Rechinii au migrat aproape de ţărmul Mediteranei, gata de atac. Biologii estimează riscul ca prădătorii să ajungă în Marea Neagră
Pericol în multe destinaţii de vacanţă frecventate de români. Rechinii au migrat în Marea Mediterană din cauza încălzirii apelor. Cinci plaje din Barcelona au fost închise, după ce un rechin Mako a fost filmat la nici o sută de metri de ţărm. Deocamdată Marea Neagră e sigură, dar încălzirea globală poate schimba situaţia în timp.
De Alexandra Paraschiv la 17.07.2022, 15:57Cel mai rapid rechin din lume a fost filmat la nici 100 de metri de o plajă de pe Coasta del Garraf de lângă Barcelona. A fost pentru prima dată în ultimii 10 ani când exemplarul din specia Mako a fost văzut în Mediterană. Un rechin din aceeaşi specie a ucis recent două turiste - o româncă şi o austriacă - în Egipt.
Plaje închise în apropierea Barcelonei, din cauza rechinilor
Autorităţile spaniole spun că alerta s-a dat prima dată în apropiere de plaja din La Fragata, de angajaţii unui club nautic. Mai târziu, rechinul a fost văzut dând târcoale şi în apele de lângă Ribera și Bassa Rodona. Cinci plaje din Barcelona au fost imediat închise şi s-a arborat steagul roşu care interzice turiştilor intrarea în apă. Cu doar două zile înainte, o altă plajă din zonă, în Vilanova, a fost închisă din cauza prezenţei a doi rechini albaştri.
Apariţia rechinilor în Mediterană provoacă îngrijorare, iar specialiştii spun că odată cu încălzirea apelor prădătorii migrează către teritorii noi şi chiar în apropierea ţărmului.
- Pot ataca rechinii în Marea Neagră? Ce spun specialiştii despre un posibil pericol pe litoral
- Patru plaje din apropierea Barcelonei au fost închise, după ce un rechin a fost văzut la 100 de metri de ţărm
- Primele concluzii ale anchetatorilor în cazul morţii Roxanei, românca ucisă de rechin în Egipt. De ce ar fi...
Pot ataca rechinii în Marea Neagră?
Există riscul ca rechinii să ajungă şi în Marea Neagră? Biologii români spun că deocamdată nu. "Nu se pot adapta la temperaturile scăzute ale Mării Negre, mă refer la rechinii periculoşi pentru om. Şi nu se pot adapta în condiţiile de ecologie specifice Mării Negre, ce nu prezintă corali, ce nu prezintă multe specii ce pot găzdui peşti mai stabili", spune Adrian Bîlbă, biolog. "Vorbind despre atacuri de rechin, acestea, procentual, vizavi de numărul de turişti prezenţi în zonele de coastă, în zonele maritime, a scăzut", adaugă Răzvan Popescu, scafandru.
Specialiştii nu exclud totuşi ca încălzirea globală să schimbe situaţia şi cu timpul rechinii să se adapteze şi în apele Mării Negre.