Antena Meniu Search
x

Video Migranţii ajung în Italia în bărci cu pânze. "Navele fantomă" se strecoară în Europa, apoi sunt părăsite pe plajă

Contrabandiştii care aduc refugiaţi peste Marea Meditaraneană au început să folosească bărci cu pânze în loc de bărci gonflabile, pentru a se feri de ochii autorităţilor. O serie de iahturi sunt folosite pentru a transporta migranţii pe o rută mai puţin cunoscută din Turcia în sudul Italiei.

de Redactia Observator

la 23.11.2021, 09:49

Vezi și

Doar anul acesta peste 9.600 de migranţi, majoritatea din Afganistan, au ajuns pe Marea Mediterană, în sudul Italiei, la Calabria. Folosesc mai nou bărci cu pânze, care par mai puţin suspicioase.

Localnicii le numesc nave fantomă, pentru că se strecoară în Europa şi apoi sunt părăsite pe plajă. Unele sunt furate şi navighează sub streguri diferite de cele ale ţării de origine, ceea ce le face mai dificil de recunoscut.

Vittorio Zito, primarul Roccella Jonica: Când le vezi în port, înţelegi că sunt veliere semi-noi, uneori chiar noi, nu o barcă cu pânze care să trezească suspiciuni. Şi vezi doi marinari, de obicei de naţionalitate ucraineană.

Familiile de migranţi ajung să plătească preţuri piperate, care le oferă biletul de salvare către Europa. 

Pe acelaşi subiect

 Hamid, migrant: Din Izmir până în Italia am plătit pentru fiecare persoană 8.500 de euro.

Traficanţii ucraineni câştigă peste 500.000 de euro pe călătorie

Chiar dacă vasele par de lux, condiţiile sunt groaznice pentru migranţi. 

 Hamid, migrant: Eram 105 persoane, inclusiv femei însărcinate şi copii. Capacitatea era de 10 ori mai mare decât cea a ambarcaţiunii în care am navigat. În ultimele două zile luam apă din mare şi puneam zahăr. A fost singurul lucru pe care l-am făcut pentru a supravieţui.

În spatele operaţiunii, s-ar afla traficanţi ucraineni, care câştigă peste 500.000 de euro pe călătorie. Poliţia italiană a arestat câţiva până acum, majoritatea fiind condamnaţi pentru sprijinirea şi favorizarea migraţiei ilegale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Migranţii ajung în Italia în bărci cu pânze. "Navele fantomă" se strecoară în Europa, apoi sunt părăsite pe plajă