Riscurile la care s-ar expune Europa dacă Rusia ar invada Ucraina. Avertismentul Kievului
Un masacru şi cinci milioane de refugiaţi. Sunt riscurile, avertizează Kievul, la care Europa se expune dacă permite invazia Ucrainei de către Rusia. Joe Biden şi Vladimir Putin au discutat, marţi, online situaţia trupelor aflate în prezent la graniţa Ucrainei. Adică 175.000 de soldaţi cu tancuri şi artilerie. Biden i-a spus lui Putin că în cazul unei invazii, vor fi sancţiuni economice dure pentru Moscova. Iar flancul estic al NATO, care cuprinde şi România, va fi puternic întărit.
Unul la Washington, celălalt în Soci, Joe Biden şi Vladimir Putin au început discuţiile la ora 17, ora României.
Joe Biden, preşedintele Statelor Unite: Salut! Mă bucur să te revăd!
Cei 175.000 de soldaţi ruşi concentraţi la frontiera cu Ucraina în vederea unei invazii, NATO a intrat în alertă. Informaţiile sunt confirmate cu fotografii surprinse prin satelit. În discuţia cu Putin, Biden ar fi pomenit de sancţiuni în caz că situaţia va escalada.
Jake Sullivan, consiler de securitate SUA: I-a spus preşedintelui Putin în mod direct că dacă Rusia continuă invazia Ucrainei, Statele Unite şi aliaţii noştri europeni vor răspunde cu măsuri economice dure.
- Început bizar de videoconferință Joe Biden - Vladimir Putin. Președintele SUA, pus în dificultate de microfon
- Joe Biden şi Vladimir Putin, două ore de discuţii despre conflictul din Ucraina şi extinderea NATO. Primele...
- Rusia trimite lunetişti şi tancuri în Donbas, cu câteva ore înainte de summitul cu Joe Biden. acuză Ministerul...
Rusia vrea asigurări că Ucraina nu va adera la NATO
Pe lângă sancţiuni, NATO îşi va întări şi prezenţa militară, inclusiv în România.
Jake Sullivan, consiler de securitate SUA: Vom acorda sprijin cu materiale defensive ucrainenilor, în plus faţă de cel acordat în prezent. Şi vom întări aliaţii noştri NATO de pe flancul estic cu capabilităţi adiţionale, ca răspuns la o astfel de escaladare.
Biden şi Putin au convenit să continue discuţiile la nivel diplomatic. Rusia cere însă garanţii că Ucraina nu va adera la NATO. Cei doi lideri s-au întâlnit şi faţă în faţă în Geneva, pe 16 iunie. Atunci, discuţiile au durat 3 ore, mult sub durata estimată.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰