania și Luxemburg amenință să blocheze aderarea Croației dacă Austria nu cedează

Discuțiile în Consiliul JAI sunt tot mai aprinse. Germania și Luxemburg amenință să blocheze aderarea Croației dacă Austria nu-și schimbă poziția privind intrarea României și Bulgariei în Schengen, potrivit jurnalistului Jack Parrock.

Miniştrii de interne din UE nu reuşesc să ajungă la un consens pe tema aderării României, Bulgariei şi Croaţiei la Schengen şi au trecut la negocieri separate, bilaterale.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 14:00 Fritz: Guvernul austriac face o greşeală istorică

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, care este şi cetăţean german, a anunţat pe Facebook că a intrat în direct la postul naţional de televiziune din Austria şi a transmis că Guvernul austriac face o greşeală istorică dacă va respinge aderarea României la Spaţiul Schengen.

UPDATE 13:50 Calea de compromis pentru ca România să intre în Schengen

Europartamentarul Victor Negrescu, fost ministru de Externe, vorbeşte pentru Observator, în direct de la Bruxelles, despre şansele unei răsturnări de situaţie. Întrebat ce informaţii are, la cald, din cadrul discuţiilor informale între Comisie şi Austria pentru a găsi un posibil compromis, europartamentarul Victor Negrescu răspunde că "se caută soluţii ca România să intre în spaţiul Schengen începând de anul viitor". "Comisia Europeană a venit cu răspunsuri ferme la ceea ce a prezentat ministrul de Interne austriac, care a invocat existenţa unei rute a migranţilor care trece prin România. Practic, cei de la Comisia Europeană infirmă aceste date şi prezintă o soluţie de compromis pentru a aproba această rezoluţie în cursul discuţiilor de astăzi", a adăugat Victor Negrescu, pentru Observator.

UPDATE 13:45 Surse: România ar ceda pentru o nouă dată

Potrivit ultimelor informații pe surse de la Bruxelles, România ar ceda și ar putea accepta un compromis pentru o nouă dată pentru votul în Schengen.

UPDATE 13:40 Negocieri intense la Bruxelles privind votul în Consiliul JAI

Miniștrii de Interne din Consiliul JAI duc negocieri intense privind soarta României și Bulgariei în Schengen, potrivit surselor Observator. Oficialii europeni ar discuta aprins pe tema votului.

UPDATE 13:30 Cum sunt văzuţi românii în Austria

Românii stabiliţi în Austria au comentat pentru Observator despre intrarea României în Spaţiul Schengen şi mai ales cum sunt văzuţi acolo.  

"Din propria experienţă chiar nu pot să zic că nu suntem văzuţi bine de către ei. De 20 de ani de când sunt în Austria NU m-am simţit îndepărtată de ei sau urâtă, chiar NU", ne-a mărturisit o româncă stabilită în Austria de 20 de ani.  

"Nu cred că austriecii de rând ar avea o problemă cu intrarea românilor în Schengen", ne-a transmis un român din Austria. 

UPDATE 13:00 Românii au lăsat în Austria 40 de milioane de euro în 2021

Austria se numără printre destinaţiile preferate de români. Anual ajung acolo sute de mii dintre conaţionalii noştri. În special cei pasionaţi de schi. Ministrul Turismului, Daniel Cadariu, i-a îndeamnat subtil miercuri pe români să nu se mai ducă la schi în Austria, în contextul în care Viena se opune aderării României la Spaţiul Schengen. 

"E clar că principala țintă a turiștilor români în Austria sunt pârtiile de schi, însă știm cu toții că NU numai în Austria sunt condiții ideale pentru schiat. Sunt astfel de condiții, poate în unele cazuri și mai bune, în Elveția, Italia, Franța, Germania", a declarat ministrul Turismulu

UPDATE 12:40 Mizele intrării Românei în Schengen

Aderarea la Schengen înseamnă, întâi de toate, călătorii mai simple și mai rapide. Vom scăpa de controale și proceduri birocratice la graniţe, indiferent că vom călători cu maşina personală, cu autocarul, cu trenul sau cu avionul. 

Aderarea la Schengen va aduce avantaje mari şi pentru şoferii de TIR, care vor scăpaa de cozi. În prezent, aceştia aşteaptă, în medie, 8 ore să treacă de controalele din vămi.

UPDATE 12:30 Ce țări au transmis mesaje de susținere României

Unul dintre vicepreşedinţii Comisiei Europene a declarat că România a îndeplinit cu brio toate condiţiile şi că merită să fie admisă în spaţiul Schengen. Nu este singurul mesaj de susţinere pentru ţara noastră.

"Croaţia, Bulgaria şi România sunt tehnic, pregătite să se alăture spaţiului Schengen. Au făcut ce le-am cerut, au făcut chiar mai mult, au bifat toate căsuţele şi sunt pregătite", a declarat Margaritis Schinas, vicepreşedintele Comisiei Europene.

UPDATE 12:00 Scenarii de ultim moment negociate la Bruxelles

Admiterea României în Schengen ar putea fi amânată pentru Consiliul JAI din luna martie sau ar putea fi decisă în şedinţa de joi a Consiliului o aderare etapizată începând de anul viitor, decizia depinzând de atitudinea Austriei care şi-a reconfirmat joi dimineaţă opoziţia faţă de acceptarea ţării noastre în Schengen, declară surse politice.

UPDATE 11:30 Germania şi Franţa susţin aderarea României, Croaţiei şi Bulgariei

Germania susţine aderarea Bulgariei, a Croaţiei şi a României la spaţiul Schengen, a declarat joi, la Bruxelles, ministrul de interne german Nancy Faeser la sosirea la reuniunea Consiliului Justiţiei şi Afaceri Interne al UE, care se va pronunţa asupra extinderii spaţiului european de liberă circulaţie, informează Reuters.

''Nu pot înţelege poziţia Austriei în această privinţă. Ştiu că Austria are mari dezbateri interne pe această chestiune'', le-a declarat Faeser jurnaliştilor înaintea reuniunii cu omologii săi din Uniunea Europeană.

La rândul său, ministrul de interne francez Gerald Darmanin s-a pronunţat în favoarea intrării în Schengen a Croaţiei, României şi Bulgariei. 

UPDATE 11:00 Austria blochează aderarea României la Schengen

Ministrul de interne austriac Gerhard Karner a anunţat joi dimineaţă că va vota împotriva aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen în reuniunea Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), care se desfăşoară la Bruxelles, scrie Agerpres.

"Voi vota, astăzi, împotriva extinderii Spaţiului Schengen cu România şi Bulgaria. Cred că acest pas este greşit. Avem un sistem care, din multe puncte de vedere, nu funcţionează şi care s-ar înrăutăţi şi mai mult. În Austria, avem peste 100.000 de treceri ilegale de frontieră, în acest an, din care 75.000 nu sunt înregistrate", a declarat Gerhard Karner.

UPDATE 10:30 Românii au "bombardat" cu comentarii pagina cancelarului Karl Nehamer

În ultimele zile, Karl Nehamer a fost vizat de mesajele politicienilor români, dar și de un val fără precedent de comentarii din partea conaționalilor noștri la toate postările pe care acesta le face pe Facebook.

UPDATE 10:00 Raport devastator al Vienei pentru România char înainte de votul pentru Schengen

Suntem în aşteptarea deciziei cruciale pentru România, privind aderarea la spaţiul de liberă circulaţie. În foarte scurt timp, vom avea noutăţi, de la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne de la Bruxelles. Austria este  singura ţară din UE care şi-a anunţat veto-ul. Chiar înainte de votul din Consiliul JAI de astăzi, Ministerul austriac de Interne a prezentat noi statistici care arată că rutele imigranţilor ilegali trec tot mai des prin România şi Bulgaria, relatează publicaţia Kurier.

UPDATE 09:00 Surse - România și Bulgaria vor fi lăsate pe dinafară cel puțin încă 6 luni

Opoziția condusă de Austria va împiedica România și Bulgaria să obțină un vot pozitiv privind intrarea în Schengen, spun surse diplomatice europene, citate de Reuters. În schimb, se așteaptă ca cele 26 de state membre să primească Croația în spațiul de liberă circulație.

UPDATE 08:30 Programul Consiliului JAI

Pentru că se discută despre tema Schengen, în marja Consiliului JAI va avea loc mai întâi o reuniune a Consiliului Schengen, programat la ora locală 10:00 (11:00, ora României), după care Consiliul JAI propriu-zis va avea loc de la ora locală 12:25 (13:25, ora României).

Sosirile miniştrilor de interne sunt prevăzute începând cu ora locală 9:00 (10:00 ora României), atunci când sunt de aşteptat şi scurte declaraţii, în special din partea lui Vít Rakušan, ministrul ceh de interne, care va prezida reuniunile, întrucât Cehia deţine preşedinţia Consiliului UE. 

Primele declaraţii în urma Consiliului JAI, care vor fi făcute de ministrul ceh de interne, sunt aşteptate în jurul orei 13:15 (14:15, ora României), după care urmează o pauză de prânz, iar miniştrii de interne din UE îşi vor relua discuţiile de la ora 15:15 (16:15, ora României).

Conferinţa de presă finală, de la încheierea reuniunii, este programată la ora 19:00 (20:00, ora României), potrivit programului transmis de Consiliul UE.

UPDATE 08:00 Bode: În cel mai optimist scenariu, un vot pozitiv astăzi și ridicarea frontierelor terestre și aeriene din 2023

Ministrul Afacerilor Interne Lucian Bode a declarat joi, înaintea Consiliul JAI care va discuta aderarea României la Spațiul Schengen, că va solicita dezbatere şi vot pentru aderarea României la spaţiul Schengen. ”Astăzi România va solicita un sigur lucru, respect”, a afirmat Bode.

În cel mai optimist scenariu, până la 1 ianuarie suntem în măsură să pregătim frontiera externă Schengen așa cum cer relementările în domeniu. Practic, dacă proiectul de decizie aflat pe ordinea de zi s-ar adopta, aşa cum este el prevăzut astăzi, cu ridicarea frontierelor terestre începând cu 1 ianuarie şi ridicarea frontierelor aeriene începând cu 26 martie (n.r. datele ar fi de fapt inversate), România este pregătită să intre în spaţiul Schengen cu ridicarea controalelor la frontieră aşa cum prevede această decizie pentru că am prezentat în toate forurile tehnice, am prezentat scenariile prin care relocăm resurse umane, tehnică, capabilităţi de pe frontiera de vest pe frontiera de est, respectiv pe frontiera cu Serbia”, adaugă Bode.

UPDATE 07:30 De ce o abținere din partea Austriei ne-ar putea ajuta

Există mai multe scenarii care sunt luate în calcul în ceea ce priveşte aderarea României la spaţiul Schengen. Vorbim de o alipire a României de Bulgaria în acest moment, însă ar putea fi decuplată România de Bulgaria pentru a primi undă verde mai departe în spaţiul fără frontiere şi, dacă acest lucru se va întâmpla, cel mai probabil se va ajunge la o propunere din partea Comisiei Europene de decuplare a Bulgariei şi, evident, este posibil ca România să mai facă o serie de compromisuri în sensul în care va trebui să mai îndeplinească alte condiţii pentru securizarea graniţelor.

În acest moment, România trebuie să obţină orice decizie, trebuie să intre la vot, iar Austria se poate abţine. Dacă se abţine, votul Austriei nu este considerat unul negativ, în cazul unui vot în unanimitate. Dacă totuşi Austria decide să voteze negativ, aşa cum şi-a exprimat opinia de nenumărate ori, atunci România poate acţiona Austria la Curtea Europeană de Justiţie.

Însă se mai poartă negocieri şi lucrurile se pot schimba chiar înainte de vot, în Consiliul miniştrilor de astăzi, mai ales că avem susţinători importanţi precum Germania, Franţa, chiar şi Spania. Dacă nu se va ajunge la un consens totuşi astăzi, la Consiliul JAI, se poate recurge la un consiliu european extraordinar şi se pot duce discuţiile pe o pârghie politică. Dacă nu, am putea vorbi despre România în Schengen abia din a doua jumătate anului 2023, atunci când preşedinţia consiliului va fi preluată de către Spania.

07:00 Luptele politice interne din Austria țin România la ușa Schengen

Cancelarul Austriei susţine că România nu trebuie primită în Schengen pentru că frontierele noastre lasă să treacă migranţi spre Vest, chiar dacă datele oficiale îl contrazic.

"Avem mii de oameni care trec graniţele, nimeni nu ştie de unde vin şi cine sunt, dacă sunt înarmaţi sau nu, dacă sunt traficanţi de droguri sau de persoane. Este o provocare serioasă de securitate şi, de aceea, Austria are această viziune asupra Schengen: Croţia, da, România şi Bulgaria, încă nu. Nu este o chestiune politică, ci una de securitate", potrivit cancelarului austriac. 

Europarlamentarii români spun că totul este, de fapt, o problemă cu iz electoral în Austria. "Vorbim de o miză politică internă. Partidul de guvernământ, de dreapta, a scăzut foarte mult în sondajele de opinie, urmează alegeri regionale cu un impact foarte mare în ceea ce înseamnă stabilitatea guvernării", explică europarlamentarul Victor Negrescu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen LIVE TEXT