Antena Meniu Search
x

Pot ataca rechinii în Marea Neagră? Ce spun specialiştii despre un posibil pericol pe litoral

Atacurile rechinilor din ultima perioadă pun pe gânduri tot mai mulţi turişti. După ce două femei, o româncă şi o austriacă, au fost ucise de un rechin în timp ce se aflau în vacanţă în Egipt, zilele trecute patru plaje din Spania au fost oprite după ce la 100 de metri de ţărm a fost zărit un rechin din specia mako.

de Redactia Observator

la 16.07.2022, 11:16

Rechini în larg
Rechini în larg - Shutterstock - foto ilustrativ

Astfel, în urma ultimelor evenimente oamenii care merg să se relaxeze pe diverse plaje din lume sunt mult mai atenţi atunci când intră în apă. Ce se întâmplă însă pe litoralul mării negre şi care sunt şansele ca o persoană să poată fi atacată în larg.

Într-un interviu acordat reporterilor Observator, cercetătorul şi scafandrul Răzvan Popescu Mirceni a discutat despre potenţialul pericol de la Marea Neagră. 

Reporter: Există rechini? Există posibilitatea să atace 

Răzvan Popescu Mirceni: Nu! Nu există nicio posibilitate. Eu în 30 de ani de scufundări nu am întâlnit să văd unul. Cel mai mare este Squalus acanthias (câinele de mare), de un metru, maxim, lungime şi care se sperie de om. Oricum este un rechin care, în general, trăieşte în zona de fund, nu se ridică la suprafaţă şi în Marea Neagră este exclus, dar dacă vorbim despre atacuri de rechin, acestea procentual, vis-a-vis de numărul de turişti din zonele de coastă a scăzut.

Pe acelaşi subiect

De ce atacă rechinii?

Cercetătorul spune că numărul atacurilor ar fi considerat ca fiind mai mare şi pentru că în ultimii ani numărul turiştilor care merg pe plaje a crescut. 

"Sunt zeci, poate sute de milioane de pachete turistice care se învârt în zonele astea maritime. Sunt câteva atacuri pe an, sub 100, deci nu putem vorbi despre un fenomen periculos, extraordinar. Probabil că în momentul ăsta ne-a atras atenţia faptul că un cetăţean român a fost atacat", a adăugat cercetătorul Răzvan Popescu Mirceni.

Tot el a discutat şi despre situaţia întâlnită în ultimele zile pe plajele din Spania, acolo unde un rechin mako a fost văzut aproape de coastă

Reporter: Ce motiv au să se apropie de ţărm? 

Răzvan Popescu Mirceni: Sunt în zona lor naturală, acum fireşte că dacă avem de aface cu nişte incidente într-o zonă aglomerată, care este cu mult mai aglomerată decât era acum cinci ani chiar, este fresc să mai apară unul, două incidente în plus în fiecare an, ast anu înseamnă că este vreun fenomen.

El transmite că cei care nu respectă regulile sunt cei mai predispusi la a fi atacaţi de rechini. "Există nişte standarde, mai ales privind sporturile nautice şi de scufundări, există nişte reguli care trebuiesc respectate, dar datorită unui avânt apar şi cei care nu le respectă şi inevitabil apar şi incidentele"

Plaje închise în Spania

Alertă în Spania, după ce un rechin din specia mako a fost văzut pe litoralul din oraşul Sitges, la mai puţin de 100 de metri de coastă. Autorităţile au luat decizia de a închide şi interzice înotul pe patru dintre plaje.Steagul roşu a fost arborat pe  plajele La Fragata, La Ribera, La Bassa Rodona și Estanyol. Astfel, turiştilor le este interzis să mai înoate în zonele respective, scrie La Vanguardia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Pot ataca rechinii în Marea Neagră? Ce spun specialiştii despre un posibil pericol pe litoral