Refugiaţi din Afganistan, cazaţi alături de studenţii de la Politehnică. Mulţi vor să plece din România: "Sunt inginer electric. Salariul de aici nu e destul"
Au scăpat din mâna talibanilor și au reușit să înceapă o nouă viață aici, în România. Este povestea câtorva familii afgane, care locuiesc acum într-un cămin din București, alături de studenții de la Politehnică. Judecători sau ingineri, au fost primii evacuați din Afganistan. Pentru o mare parte dintre ei, însă, drumul nu se oprește în România.
De Bogdan Dinu la 20.12.2021, 20:33Toţi, refugiați afgani, sosiți cu familiile în România. Nu şi-au dorit să-şi părăsească ţara, însă n-au avut de ales. Au fost izgoniți din locuințele lor și acum stau, provizoriu, într-un cămin din București, alături de studenții de la Politehnică. "În Afganistan nu sunt oameni buni. Acum suntem în siguranță", spune unul dintre refugiaţi.
"La data de 9 septembrie 2021 au fost transferați în România 139 de cetățeni afgani. Mulţi dintre ei au reuşit să găsească alte soluţii, însă încă mai sunt câţiva care depind de grija statului și a asociațiilor", a declarat Cristian Stoica, Inspectoratul pentru Imigrări. "Ei au ajuns inițial la centrul de refugiați din Galați. Au ajuns aici la București în urma demersurilor făcute împreună cu Universitatea Politehnica", a declarat Alin Bodnar, reprezentant asociație.
Ingineri sau magistraţi, au fost printre primii care au părăsit Afganistanul, tocmai pentru că locul de muncă îi transforma în ținte sigure. "Erau în risc pentru că o parte dintre ei au fost implicați în procese care îi vizau pe cei care acum ajungeau la putere și care susțineau că au fost condamnați pe criterii politice", a declarat Ștefan Leonescu, asociație sprijin refugiați.
Salariile din România sunt prea mici
- Șofer român de TIR, sentință grea în Olanda. 25 de oameni au fost lăsați fără oxigen în camionul lui...
- Riscurile la care s-ar expune Europa dacă Rusia ar invada Ucraina. Avertismentul Kievului
- Migranţii ajung în Italia în bărci cu pânze. "Navele fantomă" se strecoară în Europa, apoi sunt părăsite pe...
Au acum la dispoziție un an și jumătate în care să se acomodeze cu limba, cu obiceiurile și cu modul de viață din țara noastră. Faptul că locuiesc într-un cămin de studenţi ar putea să-i ajute. "Este o experiență interesantă pentru că studenții cred că le pot oferi sprijin din multe puncte de vedere, inclusiv acela al schimbului intercultural", mai spune Ștefan Leonescu. "Noi ne dorim ca ei să fie angajați, dacă vor putea Practic să se integreze aici, în România", a declarat Alin Bodnar, reprezentant asociație.
Sunt însă şi mulţi care vor să plece. "Sunt inginer electric. Aici nu e un salariu bun. 3000 lei - 4000 lei. Nu e destul. Probabil stăm un an aici, iar după un an mergem în America", spune un alt refugiat. Pe lângă cazare şi masă, refugiaţii primesc și o alocație din partea statului, pentru a-și întreține familiile.